Epizoda 5: Rodbinske veze i politika – rođaci Jeremića uključeni u sporne poslove sa državom?!

Objavljeno: 25.09.2018.

U petoj po redu epizodi ovog serijala čitajte o slučajnostima (ili možda ipak nisu slučajnosti?) rodbinske povezanosti preduzetnika koji su bili umešani u sporne poslove sa državom, odnosno Ministarstvo odbrane i Nacionalnom službom za zapošljavanje, i bivšeg Ministra spoljnih poslova Vuka Jeremića. 

Preduzeće Termomont d.o.o., u vlasništvu Dejana Burčula i njegovog oca Žarka Burčula, rođaka Vuka Jeremića, je prema podacima kojima raspolaže CIK, sklopilo više ugovora sa Ministarstvom odbrane i Nacionalnom službom za zapošljavanje, a za vreme mandata Dragana Šutanovca u tom ministarstvu, o izvođenju radova koji su kasnije bili predmet sudskih postupaka i na osnovu kojih suz preduzeću Teramont isplaćena ogromna finansijska sredstva. Žarko Burčul, kao tadašnji direktor pomenute firme, potpisao je ugovor za izvođenje radova na uklanjanju objekta Doma Vojske u Smederevskoj Palanci, sa u to vreme predsednikom opštine Smederevska Palanka, Živkom Petroviće. Ugovor je vredeo 4.835.817,00 dinara. Od 2015. godine je ovaj slučaj, poslovanje Nacionalne službe za zapošljavanje i preduzeća „Termomont“, predmet istrage Prvog javnog tužilaštva i predistražnog postupka Višeg javnog tužilaštva u Beogradu. Kako saznajemo, porodica Burčul, odnosno direktor firme „Termomont“ Žarko Burčul, rođaci su Vuka Jeremića, bivšeg Ministra spoljnih poslova.

Dejan Burčul, sadašnji vlasnik i direktor navedene firme, i njegov otac Žarko Burčul, bivši direktor, a dana jedan od ovlašćenih zastupnika iste firme, su kako saznaje CIK, rođaci Vuka Jeremića, sa majčine strane. Majka Vuka Jeremića je Sena Jeremić, ćerka Sadete Pozderac, rođake Hakije i Hamdije Pozderca, bivšeg potpredsednika Predsedništva SFRJ i bivšeg predsedavajućeg Komidijr Predsedništva SFRJ za reviziju Ustava iz 1974. godine, koji je bio jedan od glavnih predmete istrage nakon otkrivanja bankarske afere Agrokomerc, nakon koje je povećana stopa inflacije i počeo raspad SFRJ. Suprurga Žarka Burčula je Burčul Safija, čiji je otac Hakija Pozderac.

Registar Agencije za privredne registre (APR)

Kako CIK saznaje, ugovor od preko 4.8 miliona dinara za uklanjanje građevine Doma Vojske u Smederevskoj Palanci, koji je skolopilo preduzeće „Termomont“ i Nacionalna služba za zapošljavanje, odnosno Ministarstvo odbrane, i celokupno ovo poslovanje predmet su istrage nadležnih pravosudnih organa, a prema trenutnim podacima registra toka predmeta osnovnih i viših sudova u postupcima je došlo do spajanja i razdvajanja predmeta, pripremna ročišta su odlagana skoro tri godine, a sada neki od predmeta su, kako piše u registru, “rešeni na drugi način”.  Takođe, slučaj je predmet i preistražnog postupka Tužilaštva za organizovani kriminal na okolnosti krivične prijave Ministarstva odbrane, Sektora za materijalne resurse, na štetu Vojno građevinske ustanove Beograd, kojom se zahtevaju provere u preduzeću „Termomont“, a o toku i eventualno ishodu nemamo informacije.

Takođe, saznajemo da su i neki od građana podneli krivične prijave protiv rođaka Vuka Jeremića, porodice Burčul i njihovih firmi. Aleksandar Stefanović, vlasnik i direktor „VUMI“ preduzeća obavestio je policiju u krivičnoj prijavi da je, kako CIK nezvanično saznaje, njegovo preduzeže imalo poslovnu saradnju sa Burčuč Žarkom, tadašnjim vlasnikom firme „Termomont“ na osnovu zajedničke saradnje sa privrednim subjektom „Kolos visokogardnja“ iz Vršca. Prema prijavi, Žarko Burčul je dao pozajmicu od 150 hiljada evra vlasniku dirme „Kolos“, a kao jemac da će pozajmica biti vraćena bio je Aleksandar Stefanović. Stefanović je vratio pozajmicu i ispunio ugovorne obaveze.  Nakon toga, na osnovu ugovora o isporuci materijala između preduzeća „Kolos“ i „Termomont“ u vrednosti od 92 hiljade evra, privredno društvo „Termomont“ pokreće postupak pred privrednim sudom i dostavlja sudu Aneks ugovora zaključen između privrednih društava „Termomont“ i „Vumi“, kojim se obavezuje firma „Vumi“ (vlasnika Stefanovića) da vrati pomenutih 92 hiljade evra. Grafokološkim veštačenjem, kako CIK saznaje, dokazano je da je Aneks ugovora falsifikovan. Vlasnik „Vumi“ d.o.o, Aleksandar Stefanović, podneo je krivičnu prijavu protiv Žarka Burčula za krivično delo Falsifikovanje isprave, a početak predistražnog postupka koji će voditi Prvo osnovno tužilaštvo u Beogradu se očekuje.

Inače, sin Žarka Burčula i vlasnik „Termomonta“, Dejan Burčul, izabran je za predsednika Tekvodno asocijacije Srbije 2016. godine.

 

PROČITAJTE I PRETHODNE EPIZODE SERIJALA NA LINKOVIMA KOJI SLEDE:

Epizoda 4: Nijedan ministar nije potrošio 3.7 miliona evra na putovanja kao Jeremić

Epizoda 3: Neuspešna saradnja sa američkim konsultantskim kućama koštala nas preko 2.3 miliona dolara

Epizoda 2: Jeremić potpisao ugovore sa “Energoprojektom” i oštetio državu za oko 5.2 miliona

Šta se krije iza Jeremićeve želje da opet dođe na vlast?

 

 

 

Leave a Reply