Šef Interpola pod istragom zbog primanja i davanja mita

Objavljeno: 08.10.2018.

Bivši šef Interpola Meng Hongvej je pod istragom zbog primanja i davanja mita, saopštilo je kinesko Ministarstvo za javnu bezbednost.

U saopštenju Ministarstva se navodi da je Hongvej primio mito, te da će svi drugi koji su primili mito biti istraženi.

“Istraga protiv Hongveja u vezi sa primanjem i uzimanjem mita i kršenjem zakona je blagovremena, apsolutno ispravna i mudra”, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Hongvej (64), koji je i zamenik ministra za javnu bezbednost u Kini, napustio je juče mesto šefa Interpola, nakon izvještaja da je uhapšen pod sumnjom da pomagao jednoj kompaniji da pribavi sporazum o saber bezbjednosti.

Interpol je juče saopštio da je Meng podneo ostavku na mesto predsednika

Kineske vlasti sasopštile su da je nestali predsednik Interpola i visoki kineski zvaničnik Meng Hongvej zadržan u pritvoru u toj zemlji, jer je pod istragom zbog sumnji da je prekršio zakon.

Državna komisija za nadzor je na svom sajtu objavila da je Hongvej, zamenik ministra za javnu bezbednost Kine, “osumnjičen za kršenje zakona” i da je “pod nadzorom i istragom” tog disciplinskog tela Komunističke partije Kine, koje istražuje korupciju i političku nelojalnost, prenosi Asošiejted pres.

Interpol je potom saopštio da je Meng podneo ostavku na mestu predsednika te organizacije, prenela je agencija Rojters.

“Danas je Generalni sekretarijat Interpola u Lionu primio ostavku gospodina Menga Hongveja na mesto predsednika Interpola koja je odmah stupila na snagu”, navedeno je u saoštenju.

Dodaje se i da će Kim Džong Jang iz Južne Koreje biti vršilac dužnosti predsednika Interpola do izbora novog predsednika na sastanku te međunarodne organizacije, koji će od 18. do 21. novembra biti održan u Dubaiju.

Leave a Reply