CIK OTKRIVA: Stevan Buđić nezakonitom založnom izjavom upisao hipoteku u Vojvode Stepe 105

Objavljeno: 09.10.2018.

Piše: Katarina Stamatović

Stevan Buđić je kao zastupnik firme S.A.B Estetik ništavom založnom izjavom  krajem avgusta 2012. godine stavio hipoteku na zgradu u ulici Vojvode Stepe 105, bez znanja kupaca stanova usled čega su stanari već dve godine, koliko CIK istražuje ovu priču, pod opomenom Prokredit banke koja je sufinansirala izgradnju ovog stambenog objekta.

Založna izjava

Kako CIK saznaje, u založnoj izjavi 31.08.2012. godine, koja je, naizgled, potpuno regularna postoji jedna sitnica koja je promakla svima, pa i Prvom osnovnom sudu koji je tu založnu izjavu overio. Vlasnik SAB Estetika Stevan Buđić je dobio punomćje devet stanara kako bi predao založnu izjavu za upis vansudske hipoteke, i tu izjavu sa svom ostalom dokumentacijom predao Prokredit banci. Međutim, niko uočio da je jedan od davalaca punomćja preminuo dva meseca pre overavanja izjave u sudu, pa je samim tim, po sili zakona punomćje prestalo da važi (!?)

Istom založnom izjavom u katastru Voždovac,  upisana je hipoteka na zgradi tako da stanari nisu imali informacije o tome, sve dok hipoteku nije pokrenula Prokredit banka. Buđić je, kako smo već pisali, do danas ostao dužan banci za sufinansiranje izgradnje u Vojvode Stepe 105.

Zbog punomćja preminulog stanara ništava vansudska hipoteka Prokredit banke?!

Milovanović Draga, kao jedan od devet davalaca punomoćja, preminula je 04.07.2012. godine u Mladenovcu zavedena u matičnoj knjizi umrlih pod brojem 416/2012.  Kako je punomoćje stanara dato Stevanu Buđiću direktoru firme SAB Estetik početkom 2012., a Milovanović Draga preminula par meseci kasnije, založna izjava od 31. avgusta 2012. godine je ništava, a samim tim je nevažeća i upisana vansudska hipoteka od strane Prokredit banke.

Još jedno punomoćje nezakonito; Pokrenut postupak protiv Buđića za krivično delo falsifikovanja

Kako je CIK već pisao, pred Drugim osnovnim tužilaštvom vodi se postupak protiv Stevana Buđića, jer je ćerka preminulog vlasnika parcele Obrada Obradovića (čije se ime takođe nalazi na istoj založnoj izjavi) na kojoj se nalazi zgrada u Vojvode Stepe 105, podnela  krivičnu prijavu zbog sumnje da je punomoćje njenog oca falsifikat.

Punomoćje je, navodno, njen otac dao jednom od Buđićevih pravnih zastupnika Ivanu Komatini još davne 2008, a onda Komatina isti predao Buđiću 2012. na osnovu čega je Stevan Buđić u njegovo ime potpisao založnu izjavu.

Prokredit banka: Ne posedujemo informacije o založnoj izjavi

CIK je kontaktirao Prokredit banku povodom slučaja SAB Estetik i novih saznanja o  malverzacijama investitora Stevana Buđića, međutim iz banke su naveli da nikada nisu dobili potvrdu bilo kog nadležnog organa da su u pitanju falsifikati ili ništava založna izjava, te da im takve informacije nisu poznate.

Kako kažu iz službe za odnose sa javnošću Prokredit banke do sada nisu imali praksu da proveravaju dokumentaciju nadležnih državnih institucija (u ovom slučaju suda ili notara), jer, kako navode, veruju u ispravnost dokumenta sa pečatom i potpisom nadležne institucije.

Ostaje pitanje ko ispravlja greške koje načine upravo nadležne institucije, poput Prvog osnovnog suda koji je propustio da proveri ponomćja i njihovu validnost, a posledice takvog nesavesnog delanja su mnogostruke, posebno po stanare u Vojvode Stepe 105 koji i dalje ne znaju šta će biti sa njihovim stanovima u toj zgradi.

Podsećanja radi, stanarima zgrade u Ulici Vojvode Stepe 105, službenici Prokredit Banke su došli na vrata i obavestili ih o hipoteci na njihovoj imovini, za koju nisu uopšte znali. Investitor Stevan Buđić od koga su kupili stan, 2012. potpisao je ugovor o finansiranju izgradnje stambeno-poslovnog prostora sa Prokredit bankom od oko 1.8 miliona evra, dajući istu zgradu u hipoteku, a da pritom nije obavestio kupce stanova. Kako Buđić nije vratio novac za kredit banci, a na nejasan način ni banka nije uspela da zavede hipoteku u katastru Voždovac, stanari su bili u neznanju o teretu na imovini.

Nakon serije tekstova u kojima je redkacija CIK otkrila prevaru Stevana Buđića, priča  nije ni do danas dobila epilog, iako je direktor Buđić zbog  malverzacija i na osnovu istraživanja CIK-a bio uhapšen u novembru 2017. Mada ovog direktora prate afere, dugovi i pokrenuti krivični postupci pred Drugim osnovnim tužilaštvom za krivično delo falsifikovanja isprava, kao i pred Višim Javnim tužilaštvom za krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica, to ga nije sprečilo, kako su za CIK rekli oštećeni stanari iz Vojvode Stepe 105, da nastavi izgradnju još dva stambena kompleksa u Mirijevu tokom 2018. godine.

Poslednja afera Stevana Buđića desila se jula 2018.godine, kada je njegova turistička agencija oštetila preko 6 hiljada turista koji su preko nje uplatili letovanje u Grčkoj, a ostali su bez aranžmana jer SAB Travel nije platio svoje obaveze saradnicima u Grčkoj.

 

PROČITAJTE JOŠ:

Zbog prevare preduzeća S.A.B stanarima preti ostanak bez krova nad glavom

Slučaj SAB Estetika pod istragom: Buđić falsifikovao papire?

Nastavak SAB Estetik: Sve ukazuje na propuste katastra i Buđića

Prokredit banka za CIK o slučaju SAB: “Nećemo ostaviti stanare na ulici”

Uhapšen Stevan Buđić direktor “SAB Estetika” zbog zloupotrebe 1.5 milona evra

NOVO: Vlasnik SAB Travela duguje državi oko pola miliona za PDV?!

Nova prevara S.A.B grupe: Putnici prevareni, turistička inspekcija zatvorila S.A.B Travel

Leave a Reply