U posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije u Kraljevu primljeno 827 krivičnih prijava

Objavljeno: 22.10.2018.

Piše: Katarina Stamatović

U posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Kraljevu, od marta do polovine septembra ove godine, primljeno je u rad ukupno 827 krivičnih prijava, od kojih je 46 pravosnažno okončanih, a u svih 46 su presude osuđujuće, navodi se u dopisu koji je CIK dobio od VJT u Kraljevu.

U  827 krivičnih prijava po kojima ovo odeljenje postupa, u 393 predmeta počinjeno je krivično delo zloupotreba službenog položaja, a u 182 prijave je zloupotrebljen položaj odgovornog lica. Ukupan broj predmeta od 827 (koji su primljeni u rad), 46 je onih u kojima su presude osuđujuće i pravosnažno okončane.

 U 309 predmeta policija prikuplja potrebna obaveštenja; u 45 predmeta odloženo krivično gonjenje

Iz posebnog Odeljenja u Kraljevu navode da se povodom 4 prijave preduzimaju dokazne radnje, u 47 se vodi istraga, a da u 309 predmeta policija postupa po zahtevu tužilaštva za prikupljanje potrebnih obaveštenja.

Kada su u pitanju odbačene prijave i sporazumi o priznanju krivčnog dela, u 108 slučajeva prijave su bile odbačene, potpisano je 43 sporazuma o priznanju krivičnog dela, a povodom 45 prijava je odloženo krivično gonjenje, a osumnjičenima je naloženo da ispune neku od obaveza propisanih odredbom člana 283. Zakona o krivičnom postupku.

U postupku odlaganja krivičnog gonjenja javni tužilac određuje rok (manji od godinu dana) kada se moraju izvršiti preuzete obaveze, dok nadzor nad izvršenjem obaveza obavlja poverenik iz organa uprave nadležnog za poslove izvršenje krivičnih sankcija.

Poverenik naložio VJT u Kraljevu da odgovori CIK-u, u roku od sedam dana

Nakon što je Više javno tužilaštvo u Kraljevu odbilo da odgovori na Zahtev o pristupu informacijama od javnog značaja, koji je CIK uputio povodom podataka o radu tog posebnog odeljenja, Poverenik je naložio poništenje rešenja o odbijanju VJT u Kraljevu i naložio da se CIK-u odgovori u roku od sedam dana.

CIK je nedavno objavio istraživanje u tekstu Pred posebnim odeljenjima za suzbijanje korupcije samo 11 pravosnažno okončanih, u kome smo objavili podatke o radu Posebnih odeljenja u Beogradu, Novom Sadu i Nišu. Međutim tada smo ostali uskraćeni za odgovore posebnog odeljenja u Kraljevu, jer su odbili da odgovore na Zahtev za pristup informacijama od javnog značaja, kršeći time direktno Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja.

Podsećanja radi CIK za prvih 6 meseci u tri posebna odeljenja za suzbijanje korupcije, od kada su u okviru Višeg javnog tužilaštva, primenom Zakona o organizaciji i nadležnosti državnih organa u suzbijanju organizovanog kriminala, terorizma i korupcije, formirana posebna odeljenja za suzbijanje korupcije u Beogradu, Nišu i Novom Sadu do avgusta ove godine primljeno je 7.749 predmeta u rad. Za šest meseci rada posebna odeljenja u Beogradu i Novom Sadu imala su samo 11 pravosnažno okončanih predmeta, a pred sva tri posebna odeljenja samo u 46 predmeta je pokrenuta istraga, pokazali su tada podaci do kojih je došao Centar za istraživanje korupcije.

 

PROČITAJTE JOŠ: 

MUP Odeljenje za suzbijanje korupcije: Za nekoliko meseci preko 100 krivičnih prijava i 83 uhapšenih

 

Leave a Reply