CIK na tragu potencijalne prevare: Na ime troškova života u Srbiji državljanima Gabona uzete hiljade evra

Objavljeno: 25.10.2018.

Piše: Katarina Stamatović 

Rene Elisee Ngnambadjoko, državljanin Gabona podneo je krivičnu prijavu protiv Branislave V, zbog sumnji da ga je prevarila i oštetila ga za preko sedam hiljada evra početkom ove godine. Kako tvrde sagovornici CIK-a, Branislava V. je na ime troškova boravka, upisa na studije, nostrifikovanja diplome i troškova stanovanja uzimala novac od državljanina Gabona, a navodno ništa od toga nije sprovela u delo. Tako da je Rene na kraju u Srbiji ostao bez osnovnih sredstava za život. Postoje sumnje da on nije jedini prevareni državljanin Gabona koji je za budućnošću i obrazovanjem stigao u Srbiju, saznaje redakcija CIK.

Službenik Ministarstva spoljnih poslova Gabonske Republike povezao Renea sa Branislavom

Posredstvom svojih roditelja Rene Elisee Ngnambadjoko stupio je u kontakt sa službenikom MSP u Gabonu Kamba M. Rene je osim Srbije imao opciju da upiše studije u Kini ili Mađarskoj, ali kada se odlučio za studije u Srbiji, Kamba ga je uputio na osobu koja će mu pomoći da se upiše na fakultet, a kao kontakt osobu naveo je Branislavu V.

“Branislava je na osnovu svih troškova, upisnina, taksi, kurseva srpskog jezika i drugih zahtevala da joj se plati 9.700 evra, ali su se moji roditelji  dogovorili sa njom da plate sedam hiljada evra”, naveo je Rene.

On objašnjava da kada je stigao u Srbiju, dočekao ga je izvesni Miki, čiji identitet nije poznat redakciji, sa kojim je takođe bio u kontaktu tokom 2018. godine. Sagovornici CIK-a tvrde da izvesni Miki ima dobru povezanost sa državnim institucijama u Srbiji. Državljanin Gabona je u početku živeo u hotelu “Slavija”, a kada mu je ponestalo novca Branislava ga je primila u svoj stan. Kako je njegovim roditeljima ponestalo i novca koji su uzeli preko kredita počele su i prve pretnje i nezadovoljstvo Branislave i njenog prijatelja Mikija.

Izvor Infovranjske.rs

“Kada moji roditelji više nisu imali novca da pošalju, Branislavin sin Timotej me je zvao, da mi kaže da je Miki veoma besan jer nisam platio sve što je trebalo.”

Mladi student iz Gabona je počeo da sumnja u dobronamernost gospođe Branislave  onda kada  mu je za nostrifikaciju srednjoškolske diplome tražila pet stotina evra, a na ime upisa u školu srpskog jezika trostruko više nego što zaista košta. Kada je proveravao status svoje diploma Rene je utvrdio da nostrifikacija srednjoškoske diplome košta oko četvrdeset evra i tada je shvatio da se radi o prevari.

 Podnela zahtev za privremeni boravak Renea samo dan pre isteka vize

Reneov boravak Branislava prijavila je 31.03.2018. kod nadležne uprave Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije, a samo dan pre isteka Vize podnela je zahtev za odobrenje privremenog boravka. Ono što je dodatno probudilo sumnje jeste to da Branislava nakon podnetog zahteva nije podnela ni jedan jedini dokument, u roku koji je naveo MUP.

Rene: Nije mi otvorila tekući račun, niti me je upisala na fakultet

Rene Elisee Ngnambadjoko Instagram

“U junu ove godine, zahtevao sam da mi pokaže dokaze o mom statusu na fakultetu, kao i mom boravku na teritoriji Srbije, međutim Branislava je rekla da ona to nije uradila, jer više nema novca”, kazao je Rene za CIK.

On objašnjava da je ona uzimala na ruke sav taj novac i nikad nije uplatila na račun.

“Svi dogovori koji su postojali sa Branislavom da mi se otvori tekući račun na kome će stajati sav novac za moj boravak i školovanje, nisu ispoštovani.”

Rene kaže da je rekla da će mu vratiti sav novac, ali kada proda stan u Vranju, jer navodno sav, pa i njegov novac, nestao je kada su joj opljačkali stan.

Sagovornik CIK-a naveo je jedan sličan slučaj, takođe državljanina Gabona, Benjamina Apinamgoy, koji je deportovan pre nego što je uspeo da podnese krivičnu prijavu protiv Branislave V.

Branislava V.

Srećom po Renea, Lokalna međunarodna crkva (ICF) pružila mu je finansijsku pomoć, te je on uspeo za sada da upiše ruski i franacuski jezik na Filološkom fakultetu u Beogradu. Položio je srpski jezik za ovih nekoliko meseci i sada sluša nastavu na srpskom jeziku.

Celokupnu situaciju u kojoj se nalazi mladi Rene otežava činjenica da Republika Gabon u Srbiji nema ambasadu, pa je njegova zaštita kao stranog državljanina svedena na minimum.

Redakcija CIK kontaktirala je Branislavu V koja nije htela sada da daje zvaničnu izjavu, sem što je navela da su to sve lažne optužbe, da je ona mnogim državljanima Gabona pomogla i mnogo za Srbiju uradila proteklih trideset godina.

Samo nekoliko minuta nakon poziva koji je CIK uputio gospođi Branislavi povodom ove priče javio nam se Rene, koji se u tom trenutku nalazio u prostorijama redakcije drugog medija i kazao da ga je pozvala Branislava i njena kćerka, uputila mu pretnje i tražila da se iseli iz stana.

Leave a Reply