Voždovački bioskop trenutna situacija: Status quo – prebacivanje nadležnosti s jednih na druge

Objavljeno: 29.10.2018.

Piše: Dragana Krunić

Priča o bioskopu Voždovac i parcelama oko zgrade bioskopa izgleda kao da nema kraja, ili barem komplikacije i prebacivanje odgovornosti s jedne na drugu instituciju u ovom slučaju ne prestaju. Najnovije informacije do kojih je CIK došao jesu da je Gradonačelnik Beograda na osnovu obraćanja Udruženja građana Voždovca uputio dopis Opštini Voždovac kojom od nje traži da poništi rešenje o dodeli zemljišta firmi „Korny“ iz 1994. koje je protivno zakonu i nesprovodljivo. Odgovor opštine Voždovac je da oni nisu nadležni da ponište to rešenje. Dok se u jednom od zasebnim odgovora od strane opštinskog pravobranioca opštine Voždovac kaže da je nadležnost za poništavanje i rešavanje ove dugogodišnje imovinsko-pravne zavrzlame na Sekretarijatu za imovinsko pravne poslove Grada Beograda, Gradonačelniku i Direkciji za građevinsko zemljište i izgradnju, iz Direkcije za CIK tvrde ovo nije u njihovoj nadležnosti.

Odgovor GO Voždovac

Iz kabineta Gradonačelnika Zorana Radojičića grupa građana Voždovca, koju zastupa Miroslav Petrović, još uvek nije dobila zvaničan odgovor na pismo poslato u junu ove godine, osim što im je Opština Voždovac kojoj je gradonačelnik urgirao da reaguje, odgovorila posredno na to pismo. Gradonačelnik je, kako je to pravno logično, uputio zahtev opštini da poništi rešenje iz 1994. o dodeli zemljišta firmi „Korny“ na korišćenje, jer je upravo opština izdala to rešenje i pravno bi trebalo da onaj organ koji donese rešenje isto i poništi. Međutim, prema Statutu Grada Beograda kao i Odluci o građevinskom zemljištu, organi grada  vrše kontrolu rada i akata gradske opštine koji su u skladu sa Statutom preneti gradskoj opštini. Odlukom o građevinskom zemljištu uređeni su način, uslovi i postupak stavljanja van snage rešenja o raspolaganju  i pribavljanju građevinskog zemljišta  i drugih rešenja koja se donose na osnovu te odluke. Sa tim u vezi, članom 77. stavom 1.  te odluke Gradonačelnik je taj koji treba da ispravi nepravilnosti, nedostatke, nepoštovanje materijalnog prava i slično u postupcima raspolaganja građevinskim zemljištem, tako što će doneti rešenje kojim će izmeniti, odnosno staviti van snage rešenje o raspolaganju zemljištem.  Upravo je ovako 8. januara 2018. godine Grupi građana Voždovca odgovorio Zaštitnik građana Republike Srbije, savetujući da se u vezi sa poništavanjem predmetnog rešenja „obrate Gradonačelniku grada Beograda, kao i da zatraže odgovor  za postupanje po njihovoj inicijativi“. Budući da je opština deklarisala svoju nenadležnost da poništi rešenje nakon što je to tražio gradonačelnik, ostaje da se vidi da li će gradonačelnik Radojičić postupiti upravo onako kako ga Odluka o građevinskom zemljištu ovlašćuje u ovom slučaju i time rešiti dugogodišnju agoniju Voždovčana.

CIK je kontaktirao Direkciju za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda povodom navoda zamenika pravobranioca GO Voždovac Katarine Milekić, koja je potpisala dopis, da je Direkcija kao ovlašćeni predlagač i nadležna u vezi sa postupkom prestanka prava korišćenja zemljišta. Iz Direkcije su jasni:Ovim putem vas obaveštavamo da, prema odlukama o uređivanju građevinskog zemljišta, Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda nije nadležna za pitanja u vezi sa prestankom prava korišćenja na kome je upisano pravo korišćenja licu koje je zemljište dodeljeno.“

Kako smo već pisali u jednom od prethodnih tekstova, trenutno je u toku spor pred Upravnim sudom koji su pokrenuli nezadovoljni građani, žaleći se na odluku Sekretarijata za urbanizam i građevinske poslove, odnosno na drugostepenu odluku Ministarstva građevinarstva, da se izda dozvola za izgradnju poslovno-stambenog kompleksa na području bioskopa Voždovac izvesnoj firmi „Korny“, iako je to zemljište u planskim dokumentima upisano kao javno zemljište na kome nije moguće graditi ništa sem nečeg od javnog interesa, i na kojem je istim tim dokumentima predviđeno da se izgradi trg, zelena potvršina, pozorište…

Predsednik udruženja građana Voždovca Miroslav Petrović kaže da ne sumnja da će odluka Upravnog suda biti na štetu građana koji se bore za opšti interes.

Obraćanje odbornici Skupštine Grada Beograda 10.10.2018.

„Verujem da će Upravni sud presuditi u njihovu (preduzeća „Korny“) korist. Samo jedva čekamo da vidimo na koji način će pravdati tu odluku, to jest, kako će pravdati nešto što je neodbranjivo. A zanimljivo je i to što smo mi našu žalbu sastavili po ugledu na postupke i prethodne presude Upravnog suda u sličnim predmetima, pa nas zanima koji će „izgovor“ biti iskorišćen da se presudi u korist Sekretarijata, onih koji su dodelili diskutabilnu dozvolu“, kaže Petrović za CIK.

Petrović još dodaje da je Udruženje građana dostavilo pismo obraćanja svim odbornicima u Skupštini Grada, i da očekuju reakciju barem jednog od svih 110 odbornika kojima je pismo poslato.

Pitanje je kako je izdata građevinska dozvola ako je zemljište bioskopa u postupku restitucije?

Zanimljiva novost, koju sada kao izgovor u pisanim odgovorima Udruženju građana počinju sve institucije da koriste je postupak restitucije na parcelama u okolini, koje pripadaju bioskopu Voždovac.

U jednom od odgovora Sekretarijata za urbanizam, na izjavljenu žalbu Jovanović Nadežde (koja je pokrenula postupak restitucije i traži povratak imovine) da se uzme u obzir kao zainteresovana strana u postupku izdavanja građevinske dozvole firmi “Korny” na parcelama zemljišta, Sekretarijat kaže da Nadežda Jovanović “nije upisana kao vlasnik odnosno korisnik zemljišta, a da činjenica postojanja zahteva za restituciju ne predstavlja neposredan i konkretan pravni interes za učestvovanje u postupku, jer bi priznavanje svojstva zainteresovanog lica u konkretnoj upravnoj stvari bilo prejudiciranje odluke nadležnog organa u postupku restitucije…”. Ipak, zanimljivo je da upravo činjenicu da se iz ugla restitucije ovaj slučaj nema epilog još uvek institucije redom koriste kako bi održale status quo sa rešavanjem situacije bioskopa Voždovac, dok im prethodno za izdavanje dozvole za izgradnju nekoj privatnoj firmi restitucija nije bila prepreka.

Redakcija CIK-a pitala je Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove kako je moguće da su izdali dozvolu za gradnju firmi „Korny“ ako je u toku postupak restitucije na pomenutom zemljištu, ali do trenutka objave teksta od njih nismo dobili nikakav odgovor.

Takođe, kada se nekoliko građana obratilo opštinskoj komunalnoj inspekciji zbog evidentne zapuštenosti bioskopa i opasnosti koja preti konstantno prolaznicima od pločića i fasada koje opadaju, kao i nehigijenskim uslovima u kojima se nalazi ovaj objekat, rečeno im je da to nije u njihovoj nadležnosti jer se radi o objektu i zemljištu u postupku vraćanja starim vlasnicima.

Na parceli zemljišta napravljeno stovarište privatne firme?

Ne samo to, nego su se građani Voždovca obratili CIK-u navodeći činjenicu da je trenutno na jednom delu zemljišta bioskopa, tačnije na parceli 4570/1, ispod zgrade bioskopa, napravljeno stovarište izvesne građevinske firme „Gradidom“, koja je gradila stambeni objekat u Mosorskoj ulici.

Nezvanično, građani smatraju da je parcela za svrhu stovarišta iznajmljena ovom preduzeću od strane firme „Korny“. Ovakvo nešto je nedopustivo kada je reč o zemljištu od opšteg interesa koje je ustupljeno na korišćenje radi privođenja nameni privatnom preduzeću. Drugim rečima, firmi „Korny“ ustupljeno je ovo javno zemljište, ali ona prema zakonu nikako ne bi smela da iznajmi ili da to zemljište da nekome drugom na korišćenje (?!)

Iz Udruženja su se povodom ovoga obratili komunalnoj inspekciji opštine Voždovac, i u telefonskom razgovoru komunalni inspektor Sunčica Živković Andrejić im je kazala da je to zemljište u postupku restitucije, pa oni ne mogu ništa učiniti, ali i da imaju pozitivna iskustva sa pomenutom firmom „Gradidom“, šta god to značilo u ovom slučaju.

Kao što odgovor od Sekretarijata nismo dobili, tako Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture nije odgovorilo na pitanje da li su ikada, kao resorno ministarstvo, sproveli proveru rada i sprovođenja zakona na parceli bioskopa Voždovac, odnosno parcelama u okolini istog koja je u planskim dokumentima površina od javnog značaja i šta su utvrdili tom proverom, ukoliko je bilo.

Za CIK iz Udruženja građana Voždovca zaključuju da će nastaviti pravnu „borbu“ za bioskop i javni značaj sve do Strazbura, ako za tim bude bilo potrebe.

 

PROČITAJTE JOŠ:

Devet meseci nakon pisanja o bioskopu Voždovac: Postupak pred Upravnim sudom stoji, a Ombudsman naložio ponavljanje procesa dodele dozvole

Bioskop Voždovac –mesto od javnog značaja ili uporište političkog urgiranja i ličnih interesa?

 

Leave a Reply