Benjamin iz Gabona tvrdi: I ja sam kao Rene prevaren u Srbiji

Objavljeno: 31.10.2018.

Piše: Katarina Stamatović

Pre nekoliko dana CIK je objavio priču o Reneu, državljaninu Republike Gabon, koji je, kako tvrdi, žrtva prevare izvesne Branislave V. Rene je protiv te osobe podneo krivičnu prijavu zbog sumnje da je počinila krivično delo prevara, a CIK je došao do informacija da ovaj mladi student nije usamljen slučaj. Slično se dogodilo još jednom Gaboncu, Reneovom prijatelju, koji tvrdi da je i njega Branislava prevarila. On je, međutim, deportovan iz Srbije pre nego što je shvatio da je reč o prevari.

Reč je o Benjaminu Apindangoye, državljaninu Republike Gabon, koji je uz pomoć istog službenika Ministarstva spoljnih poslova Gabona u 2017. godini stupio u kontakt sa srpskom državljankom Branislavom V. i krajem oktobra 2017. došao u Srbiju kako bi se upisao na fakultet. Kako kaže za CIK, Branislava mu je na ime školarine, upisnina i drugih taksi uzela oko deset hiljada evra, koje do danas nije vratila.

Benjamin je počeo da sumnja da nešto nije u redu onog trenutka kada nije mogao da dobije program studija zbog kojih je i došao u Srbiju. Dodatno mu je bilo čudno to što nije bio obavešten o tome kada ima prijemni ispit, a sve detalje oko prijave, dokumentacije i potrebnih plaćanja je prethodno prepustio Branislavi.

Za usluge pozivnog pisma, vize i smeštaja Benjaminovi roditelji platili Branislavi 4.5 hiljada evra

Benjamina Apindangoye

U kontakt sa Branislavom Benjamin je došao posredstvom službenika Ministarstva spoljnih poslova Gabona Kamba M., koji je garantovao da će se za vizu, školarinu, školu jezika i uopšte upis na studije u Srbiji, pobrinuti Branislava V. Bouala Judikel, Benjaminov zet, koji inače radi u istom ministarstvu kao i Kamba, kontaktirao ga je telefonom i dogovorio se oko usluga koje ona može da obezbedi i o tome koliko treba da joj plati.

“Branislava je tražila da joj se plati 7.3 hiljade evra u dve rate pre mog polaska za Srbiju”, naveo je Benjamin. On je kazao za CIK da su njegovi roditelji i on bili u kancelariji kod Kamba M. radi dogovora i plaćanja, a samo za usluge pozivnog pisma, vize i smeštaja Benjaminovi roditelji su Branislavi platili preko četiri hiljade evra.

“Novac su na šalter za slanje preko Western Uniona zajedno odneli Kamba i Boulala kako bi sve bilo transaprentno i bez sumnje u eventualnu prevaru”, rekao je Benjamin.

 U  Beograd je stigao krajem oktobra 2017., i to pre Renea, o kojem smo pisali u prethodnom tekstu.  Na aerodromu su ga dočekali Branislava i njen prijatelj Miki. T, objašnjava Benjamin.

Jedna od priznanica, evidencija uplate; Izvor: Benjamin

“U početku sam živeo u hotelu Slavija, a zbog visokih troškova života u Srbiji, morao sam da promenim i mesto stanovanja i školu jezika koju sam upisao, jer ne govorim ni engleski ni srpski jezik”, naveo je Benjamin.

Njegovi roditelji platili su Branislavi deset hiljada evra za smeštaj, hranu, prevoz, upisnine, takse i studije u Srbiji, za godinu dana, uključujući i nostrifikaciju fakultetske dipolome, potvrdio je Benjamin za CIK.

“Kada smo Rene i ja iz hotela Slavija prešli u stan u Bulevaru Kralja Aleksandra, imali smo plaćen jedan obrok u lokalnoj kafani svakog dana osim nedelje. Iz razgovora sa konobarima saznali smo da cene usluga u Srbiji i nisu tako velike kako nam je Branislava predstavila”, rekao je Benjamin.

  Benjamin: Mislio sam da upisujem Ekonomski fakultet

Jedna od priznanica; Izvor: Benjamin

Pri dolasku u Srbiju Benjamin je već imao diplomu (BCA) Ekonomskog fakulteta u Senegalu, a u Beogradu je trebalo da upiše studije za master iz makroekonomije. Ni on ni Rene nisu znali da Branislava namerava da ih upiše na višu školu umesto na fakultet, objasnio je Benjamin.

“Mislili smo da je VPŠ, zapravo Ekonomski fakultet. Sva dokumentacija koja im je poslata u Gabon i kasnije data u Beogradu bila je na ćirilici, tako da ništa nismo ni uspeli da razumemo”, kazao je državljanin Gabona.

Benjamin  objašnjava da kada nije dobio potvrdu od Branislave na kom studijskom programu se nalazi, niti odgovor zašto još uvek nije polagao prijemni ispit,  pokušao da pronađe direktora Više poslovne škole.

“Nisam pronašao direktora Više škole, a kada sam otišao u imigracionu policiju u Savskoj da bih produžio vizu, policija mi je oduzela pasoš i deportovala me krajem aprila”, objašnjava Benjamin.

Negova viza je važila šest meseci, a trebalo je da se obnavlja sa adekvatnim dokazima o statusu i razlozima boravka u Srbiji, na svaka tri meseca. Nakon oduzimanja pasoša odveden je u policijsku stanicu u Ulici 29. Novembra , gde su mu dali dve nedelje da napusti Srbiju.

“Tom događaju prisustvovala je Branilava i jedan advokat. Ona mi je objasnila da odem u inostranstvo i tamo apliciram za novu vizu i vratim se u Beograd, bez preteranih objašnjenja zašto se tako nešto dogodilo”, kaže za CIK Benjamin.

On objašnjava da je uz nedovoljno razumevanje jezika i propisa u Srbiji, u dogovoru sa Branislavom, otputovao u Maroko gde mu viza nije ni potrebna i gde postoji ambasada Srbije. I njemu kao i Reneu, o kome je CIK već pisao i koji je otkrio ovaj slučaj, situaciju otežava to što u Srbiji ne postoji ambasada Republike Gabon, pa je njihova zaštita svedena na minimum.

Ambasada Srbije u Maroku odbila je moj zahtev, Branislava se više nije javljala

“Novac za avio kartu do Kazablanke morao sam da obezbedim sam u iznosu od sedam stotina evra. Branislava je zadržala svih deset hiljada evra, uz obećanje da će ona obezbediti avio kartu za povratak, međutim to se nije desilo”, objasnio je Gabonac.

On kaže da je sa sobom poneo pozivno pismo Više poslovne škole, koje je predao zajedno sa zahtevom za vizu, ali je na njegovu nesreću njegov zahtev odbijen. Benjamin dodaje da je pozvao Branislavu, koja se tada nalazila u Vranju, kako bi dobio dalje instrukcije i objašnjenje zbog čega se sve ovo dogodilo.

“Ona je rekla da će otići u Beograd i videti o čemu je reč. Zvao sam je danima, ali uvek sam dobijao nove priče i lažna opravdanja. Čak mi je rekla da mogu da apliciram za hrvatsku ili mađarsku vizu, jer je moj boravak u Maroku ograničen na 90 dana. Međutim, na kraju sam morao da napustim Maroko”, kazao je Benjamin.

Tokom boravka u Maroku, Benjamin kaže da je postao svestan da je prevaren, a Branislava je prestala da odgovara na pozive i poruke Benjamina i njegove porodice.

 

PROČITAJTE JOŠ: 

CIK na tragu potencijalne prevare: Na ime troškova života u Srbiji državljanima Gabona uzete hiljade evra

 

Leave a Reply