U narednih pet meseci u Srbiji se gasi 22.400 preduzeća

Objavljeno: 14.01.2019.

Oko 22.400 preduzeća u narednih pet meseci prestaće da postoje, odnosno biće prinudno likvidirano.

Razlog za gašenje firmi, kako navodi Politika, je to što Agenciji za privredne registre (APR) nisu dostavili finansijske izveštaje za prethodne tri godine.

Zakon o privrednim društvima predviđa da je to dovoljan razlog za njihovu likvidaciju, međutim postupci prinudne likvidacije do sada nisu pokretani.

U APR-u kažu, prenosi list, da prema podacima o broju obveznika podnošenja finansijskih izveštaja, oko 30.000 pravnih lica nije podnelo finanijske izveštaje za dve uzastopne godine, što je bila njihova zakonska obaveza koja proizilazi iz Zakona o računovodstvu.

U skladu s novim zakonom o privrednim društvima, APR je poslednjeg dana prošle godine obavestio oko 22.400 privrednih društava da su se stekli uslovi za prinudnu likvidaciju, a ti razlozi se odnose na nedostavljanje finansijskih izveštaja do kraja 2017 godine, za prethodne dve uzastopne godine – 2015. i 2016, navodi Politika.

Po istekuj roka od 90 dana, od dana objave obaveštenja, registrator u Registru privrednih subjekata će, po službenoj dužnosti, doneti akt o pokretanju postupka prinudne likvidacije, kojim će društvo biti prevedeno u status “u prinudnoj likvidaciji”, uz istovremeno objavljivanje oglasa o prinudnoj likvidaciji, koji će biti na internet stranici APR u neprekidnom trajanju od 60 dana.

Tek po isteku tog roka, APR će pokrenuti postupak likvidacije privrednih društava po službenoj dužnosti.

U APR upozoravaju da su oni dužni da, po Zakonu o računovodstvu, podnose prijave za privredni prestup zbog nepodnošenja finasijskih izveštaja u rokovima propisanim tim zakonom, a to su 28 februar, 30. jun i 31. jul.

Leave a Reply