Godina za nama i uspešne priče iz 2018.

Objavljeno: 16.01.2019.

Redakcija CIK

Tokom 2018. godine, CIK je posvetio pažnju pričama koje su stizale od naših čitalaca i trudio se da bude glas onih koje poslodavci, institucije ili celokupan sistem nije želeo da čuje. Pisali smo o temama koje su se, direktno ili indirektno, najviše ticale pravosuđa, zatim o privredi, spornim poslovanjima u javnim preduzećima i nezakonitom poslovanju privatnih preduzeća, temama iz kulture i obrazovanja, ali i o drugim društveno značajnim temama.

Veliku pažnju u protekloj godini privukla je jedinstvena baza podataka biografija predloženih odbornika za Skupštinu grada Beograda, u kojima smo detaljno objavili podatke o odbornicima, njihovom dotadašnjem obrazovanju i angažovanjima i radnim mestima.

CIK istražio sumnjiva poslovanja i nezakonite radnje u firmama Hipol, Hosana, zadruga Srbobran i NS seme

Baveći se stečajevima ušli je u trag upropaštavanju državih preduzeća od kojih su samo neka, Aroma AD iz Futoga i AD Budućnost, a među značajnijim tekstovima izdvojio se tekst “Stečajni upravnik „Hipola“ Dejan Tomašević na čelu uigrane sheme uništavanja srpskih preduzeća”. Osim uništavanja preduzeća, CIK je pisao i o pokušaju zataškavaja u Hipolu, u kome je stečajni upravnik, takođe Tomašević, kada je nakon eksplozije plina povređen jedan od radnika, a da upravnik pomenutu eksploziju nije prijavio nadležnima i tako pokušao da zataška čitav slučaj od javnosti.

Sumnjivo poslovanje se pojavilo u firmi Hosana, gde smo otkrili da je magacioner u istom preduzeću u dogovoru sa više osoba, gotovo četiri godine falsifikovao prijemnice robe, navodeći da je nekoliko stotina robe više primljeno, nego što to zaista jeste. Na taj način tokom četiri godine iz Hosane je „izvučeno“ najmanje 500 hiljada evra, sa kojima je kako se sumnja otvorio sopstvenu kompaniju „BMF Company“.

Ni bivša direktoka zemljoradničke zadruge Srbobran nije odolela sumnjivom poslovanju, pa je redakcija CIK uspela da dođe do podataka da je 2017. godine, kreirala gubitak od 14.5 miliona dinara, a sve dotadašnje dugove prikrivala lažiranjem završih računa i prikazivanjem dobitaka, iako je realno stanje bilo sasvim suprotno.

U pisanju i istraživanjima nije nam promaklo ni poslovanje Instituta NS Seme i bivših direktora Borislava Kobiljskog i Jegora Miladinovića. Degradiranje poslovanja, nenamensko trošenje novca, nameštanje tendera, kao i lažne funkcije u Institutu za izvlačenje novca su samo neke od malverzacija koje su pratile prethodno rukovodstvo.

“POD UPRAVOM KOBILJSKOG INSTITUT NS SEME TRPEO MILIONSKE ŠTETE” 

“AGENCIJA: DIREKTOR IJNSTITUTA NS SEME JEGOR MILADINOVIĆ BIO U SUKOBU INTERESA”

Razotkrivene prevare S.A.B grupe i njegovih vlasnika

Kako smo tokom 2017. godine, otkrili malverzacije investitora zgrade u Vojvode Stepe 105, o čemu gotovo dve godine pišu mediji, tokom 2018. godine CIK je izneo nova saznanja u tekstu Stevan Buđić nezakonitom založnom izjavom upisao hipoteku u Vojvode Stepe 105. Naime, Stevan Buđić je kao zastupnik firme S.A.B Estetik ništavom založnom izjavom  krajem avgusta 2012. godine stavio hipoteku na zgradu u ulici Vojvode Stepe 105, bez znanja kupaca stanova usled čega su stanari bili više od dve godine, koliko CIK istražuje ovu priču, pod opomenom Prokreditbanke koja je sufinansirala izgradnju ovog stambenog objekta.

CIK je uspeo da kontaktira PR tim Prokredit banke, koja se tada oglasila prvi put povodom ovog slučaja, napominjući da stanari neće ostati na ulici.

NAJUSPEŠNIJA PRIČA 2018. BIOSKOP VOŽDOVAC

Umesto da se na zemljištu od javnog značaja izgradi javni trg i ustanova kulture, kako je predviđeno generalnim urbanističkim planom iz 1991. godine, malo je poznato da je pokrenut niz sudskih sporova, zbog, kako se sumnja zloupotrebe tog zemljišta u privatne svrhe, o čemu je CIK pisao u tekstu Bioskop Voždovac – mesto od javnog značaja ili uporište političkog urgiranja i ličnih interesa?

Potom su usledila još dva teksta koja govore o napretku u pomenutom slučaju, odnosno o tome da li se uopšte nazire rešenje ove priče.

 

“VOŽDOVAČKI BIOSKOP TRENUTNA SITUACIJA: STATUS QUO  – PREBACIVANJE NADLEŽNOSTI S JEDNIH NA DRUGE”

“DEVET MESECI NAKON PISANJA O BIOSKOPU VOŽDOVAC: POSTUPAK PRED UPRAVNIM SUDOM STOJI, A OMBUDSMAN NALOŽIO PONAVLJANJE PROCESA DODELE DOZVOLE”

 

Koliko je pravosuđe zaista efikasno?

Bavili smo se pravosuđem, zakonodavnim okvirima i delotvornošću posebnih odeljenja za borbu protiv korupcije pri tužilaštvu i ministarstvu unutrašnjih poslova, o čemu možete čitati na sledećim linkovima:

“OD 7000 PREDMETA PRED POSEBNIM ODELJENJIMA ZA SUZBIJANJE KORUPCIJE SAMO 11 PRAVOSNAŽNO OKONČANIH”

“PUPINOV MOST: NEUSKLAĐENOM SUDSKOM PRAKSOM BEOGRAD GUBI PREKO MILIJARDU DINARA ZA EKSPROPRIJACIJU ZEMLJIŠTA”

“MUP ODELJENJE ZA SUZBIJANJE KORUPCIJE: ZA NEKOLIKO MESECI PREKO 100 KRIVIČNIH PRIJAVA I 83 UHAPŠENIH ” 

“U POSEBNOM ODELJENJU ZA SUZBIJANJE KORUPCIJE U KRALJEVU PRIMLJRNO 827 KRIVIČNIH PRIJAVA”

“SLUČAJ KULJIĆ”

“SRPSKI BIZNISMENI UŽIVAJU U BENEFITIMA PORESKIH RAJEVA”

“NETAČNO JE DA SE SRBIJA NALAZI NA CRNOJ FATF LISTI”

 

Tri godine bez konkursa za pripravnike u pravosuđu: Pripavnici “beže” u privatni sektor, pravosudni sistem na gubitku

CIK je pisao i o prevarenim studenatima u Srbiji

Pisali smo i o prevarenim državljanima Afričke zemlje Gabon u tekstu – CIK na tragu potencijalne prevare: Na ime troškova života u Srbiji državljanima Gabona uzete hiljade evra,gde je  ime troškova boravka, upisa na studije, nostrifikovanja diplome i troškova stanovanja naša državljanka uzimala novac od državljanina Gabona, a potom ništa od navedenog nije sprovela u delo. Postoje sumnje da oni nisu jedini prevareni državljani Gabona koji su za budućnošću i obrazovanjem stigli u Srbiju.

 

PROČITAJTE JOŠ:

 

CIK na tragu potencijalne prevare: Na ime troškova života u Srbiji državljanima Gabona uzete hiljade evra

Uhapšen Tomislav Vojnić Purčar zbog utaje poreza?

Uhapšen Peđa Mališanović – CIK ukazivao na njegove zloupotrebe kao zastupnika Azotare

Uhapšen Stevan Buđić direktor “SAB Estetika” zbog zloupotrebe 1.5 milona evra

U Somboru uhapšene tri osobe za iznudu u slučaju Kiš

 

Leave a Reply