Priča o Gaboncu: Ostao na ulici, pokrenuo dva krivična postupka i dalje bez reakcije nadležnih institucija

Objavljeno: 29.01.2019.

Piše: Katarina Stamatović

Nakon što je državljanina Gabona, Branislava V. prevarila i uzela mu preko sedam hiljada evra na ime upisa i školovanja u Srbiji, srpska državljanka ga je uz pretnje i upozorenja izbacila iz stana u kom je trebao da boravi, zadržavši svu njegovu ličnu dokumentaciju, novac i garderobu, tako da je on ostao na ulici – saznaje CIK.

Želeći budućnost van svoje zemlje i nastavak obrazovanja u Srbiji, Rene Elisee Ngnambadjoko, državljanin Gabona prevaren je u Srbiji gde mu je na ime upisa na fakultet i boravka u Srbiji, srpska državljanka Branislava V. uzela preko 7 hiljada evra, potvrdio je Rene tada za CIK.

Pokrenuta tri postupka pred pravosudnim institucijama protiv Branislave V.

Ulazna vrata od Reneovog stana, polomljena brava i ceduljica sa brojem telefona

Iako je prošlo pola godine bez reakcija institucija, priča o afričkom državljaninu Rene Elisee Ngnambadjoko, privukla je pažnju određenog dela javnosti i medija, jer se sumnja da Rene možda i nije jedina osoba koja je prevarena na ovaj način. Zbog toga je državljanin Gabona boreći se za svoja prava, podigao dve krivične prijave pred Prvim osnovnim javnim tužilaštvom i tužbu pred Prvim osnovnim sudom u Beogradu.

Prvu prijavu Rene je podneo pred Prvim osnovnim javnim tužilaštvom u Beogradu KT 4146/2018 zbog postojanja osnovane sumnje da je okrivljena Branislava izvršila krivčno delo Prevara u iznosu od preko 7 hiljada evra. Druga krivična prijava zavedena je pod brojem D 8014/2018, a podneta je usled iznetih pretnji od strane Branislave i njenih članova porodice nakon tekstova u medijima povodom ovog slučaja.

Zbog tekstova u medijima Rene izbačen iz stana bez odeće i dokumenata

Zbog izveštavanja medija o ovom slučaju, koji je iznenadio mnoge, a koju je CIK pokrenuo, situacija se znatno pogoršala, kada je Branislava V. promenila bravu na stanu i oduzela Reneu svu odeću, lična dokumenta, novac i druge lične stvari, pa je tako on u sred zime ostao na ulici bez ičega.

Usred ove situacije Gabonac se više puta obraćao policiji i tužilaštvu, ali je nažalost, kao i mnogi naišao na “slepu ulicu nenadležnosti” u sistemu, te je sada jedini način da dobije svoje stvari ostao na odluci suda.

Stoga je pokrenuta tužba pred Prvim osnovnim sudom P 22539/18 za predaju stvari i ličnih dokumenata, a kako saznajemo saslušanje Branislave povodom ove tužbe zakazano je za februar ove godine.

Rene se obraćao Ministarstvu Pravde i ambasadi Gabona u Moskvi

Dopis Prvog OJT o Reneovom slučaju

U Srbiji ne postoji ambasada Gabona, zbog čega je ovaj mladi student ostao gotovo potpuno nezaštićen. Rene je ipak uputio dopis na nadležnost ambasadi Gabona u Moskvi, nadležnoj za ovo područije, kao i Ministarstvu Pravde Republike Srbije. Međutim, iz ambasade u Moskvi navode da ne mogu da se mešaju u unutrašnje zakonodavstvo Republike Srbije i da pravna pitanja moraju da reše institucije u Republici Srbiji.

Na pritužbu Ministarstvu Pravde, koju je Ministarstvo potom uputilo Prvom osnovnom javnom tužilštvu, navode da je postupano u skladu sa zakonom i da su sve radnje preduzimane u roku.

Zahvaljujući humanitarnim ljudima Rene dobio krov nad glavom i novčanu pomoć za prvu godinu studija

Kako saznaje redakcija CIK, Rene je zahvaljujući prijateljstvima koja je stekao boraveći u Srbiji i uz pomoć pozajmice International Christian Fellowship (ICF), uspeo da dobije adekvatno mesto za boravak tokom studija i osnovne stvari koje su mu potrebne dok se ne reše problemi koji su ga zadesili.

CIK će nastaviti da prati ovu priču i reakcije nadležnih institucija. Ukoliko imate sličnu priču ili poznajte nekoga ko se našao u ovoj ili sličnoj situaciji obratite nam se na mejl cik.org1@gmail.com.

PROČITAJ JOŠ:

CIK na tragu potencijalne prevare: Na ime troškova života u Srbiji državljanima Gabona uzete hiljade evra

Leave a Reply