Slučaj Purčar: Nova krivična prijava za zloupotrebu službenog položaja; Posle poreske utaje od 169 miliona i dalje na slobodi

Objavljeno: 08.02.2019.

Piše: Katarina Stamatović

Protiv vlasnika “Euro Gasa” Tomislava Vojnića Purčara i odgovornog lica preduzeća “HIPOL AD Odžaci” Pavela Petrovića, podneta je krivična prijava u policijskoj upravi Novi Sad, u kojoj se kako saznajemo, terete za zloupotrebu službenog položaja i pribavljanja protivpravne imovinske koristi od preko 73 miliona dinara.

Iako je već dva puta bio uhapšen i procesuiran zbog krivičnih dela poreske utaje od preko 169 miliona dinara, Tomislav Purčar vlasnik Lion grupe i lanca drugih preduzeća i dalje se nalazi na slobodi, o čemu je CIK već pisao i istraživao proteklih godinu dana.

Bez adekvatne dokumentacije Euro Gas dostavljao Hipolu knjižna zaduženja

Kako CIK saznaje, Pavel Petrović je kao direktor i odgovorno lice “Hipol AD” Odžaci, sa Purčarom, odgovornim licem “Euro Gas“ Subotica, tokom 2015. i 2016. godine, navodno zloupotrebio svoj položaj i ovlašćenja kada je prihvatio i odobrio isplatu obračunatih cena po zaduženjima koja je Euro Gas ispostavio HIPOLU bez osnova, odnosno bez ikakve dokumentacije, računa ili specifikacije troškova. Time je Petrović isplatio Euro Gasu ukupno 73.008.467 dinara i omogućio isplaćeno protivpravnu imovinsku korist istoj firmi, a sve na štetu HIPOL-a, navodi naš izvor.

Kako je u poslovima sa Euro Gasom Hipol postao i poreski i carinski dužnik?

“HIPOL” AD Odžaci od juna 2015. godine nije valjano obavljao poslovne aktivnosti, jer mu je tekući račun bio u neprekidnoj blokadi. Od juna 2015. godine, pa sve do kraja 2016. Hipol je najveći deo sirovina i rezervnih delova uvozio preko Euro Gasa, saznaje CIK.

Uvoz i nabavka repromaterijala i sirovina tokom 2015. godine, vršeni su na osnovu protokola potpisanih izmedju Hipola i Euro Gasa, gde su uslovi najpre dogovarani mejlovima i usmenim putem, a potom je naknadno formirana dokumentacija za prethodno dogovorene nabavke, navodi jedan od naših izvora.

Tek decembra 2015. zaključen je Ugovor za nabavku sirovina između Euro Gasa i HIPOL-a, koji je u Euro Gasu zaveden pod brojem 00680/2016, dana 10.2.2016.

Uvoz preko Euro Gasa obavljao se tako što se nakon dopremanja sirovine u Srbiju, formirala cena na osnovu troškova uvoza po osnovu faktura, transporta i drugih manipulativnih troškova, nakon čega se sačinjavao Ugovor o prenosu prava na robi pod carinskim nadzorom između Euro Gasa kao uvoznika i Hipola kao korisnika sirovina .

Na osnovu tog ugovora Euro Gas ispostavlja fakture Hipolu, a dokumentacija koja se dostavlja carini (inofaktura, troškovi logistike i drugo), potom Uprava Carine vrši obračun PDV-a i troškova carinjenja koje direktno fakturiše Hipolu, tako da Hipol postaje poreski i carinski dužnik.

Nabavku sirovina bilo je jedino moguće izvršiti na ovaj način, s obzirom na to da samo Hipol, kao proizvodjač ima pravo direktnog uvoza ovih sirovina. Međutim, kako je Hipol bio u blokadi računa carinu i PDV plaćao je Euro Gas po osnovu Ugovora o preuzimanju obaveza Hipola.

U papirima nastala razlika od 73 miliona dinara

Od ukupno primljenih faktura od Euro Gasa kao dobavljača, u Hipol kao kupca, tokom 2015. i 2016. godine, za nabavku propilen propan frakcije (PPF), propan propen butan smese (PPB), propana, butana i propilena, prikazanom u ukupnom iznosu od 2.387.687.334 dinara, uvidom u dokumentaciju utvrđeno je da je jedino osnovano zaduženje u iznosu od 2.314.678.866 dinara. Razlika ova dva iznosa je 73.008.467 dinara i nema nikakvog osnova, odnosno fakturisana je bez verodostojne dokumentacije, te je tako otkrivena potencijalna zloupotreba, navodi naš izvor.

Euro Gas je plaćene troškove carine i PDV-a, sa Hipolom zatvarao putem kompenzacije, a istovremeno Euro Gas i Hipol potpisuju protokole za snadbevanje konkretnom sirovinom kojima definišu u međusobnim prepiskama i usmeno dogovorenu cenu, kvalitet, količinu, uslove placanja.

Na osnovu ovih protokola i ispostavljenih faktura Euro Gas izdaje knjižno zaduženje koje dostavlja Hipolu, a koji se sastoji iz dva iznosa. Prvi iznos knjižnog zaduženja odnosi se na obračunate troškove logistike nastale u Srbiji sa obračunatim PDV-om. Drugi iznos knjižnog zaduženja odnosi se na troškove logistike nastale u inostranstvu.

Za deo fakturisanih iznosa ne postoji dokumentacija

Na osnovu uvida kompletne dokumentacije može se utvrditi da se cene ne poklapaju sa obračunatim cenama, prema uslovima iz zaključenih ugovora i protokola zbog čega je fakturisan viši iznos od preko 73 miliona dinara.

Za deo fakturisanih iznosa putem knjižnih zaduženja ne postoji nikakva dokumentacija niti je uz knjižno zaduženje priložena bilo kakva specifikacija troškova. Drugim rečima, ne postoji nikakav osnov, što znači da je fakturisanje izvršeno nedokumentovano od strane Euro Gasa i njegovog odgovornog lica Tomislava Purčara.

Iako iznosi na knjižnim zaduženjima nisu bili potkrepljeni verodostojnom pratećom dokumentacijom koja bi pravdala navedene iznose prema pojedinačnim zaduženjima, Petrović kao direktor i odgovorno lice Hipola je svojim potpisom takva zaduženja odobravao, tvrde izvori CIK-a.

Podsećamo da je CIK već pisao i istraživao poslednje dve godine, sumnjiva poslovanja vlasnika Euro Gasa, kada je bio uhapšen u akciji “Signal” zbog utaje poreza od 169 miliona dinara, ali je pušten da se brani sa slobode istog dana odlukom Osnovnog suda u Subotici, čije su odluke povodom ovog slučaja do danas ostale nepoznate. Osim sumnjivog poslovanja u ovom preduzeću, otkrili smo i njegovu umešanost u izazivanje veštačkog stečaja u firmi Hipol, kako su tada potvrdili naši izvori. CIK je i ovu priču objavio pre godinu dana, kada su naši izvori izveštavali o dogadjajima i sumnjivim radnjama u preduzeću Hipol. 

Nastavićemo da pratimo zloupotrebe u privatnim i državnim preduzećima, ukoliko imate informacije o ovoj ili nekoj drugoj priči, pišite nam na cik.org1@gmail.com

Pročitajte još:

Vlasnik “Lion grupe” i “Euro Gasa” Purčar za utaju poreza od 169 miliona, pušten da se brani sa slobode

Vlasnik ”Lion grupe” Vojnić Purčar umešan i u stečaj firme “Hipol”

Vlasnik ”Lion grupe” Vojnić Purčar umešan i u stečaj firme “Hipol”- DRUGI DEO

Uhapšen Tomislav Vojnić Purčar zbog utaje poreza?

Leave a Reply