Bivša direktorka „Vinče“ odredila suprugu četiri puta veću platu nego naučnicima

Objavljeno: 18.02.2019.

Da se, umesto stručnosti i nauke, od kada je na mesto direktora „Vinče” došla Milica Marčeta Kaninski u ovom institutu cene i bogato čašćavaju odanost direktorki i bliske rodbinske veze, pokazuju tabele sa zaradama zaposlenih. Naime, kako „Blic” saznaje, muž bahate Marčete za vreme njenog direktorskog mandata primao je enormno visoku platu, a sve zahvaljujući kršenju zakona koji propisuje plate za grupe naučnih, istraživačkih i stručnih poslova u „Vinči”.

Najveći koeficijent za zarade prema Pravilniku o radu 3,94; Slavko Karić, čak 7,2!

Kada se priča o pojedinačnim koeficijentima za zarade, Slavko Karić ima neverovatnih 7,2! Pobednik je u celoj tabeli, ali i čitavom Institutu jer je, prema Pravilniku o radu, najveći koeficijent 3,94, koji pripada istraživačima sa najvišim stručnim zvanjem, odnosno onima koji su u „Vinči” zaposleni kao naučni saradnici – otkrio je izvor našeg lista.

„Blic” je imao uvid u tabelu s koeficijentima zarada za naučne, istraživačke i stručne poslove, u kojoj je jasno naznačeno da samo ljudi zaposleni na naučnim radnim mestima (naučni savetnik, naučni saradnik i viši naučni saradnik) imaju najviši koeficijent 3,94. Takođe, najniži koeficijent za naučnike iznosi 1,86 – četiri puta manje nego što je zarada Slavka Karića.

U ugovorima o radu i u sistematizaciji koju je Milica Marčeta Kaninski napravila sa svojom pravnom službom napisano je da, kada je poslovanje Instituta u pitanju, postoji minimalna zarada, ali ne postoji maksimalna. To praktično znači, što je bivša direktorka jednom i rekla, da može da poveća plate bilo kome koga ona odredi. Međutim, u Kolektivnom ugovoru o radu jasno piše da u odnosu na osnovnu platu može da ide maksimalno 30 odsto povećanje i to na sve (dodatke, obim i složenost posla) objašnjava izvor “Blica”.

Rukovodeći se ovakvom politikom poslovanja, zaposlenima u Centru operative ovog instituta (gde je Slavko Karić do hapšenja bio direktor), direktorka je propisala gotovo mizerne plate, ukoliko se u obzir uzme nivo njihove stručne spreme.

Karićeva sekretarica sa srednjom školom primala skoro 100 hiljada dinara!

Tu je jedino profitirala Karićeva sekretarica koja iako ima četvrti stepen stručne spreme, odnosno završenu srednju školu, mesečno prima čak 99.900 dinara. Koeficijent za njenu zaradu je 2,53, što je potpuno neprihvatljivo ako uzmemo koeficijent 1,86 koji pojedini naučnici imaju. Karićeva sekretarica je inače zadužena za mesečno ažuriranje pomenute tabele sa zaradama – rekao je izvor našeg lista.

Podsetimo, Slavko Karić uhapšen je pre nedelju dana zajedno sa Brankom Spajićem, direktorom Centra za motore u „Vinči”, nakon što su od jednog zaposlenog uzeli 4.000 evra kako bi posredovali da oštećeni ne bude premešten sa svog radnog mesta. Njima dvojici određen je pritvor od 30 dana, a za to vreme se u Višem javnom tužilaštvu saslušavaju oštećeni svedoci i zaposleni u ovom institutu. U međuvremenu, Milica Marčeta Kaninski poslala je Upravnom odboru ostavku na mesto direktora. „Blic” je imao uvid u tekst Marčetine ostavke, koja je u svojoj ostavci sve malverzacije pokušala da pravda „lošom politikom vođenja instituta pre nje”, ali i „medijskim linčom i progonom”. Novi vršilac dužnosti direktora „Vinče” biće poznat za sedam dana, a kako kaže izvor „Blica” iz Ministarstva prosvete i nauke (koje je zaduženo za postavljanje direktora), to će biti neko ko do sada nije imao nikakve veze sa poslovanjem „Vinče”.

Izvor: Blic 

Leave a Reply