Ukrajinski predsednički izbori: komedija ili drama apsurda?

CPI

Objavljeno: 30.03.2019.

Piše: Marko Todorović 

U nedelju 31.marta, održaće se predsednički izbori u Ukrajini. Čak 39 kandidata učestvuje u izbornoj trci, a prema istraživanjima javnog mnjenja kao potencijalni dobitnici izbora viđeni su: sadašnji predsednik Petro Porošenko, bivša premijerka Julija Timošenko i Volodimir Selenskij, poznati ukrajinski komičar bez političkog iskustva u svojoj biografiji.

Predsednik se u Ukrajini bira dvokružnim većinskim izborima na period od 5 godina. Ukoliko niko od kandidata u nedelju ne dobije podršku natpolovične većine glasača, što je vrlo izvestan ishod, drugi krug izbora će se održati 21. aprila.

Uloga predsednika u političkog sistemu Ukrajine mnogo je više od ceremonijalne. Prema Ustavu, Predsednik je garant državnog suvereniteta i teritorijalne nedeljivosti, branilac Ustava i ljudskih prava i sloboda. Poseduje važna ovlašćenja u pogledu državne bezbednosti i kontrole ravnoteže između zakonodavne, izvršne i sudske vlasti. Upravo zbog toga su predsednički izbori u Ukrajini još od sticanja nezavisnosti budili više pažnje međunarodne javnosti nego parlamentarni izbori. Ona se sada prevashodno interesuje za spoljnopolitičko delovanje budućeg ukrajinskog predsednika, odnosno da li će ova postsovjetska zemlja nastaviti prozapadnu i antirusku politiku.
Birački spisak broji 35.582.184 glasača, a 12% ukrajinske populacije koji naseljavaju teritorije pod trenutnom ruskom upravom neće biti u prilici da glasaju.

U izbornoj trci rekordnih 39 takmičara; šanse za drugi krug tri kandidata

Od 92 kandidature pristigle Centralnoj izbornoj komisiji, 47 je odbijeno, mahom zbog nedostavljanja depozita od 2,5 miliona ukrajinskih hrivni (oko 90.000 američkih dolara). I nakon odustajanja nekoliko kandidata, u izbornoj trci ostalo je rekordnih 39 takmičara! Izborne prognoze su veoma raznolike i pokazuju da ne postoji jasan favorit, ali da realne šanse za ulazak u drugi krug imaju tri kandidata: Petro Porošenko, Julija Timošenko i Volodimir Selenskij. Strani mediji pišu da „Ukrajinci biraju manje od tri zla“ jer ne gaje naročito poverenje ni prema jednom, a čini se da izostaje i veća predizborna euforija.

Aktuelni predsednik Petro Porošenko bori se za svoj drugi mandat. U izbornoj kampanji vidljivo se hvali svojim dostignutim uspesima u svojoj evroatlantskoj spoljnoj politici: Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom i vojnoj saradnji sa Sjedinjenim Američkim Državama. Obećava ubrzan nastavak puta ka punopravoj članici EU. Njegovi kritičari, međutim, upiru prstom u verodostojne izveštaje međunarodnih agencija o rastu korupcije u Ukrajini, a mnogi pravoslavni vernici kritikuju njegovu podršku osnivanju Ukrajinske pravoslavne crkve, smatrajući političku instrumentalizaciju crkve neprimerenom.

Ukraine elections 2019: Ukraine take to the polls on Sunday, March 31 (Image: GETTY) – express.co.uk

Bivša premijerka Julija Timošenko obećava „novi kurs Ukrajine“, što je otrcana politička floskula jer je Timošenko uveliko etablirani član političke elite Ukrajine i jer u svojoj izbornoj kampanji zapravo ne nudi ništa epohalno već isprazna populistička obećanja. Obećava da će se cena gasa smanjiti, da će Ukrajnicima vratiti „sreću i dostojanstvo“, a ukrajinskim penzionerima veće penzije. Čini se da nju podržavaju mahom oni koji su rezginirani Porošenkom, a kojima je bivša premijerka zbog svoje političke prošlosti „najsigurnija“ opcija.
Glavna atrakcija ovogodišnjih ukrajinskih izbora zasigurno je Volodimir Selenskij, komičar i poznato televizijsko lice ukrajinskog Kanala 1 +1. U hit seriji „Sluga naroda“ glumio je učitelja koji preko noći postaje predsednik, a sada je namerio da svoju glumačku ulogu oživi u političkoj zbilji. Finansijski je podržan od oligarha koji je vlasnik pomenute televizijske stanice. Selenskijeva kampanja je vrlo moderna i usmerena prema mlađoj populaciji, koja mu je baza podrške. Interesantno je da se zalaže za više neposredne demokratije poput češćeg održavanja referenduma.
Osvrnemo li se na ozbiljni višegodišnji sukob Kijeva sa Moskvom i posmatramo li ukrajinske izbore u tom kontekstu, čini se da izbori neće znatno promeniti situaciju.

Proruski kandidati imaju malu podršku, a ne postoje indicije da pomenuti favoriti planiraju bilo kakvo otopljavanje odnosa sa Moskvom. Takav scenario nije nemoguć, ali u izbornoj kampanji veoma je nepopularno o tome govoriti.

Leave a Reply