Danas se u Indoneziji održavaju najveći direktni predsednički izbori na svetu

CPI

Objavljeno: 17.04.2019.

Piše: Marko Todorović

U Indoneziji se danas 17. aprila, održavaju najdinamičniji izbori na svetu! U toku samo jednog dana na oko 17.000 indonežanskih ostrva preko 192,8 miliona građana glasaće na izborima za pet različitih nivoa vlasti. Čak 809.500 izbornih mesta je danas spremno za izborni dan.

Za treću najveću demokratiju na svetu po broju stanovnika, posle Indije i Sjedinjenih Američkih Država, izbori su ključan politički događaj u 2019. godini. Indonežani su skloni reći da su njihovi izbori najmnogoljudniji na svetu, što nije sasvim tačno. Naime, Indija se može pohvaliti većim brojem glasača, ali izbori u Indiji traju šest nedelja, za razliku od indonežanskih koji se odvijaju u samo jednom danu. Takođe, ovi izbori se mogu okarakterisati i kao najveći direktni izbori za predsednika, uzevši u obzir da su izbori u SAD-u posredni jer poznaju institut izbornog elektorata.

Na ostrvu  Papui 50% građana ima priliku da izađe na izbore

Prema izbornom zakonu, svi građani Indonezije koji su zaključno sa datumom izbora navršili 17 godina i koji poseduju elektronski identifikacioni dokument ispunjavaju uslove za izlazak na izbore. Zakon je predvideo i pozitivnu diskriminaciju za indonežanske tinejdžerke i tinejdžere koji su se bračno obavezali – oni mogu glasati i sa navršenih 16 godina. Ipak, uslov posedovanja elektronskog identifikacionog dokumenta prepreka je za mnoge, pogotovo u najudaljenijim ostrvima Indonezije. Procenjuje se da je na ovaj način oko 1.6 miliona pripadnika domorodačkog stanovništva onemogućeno da ostvari svoje građansko pravo. Primera radi, na najistočnijem velikom ostrvu Indonezije, Papui, svega nešto manje od 50% građana moći će da izađe na izbore.

Četiri nivoa izbora ostalo je pomalo u senci onog najzanačajnijeg nivoa – predsedničkih izbora. Na njima će se indonežanski građani odlučivati između aktuelnog predsednika Džoka Vidoda, pozatijeg kao Džokovija, i njegovog suparnika Prabova Subijante. Ovaj duel je već dobro poznat međunarodnoj javnosti jer su se kandidati već sukobili u predsedničkoj trci 2014. godine, kada je Džoko Vidodo osvojio 6% veću podršku od Subijante.

Ankete Džokoviju predviđaju drugi mandat

Za razliku od 2014. godine, kada je Džokoviju  poslužila reputacija nekompromitovanog biznismena bez ikakvih veza sa političkim i vojnim elitama iz predemokratskog perioda, sada se za njega uglavnom vezuju sporni potezi poput postavljanja osuđenog ratnog zločinca za ministra odbrane. Takođe, za liberalnije krugove u Indoneziji veoma je nepopularno imenovanje konzervativnog muslimanskog klerika Marufa Amina za potencijalnog potpredsednika. Ipak, Indonezija je mnogo postigla u prethodnih pet godina. Postala je članica grupe G20, poboljšala je svoj međunarodni imidž kao članica Saveta bezbednosti UN, privukla mnogobrojne indijske i kineske investicije i postepeno poboljšavala kvalitet života svojih građana. Čini se da su indonežanski građani mahom zadovoljni jer ankete Džokoviju predviđaju drugi mandat.

Izborna obećanja: veća zarada i bolji standard

S druge strane, Prabovo Subijanto bivši je general i poznat je kao bivši zet Suharta, neomiljenog diktatora svrgnutog 1998. godine u masovnim građanskim protestima. Prabovo ruralnom stanovništvu obećava da će smanjiti uvoz pirinča i šećera i da će subvencionisati domaću poljoprivredu.Brojna su obećanja i za urbano stanovništvo, poput onog da će se povećati minimalna zarada i da će se postaviti stroži standardi za prijem stranih radnika, u indonežanskom društvu često viđenih kao opasnih konkurenata za radna mesta.

 

 

Leave a Reply