Veljko Mijailović u službi politike!?

Objavljeno: 18.04.2019.

Danas je u prostorijama (PSS) Policijskog sindikata Srbije, održana zajednička konferencija predsednika tog sindikata, Veljka Mijailovića  i Novice Antića predsednika Vojnog sindikata Srbije, na kojoj su istakli da, ukoliko ne dođe do dijaloga sa predstavnicima vlasti, a povodom nedavno utvrđene (ne)reprezentativnosti ova dva sindikata,  krenuće u  protest  ispred Narodne skupštine.

Veljko Mijailović je istakao da je nepotrebno objašnjavati da se policijski sindikat bavi politikom, te da je bavljenje politikom u osnovi samog sindikalnog delovanja i borbi za poboljšanje prava i materijalnog statusa zaposlenih.

S druge strane nije objasnio koincidenciju da baš u ovom trenutku, poziva na izvesni protest i potencijalna okupljanja, ukoliko njegovi zahtevi ne budu prihvaćeni, kada to čine i Dragan Đilas, Boško Obradović i ostali predstavnici opozicione struje Savez za Srbiju. Mijailović nije opovrgnuo mišljenje jednog dela javnosti da je upravo on instruiran od odredjenih opozicionih struktura, i da njegova sindikalna borba sada nije, kao što ni u prošlosti nije bila, iskreni sindikalizam, borba za prava policijaca, već želja za ostvarivanjem sopstvenih interesa i interesa pojedinih političkih aktera.

Podsećamo, da je  MUP nedavno saopštio da Policijski sindikat Srbije više nije reprezentativan, jer je utvrđeno da ima manje od 15 odsto zaposlenih u MUP-u, što predstavlja zakonski minimum. Sindikat je odbacio te navode i zahtevao da se sastane sa članovima radne grupe koja im je oduzela status.

CIK već pisao o tome da postoji potencijalna politička pozadina delovanja Mijailovića, što je evidentno iz javnog podržavanja jednog od kandidata na prethodnim predsedničkim izborima. Zbog čega je CIK svojevremeno bio meta oštrih napada PSS-a i njegovog rukovodstva.

Optužbe za korupciju na račun Veljka Mijailovića iz PSS

Centar za istraživanje korupcije (CIK) je takođe prateći rad sindikata, istraživanja i proteste objavio u celosti  pismo nezadovoljnih policijskih službenika, članova Policijskog sindikata Srbije (PSS) koji vodi Veljko Mijailović u kome ukazuju kako zloupotrebljava svoju funkciju i sam sindikat za lične potrebe, rasipajući novac članova sindikata na kafane, privatne potrebe, putovanja kola, sopstveni komoditet i slično.

Pismo nas je navelo da se zapitamo da li je, i u kojoj meri, korupcija prisutna u sindikatima. Da li zakon na bilo koji način ograničava trošenje sindikalnog novca? Propisi koji definišu sindikalno delovanje u Repubici Srbiji su prvenstveno Zakon o radu, Ustav RS, ali i Konvencija i preporuke Međunarodne organizacije rada, kao i Pravilnik o upisu sindikalnih organizacija u Registar sindikalnih organizacija. Sindikalno delovanje i članstvo u sindikatu pravo je svakog radnika i vid je zaštite i unapređivanja profesionalnih, ekonomskih, socijalnih, radnih, kulturnih i drugih pojedinalnih i kolektivnih interesa. Kada je reč o finansijama i novcu kojim raspolažu sindikati u Zakonu se jedino kaže da je „poslodavac dužan da zaposlenom koji je član sindikata na ime sindikalne članarine odbije iznos od zarade na osnovu njegove pismene izjave i da taj iznos uplati na odgovarajući račun sindikata“ (član 207, Zakona o radu). Način na koji će se novac sindikata trošiti nije nigde striktno definisan, ali je iz prirode ove vrste organizovanja radnika logično da novac nije predviđen ni za čije lične potrebe, već za rad i ciljeve samog sindikata i rada na unapređivanju prava radnika koje predstavlja.

Posvetivši malo više pažnje ovoj temi i tome šta se do sada pojavljivalo u javnosti u vezi sa radom sindikata, a naizgled sporno, uočili smo da su sindikalne vođe, obično najglasniji među radnicima, ti koji najčešće imaju političke ambicije i veoma udobne fotelje, a jedini zakon koji važi u njihovom radu je zakon jačeg. Moglo bi se reći da u sindikatima generalno vlada opšti javašluk. Često se sami sindikati u istoj organizaciji bore jedni protiv drugih, što jasno ukazuje da je u pitanju borba za fotelje i privilegije, a da uz to često idu političke ambicije i želja da se rukovodi preduzećima umesto samih direktora ili ministara.

Pismo koje nam je stiglo samo po sebi je indicija je da sindikalno delovanje, naročito u konkretnom slučaju sindikalno delovanje Policijskog sindikata Srbije (PSS), nije delovanje u ime i za prava onih zbog kojih postoji – radnika, policajaca i policijskih službenika, već je paravan za lično bogaćenje i eventualno postizanje političkih ciljeva njihovog predstavnika Veljka Mijailovića.

Podsećanja radi, u medijima smo već imali prilike da čitamo o brojnim malverzacijama upravo Vejka Mijailovića, lidera PSS, i o tome na koji način je trošio novac policajaca. Navodno je sindikalne pare trošio na zatezanje lica (40.000 RSD), nakit i satove (150.000), u periodu od 2013. do 2016. preko 3 miliona dinara u kafanama, skoro 100.000 dinara mesečno.

flajer

Flajer nezadovoljnih članova PSS-a koji smo dobili u anonimnom pismu

Pisali smo i o  ranijim protestima PSS  gde smo ukazivali da je vrlo neobično što neki sindikat štrajkuje za prava policajaca u trenutku kada se podižu plate policajcima, nabavljaju nove uniforme, automobili i oklopna vozia, a interesantan je i bio i momenat u kome se protesti dešavaju u trenutku raspisivanja izbora, kada baš ti isti sindikati dobijaju podršku pojedinih nevladinih organizacija

 

 

Protesti policije i vojske – sindikalizam ili politika?

Leave a Reply