POSAO DOBILA FIRMA SA NAJSKUPLJOM PONUDOM: Ministar Goran Trivan usred afere “otpad”

Objavljeno: 23.04.2019.

Policija je prikupila podatke o mogućim malverzacijama Gorana Trivana, ministra zaštite životne sredine, u vezi sa nameštanjem poslova skladištenja i saniranja otpada firmama čiji su vlasnici bliski sa njim, saznaje “Blic”.

Pored toga, predmet njihovog interesovanja bila je i raspodela novca iz zelenog fonda za 2018, kao i druge sumnjive aktivnosti koje se odnose na eventualno nenamensko trošenje državnog novca. Izveštaj su nedavno predali Tužilaštvu za organizovani kriminal, koje treba da odluči da li će podići optužnicu. Inspektori su češljali ne samo papire Ministarstva, već i Gradskog sekretarijata za zaštitu životne sredine Beograda, na čijem je čelu Goran Trivan bio do juna 2017. godine.

Razlog za to je sumnja da je posao sanacije i remedijacije kontaminirane lokacije TO Novi Beograd preplaćen, odnosno da je dodeljen najskupljem ponuđaču, firmi “Brem Group”. Reč je o 416 miliona dinara, koliko je koštao projekat 2016, a novac je izdvojio gradski Sekretarijat na čijem je čelu tad bio Trivan.

Izvor “Blica” blizak istrazi tvrdi da ima mnogo elemenata koji ukazuju da je bilo nezakonitih radnji u trošenju novca građana Srbije, pa čak i da je deljen za poslove koji navodno nisu ni urađeni.

To se posebno odnosi na sanaciju i remedijaciju kontaminirane lokacije TO Novi Beograd, za koji su neki svedoci tvrdili i da nije bilo potrebe da se radi i da je novac bačen. Čak su neki od učesnika tendera, koji su ponudili znatno manji iznos za ovaj posao, u istrazi tvrdili da nije bilo validnih elemenata da je područje zaista kontaminirano naftnim derivatima. Za inspektore su sumnjivi i razlozi za odbijanje dve kompanije koje su ponudile znatno nižu sumu za ovaj posao, “A.C.A. Eka” 120,5 i “Dekonta” 318 miliona dinara, a vezuju se za navodni nedostatak odgovarajuće reference i tehničkih uslova. Sumnju izaziva i to što je projekat sanacije uradila upravo firma “Brem Group”, koja je i procenila da je vrednost poslova 416 miliona dinara, i istu sumu i ponudila, te pobedila na tenderu – navodi naš sagovornik. On dodaje da je reč o kompaniji koja nije bila samo predmet interesovanja u ovom slučaju, već i u slučaju dodele posla izmeštanja i trajnog zbrinjavanja opasnog otpada u Srbiji vrednog 300 miliona dinara.

– Taj posao dobilo je pet kompanija, “Yunirisk” d.o.o., “Modekolo” d.o.o., “Brem Group” d.o.o., “Kemis” d.o.o. i Institut “Mol” i to ne na tenderu već u pregovaračkom postupku. Te firme učestalo dobijaju poslove, a postoji sumnja da je razlog za to poznanstvo vlasnika sa ministrom Trivanom. Pored toga, sve ukazuje da i raspodela 55 miliona dinara iz zelenog fonda, koji su dobile 22 institucije u oktobru, nije prošla bez zloupotreba. Reč je o velikoj razlici u bodovanju na preliminarnoj listi u odnosu na konačnu, jer su naknadno uvećavani bodovi po nalogu Trivana. Tu se čak i ne slažu cifre oko iznosa dodeljenih para prikazanih na listi i sajtu Ministarstva – kaže naš izvor.

Uskoro odluka o krivičnom postupku

Iz Tužilaštva za organizovani kriminal nisu želeli zvanično da kome­ntarišu za Blic, ali iz nezvaničnih izvora kažu da je rečeno da je policija prikupila potrebna obaveštenja po njihovom nalogu u vezi sa mogućim zloupotrebama. „Reč je i o poslu vezanom za TO Novi Beograd, kao i o postupcima javnih nabavki vezanih za izdavanje lokacijskih dozvola na tretman opasnog otpada i usluge sanacije i remedijacije kontaminiranih lokacija. Za sve zahteve iz predistražnog post­upka, SBPOK je pribavio relevatnu dokumentaciju. Odluku o pokretanju krivičnog postupka Tužilaštvo će doneti u narednom periodu“, kaže izvor Blica.

Ministarstvo ćuti, firme potvrđuju istragu

Neke od firmi, poput “Brem Groupa”, ranije su potvrdili “Blicu” da policija preispituje posao u vezi sa TO Novi Beograd.

– Mi smo dali izjave i dostavili smo im svu dokumentaciju u vezi sa tenderom i odgovorno tvrdimo da smo sve poslove, uključujući i ovaj za TO Novi Beograd, dobili na osnovu referenci svoje firme, a ne poznanstva sa ministrom Trivanom. Da nije tako, preostale dve kompanije koje su učestvovale na tenderu bi se žalile – rekli su u “Brem Groupu”, za Blic.

Izvor: Blic

Leave a Reply