Afera “Ibica” urušila austrijsku vladu

Objavljeno: 21.05.2019.

Piše: Sara Radojević

Ukoliko ste se ikada zapitali – da li je jedan kontroverzni snimak dovoljan da sahrani karijeru jednog političkog lidera – odgovor je potvdan. Naime, upravo to se dogodilo Hanc-Kristijan Štraheu i to samo par dana pred najznačajniju političu trku – izbore za Evropski parlament!

Vođa austrijskih nacionalista, bivši predsednik Slobodarske partije Austrije (FPÖ) i doskorašnji vice-kancelar Austrije – našao se na stubu srama i svojevoljno dao ostavku – nakon što je procureo kompromitujući video-snimak koji datira iz 2017. godine. Na snimku se pojavljuje “Ruskinja” koja najavljuje kupovinu 50 odsto udela u austrijskom tabloidu Kronen cajtungu, odakle bi medijski uticali na što bolji izborni rezultat u oktobru 2017. Štrahea je to  asociralo na mađarskog lidera Viktora Orbana, pa je otvoreno potvrdio ideju da nekoliko medija stavi pod kontrolu stranke.

Slavni dani

Slobodarska partija Austrije (FPÖ) nalazi se među najuticajnijim političkim partijama desničarskog spektra. Ona broji preko 60.000 članova i promoviše ideologiju nacionalnog konzervativizma, evroskepticizma i anti-imigracionističke politike. Kao takva, na poslednjim nacionalnim izborima u Austriji (2017.) ona beleži zavidan rezultat – prigrabivši za sebe čak 26% glasova. Koliki je bio značaj tog brojčanog pokazatelja, svedoči podatak da je to ujedno bio njen najbolji izborni rezultat u prethodnih 20 godina. U decembru 2017., ona stupa u koalicionu vladu sa Austrijskom narodnom partijom (ÖVP) aktuelnog kancelara Sebastijana Kurca.

Početak kraja?

Iz priloženog snimka, lako se može uočiti kako su agentkinje, očigledno jako dobro pripremljene, upecale Štrahea i njegovog bliskog saradnika Johana Gudenusa (šefa poslaničkog kluba Slobodarske partije Austrije). Kao i u klasičnoj filmskoj priči – leto, Ibica, Ruskinje, ogromna vila, skupocena kola na parkingu – ko bi još mogao da posumnja da to nisu zaista rođake ruskog oligarha koje su spremne da investiraju u Austriju?!

Navodna rođaka ruskog oligarha (“Aljona Makarowa”) iskazala je spremnost ulaganja u Austriju, a kako bi ceo posao bio siguran – ponuđena je milionska pomoć za vođenje izborne kampanje u zamenu za kasnija nameštanja na tenderima. Štrahe u tom smislu savetuje “ulagačima” da kupe udeo u najmoćnijem austrijskom mediju “Kronen Zeitung”-u, kao i da po mogućnosti privatizuju neki kanal jer on želi medijski prostor. (Što znači da je Štrahe želeo da nezavisne medije podvede pod svoju kontrolu, tačnije – kontrolu jednog ruskog oligarha).

U srži celog skandala jasno nam je da su žestoke priče o borbi za državne interese stranaka poput Štraheove samo čiste floskule i da su takve „slobodarske“ stranke spremne ugušiti i slobodne, nezavisne medije kako bi ostvarile svoj privatni interes.

Političke posledice

Štrahe i Gudenus najavili su odlazak sa svih političkih funkcija, a svoje postupke pravdali su viškom alkohola, intimnom atmosferom, izostankom stručnog prevoditelja, te kako ništa protuzakonito nisu uradili jer niti su primili novac niti su bilo što konkretno obećali. Afera je doslovno uzdrmala društvo, zahtevi za raspisivanje novih izbora kulminiraju, a kancelar Kurc, ne videći više prostora za daljnju koaliciju s takvima, raspustio je vladu. Takođe, kancelar je objavio kako će razrešen funkcije biti i Herbert Kikl – sporni ministar unutrašnih poslova. Sebastijan Kurc je rekao da je smenjivanje ministra unutrašnjih poslova potrebno da bi se imala “totalna transparentnost”. On smatra da Kikl nije odgovarajuća osoba da vodi istragu o video-snimku. Austrijski kancelar istakao je da će upražnjena mesta u vladi biti popunjena tehnokratama i državnim službenicima do sledećih izbora koji se očekuju narednih nekoliko meseci.

Da li će žestoka osuda austrijske javnosti dovesti do konačnog sunovrata ovog političkog lidera i njegove matične partije – ostaje nam da vidimo u periodu koji nam predstoji

Leave a Reply