Borba protiv migracija – ujedinjujuća tema evropskih desničara

Objavljeno: 21.05.2019.

Piše: Marko Todorović

Prethodnog vikenda održan je sveevropski skup nacionalističkih i desničarskih partija Evrope. Glavni organizator događaja bio je italijanski potpredsednik Vlade Mateo Salvini zajedno sa svojim političkim pokretom, Severnom ligom. Na mitingu su učestvovali predstavnici partija iz 11 država članica Evropske unije, a među njima našli su se Marin le Pen iz francuskog Nacionalnog fronta i Jerg Motjen, lider Alternative za Nemačku.

Skup je organizovan kako bi se pokazalo jedinstvo i privrženost saradnji između desničarskih partija, te njihova spremnost da se nakon izbora ujedine u jednu političku grupaciju u Evropskom parlamentu kako bi mogli zajedničkim snagama da menjaju Evropu. Na skupu su se viorile zastave Salvinijeve Severne lige zajedno sa nacionalnim zastavama svih prisustvujućih država.

Vodeća tema skupa bila je borba protiv migracije, tema oko koje su sve prisutne partije postigle saglasnost. Salvini je upozorio na nekontrolisanu migraciju i osudio islam, govoreći da on podriva evropske vrednosti i da nipodaštava žene. Obećao je i da Turska nikad neće postati članica Evropske unije.

Salvini se osvrnuo i na način na koji mejnstrim mediji izveštavaju o radu desničarskih partija. „Fašizam“, „ultradesnica“, „ekstremizam“ i „rasizam“ za njega su samo etikete koje im pristrasni mediji dodeljuju kako bi ih diskreditovali. Rekao je: „Na ovom trgu nema ekstemista. Nema rasista. Nema fašista. Naša razlika je u tome što gledamo napred, gledamo u budućnost, za razliku od onih koji ponavljaju greške iz prošlosti“. Dodao je i: „Ovo je istorijski trenutak da oslobodimo kontintent od ilegalne okupacije organizovane od Brisela godinama…“ Optužio je evropske lidere, uključujući nemačku kancelarku Angelu Merkel, francuskog predsednika Emanuela Makrona i predsednika Evropske komisije Žan-Kloda Junkera, da su izdali Evropu „stvarajući Evropu finansija i nekontrolisanih migracija“.

Le Penova je u sličnom tonu isticala da su na skupu ujedinjeni političari čija je prvenstvena briga zaštita i bezbednost Evrope i njenih građana. „Fundamentalna borba koju vodimo usmerena je protiv totalitarizma, globalizma i islamizma kojima sadašnja Evropska unija odgovara sa odobravanjem“, rekla je ona.

“Da fašisti napuste Milano!”

Populističke i desničarske partije žele da decentralizuju odlučivanje u Evropskoj uniji u oblastima popljoprivrede, trgovine i bankarstva, kao i da pooštre antiimigracione zakone. Svi dele zajedničko viđenje migracije i želju da se moć vrati iz Brisela u prestonice nacionalnih država, ali među njima nema jedinstva oko neophodnih ekonomskih i socijalnih mera.

Istovremeno par stotina metara od centralnog gradskog trga u Milanu okupilo se i oko 2000 protivnika desnice koji su tražili da „fašisti napuste Milano“.

Istraživači javnog mnjenja predviđaju da će desničarska politička grupacija Evropa naroda i slobode (ENF) znatno uvećati broj mandata koji sada imaju, ali da neće ozbiljnije ugroziti poluge moći koje tradicionalno imaju partije centra: Evropska narodna partija i Progresistička alijansa socijalista i demokrata.

Leave a Reply