Počeli izbori za Evropski parlament

Objavljeno: 23.05.2019.

Piše: Marko Todorović

Danas su počeli izbori za Evropski parlament i trajaće do nedelje, 26. maja. Na biračkim mestima danas se glasa u Velikoj Britaniji i Holandiji. Sutra će se glasati u Irskoj i u Češkoj, jedinoj zemlji u kojoj će izbori trajati dva dana – sutra i prekosutra. Osim u Češkoj, u subotu će se glasati u Letoniji, Malti i Slovačkoj, a u nedelju i u preostaloj 21 državi članici EU.

Prema institucionalnim pravilima Evropske unije bira se 751 poslanik, ali nakon očekivanog Bregzita u Evropskom parlamentu ostaće 705 poslanika.

Iako će u pomenutim državama glasanje biti završeno pre nedelje, zabranjeno je bilo kakvo objavljivanje rezultata pre nedelje uveče, kada će preliminarni rezultati biti objavljivani u državama članicama.

Teme koje su dominirale izbornom kampanjom bile su: ekonomija, nezaposlenost, migracije, očuvanje suverenosti i identiteta, demokratija, terorizam i drugi bezbednosni izazovi, Bregzit.

Nikada ranije izbori za Evropski parlament nisu probudili toliku pažnju javnosti, a rezultati će već u nedelju uveče pokazati da li će bučna predizborna kampanja rezultirati značajnijom promenom snaga u Evropi, a u krajnjoj liniji, i promenom kursa Evropske unije.

Leave a Reply