Tereza Mej najavljuje ostavku

Objavljeno: 24.05.2019.

Britanska premijerka Tereza Mej najavljuje da će se 7. juna povući sa funkcije predsednice stranke Torijevaca, čime se završava i njjena funkcija na mestu premijerke.

 

Аuthor: Theresa May; – http://www.tmay.co.uk/https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=50215916

 Prema ovom planu, Tereza Mej bi za vreme posete predsednika SAD Donalda Trampa još trebalo da bude premijerka (od 3. do 5. juna): ona je najavila da će vršiti službenu dužnost dok se ne izabere njen naslednik na funkciji. Rekla je i da je to već saopštila i kraljici Elizabeti II. „U najboljem interesu države je da neki drugi premijer izvede Veliku Btianiju iz EU“, rekla je Tereza Mej. Svoje saopštenje u Dauning stritu je završila oblivena suzama.

Na kraju premijerka Velike Britanije odlazi s funkcije zbog internih partijskih sporenja u njenoj konzervativnoj partiji. Tereza Mej je sledila svoj cilj – s neverovatnom upornošću, kako bi rekli njeni malobrojni partijski prijatelji, ili s beskrajnom tvrdoglavošću, kako bi rekli njeni protivnici. Htela je da nekako progura kroz Donji dom sporazum o izlasku Velike Britanije iz EU, iako u njemu već odavno nije imala većinu. Nakon toga je htela da svojevoljno podnese ostavku – tako je barem obećala. No, sledeću fazu Bregzita, pregovore o budućim odnosima sa EU, treba da preuzme njen naslednik ili naslednica.

Poslanici su tri puta rekli ne sporazumu koji bi Velikoj Britaniji omogućio uređen izlazak iz EU. Parlament je bio potonuo u haotično glasanje. Tereza Mej je morala da odloži glasanje u martu i aprilu, kako bi od EU tražila još vremena. Pre samo nekoliko dana preduzlea je poslednji, kako je smatrala „odvažan“ pokušaj, da sporni sporazum o Bregzitu učini primamljivim za parlament. No, odmah su zarlaukali i protivnici i zagovornici Bregzita.

 

Izvor: DW

Leave a Reply