Ubedljiva pobeda: preko 60% mandata za vladajuću koaliciju u Indiji

Objavljeno: 25.05.2019.

Piše: Marko Todorović

Nedavno je započeto prebrojavanje glasova na parlamentarnim izborima u Indiji, koji su trajali  čak 39 dana završivši se 19. maja i ponevši titulu najvećih izbora na svetu! Prema najnovijim rezultatima pristiglim iz 542 od ukupno 543 izborne jedinice, ubedljivu pobedu ostvarila je stranka dosadašnjeg premijera Narendre Modija.

BJP (Bharatiya Janata Party) je pobedila u 303 izborne jedinice, a sa svojim koalicionim partnerima u Nacionalnoj demokratskoj alijansi brojaće oko 350 od 543 poslanička mandata u donjem domu indijske skupštine. Protivnički Indijski nacionalni kongres, predvođen Rahulom Gandijem iz političke dinastije Gandijevih, osvojio je skromnu većinu u 52 izborne jedinice.

Premijer Modi je ovom pobedom osigurao još 5 godina upravljanja državom, a već sinoć je pobedu proslavio zajedno sa velikom grupom okupljenih podržavalaca u Delhiju. „Nikada se nećemo zaustaviti niti posustati. BJP će uvek raditi za državu… Nikada nećemo odustati od naših ideala, naše smernosti i naše kulture“, obećao je Modi. Modijeva kampanja posvetila je posebnu pažnju ekonomskim pitanjima, većoj društvenoj jednakosti, modernizaciji Indiji, ali i jačanju njene međunarodne uloge.

Iz predsedništva je saopšteno da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić uputio čestitku premijeru Indije Naredndri Modiju. Istakao je divljenje ekonomskim rezultatima koje je njegova vlada postigla u prethodnom mandatu i uverenje da je pobeda BJP-aujednoi pobeda za indijsku prosperitetnu podućnost. Istakao je tradicionalno prijateljske odnose naše dve zemlje i zahvalio se na podršci Srbiji u očuvanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta čime “Indija na najbolji način manifestuje ulogu graditelja pravednog međunarodnog poretka, zasnovanog na poštovanju međunarodnog prava”.

Leave a Reply