Bez dramatičnih izmena: rezultati izbora za Evropski parlament

Objavljeno: 27.05.2019.

Piše: Marko Todorović

U prethodna četiri dana, od 23. do 26. maja održani su izbori za Evropski parlament u zemljama članicama Evropske unije. U manjem broju država do sada su objavljeni konačni rezultati, ali i u ostalim državama preliminarni rezultati pokrivaju ogromnu većinu glasova.

Prosečna izlaznost građana na nivou čitave Unije prestigla je polovinu i iznosi 50,94%, što se nije desilo od 1994. godine kada je poslednji put više od polovine građana izašlo na izbore. Ovim je prekinuta i tendencija stalnog opadanja broja birača koja je bila konstantna od prvih izbora 1979.godine. Najveća izlaznost je zabeležena u Belgiji (88,47%) i Luksemburgu (84,10%), a najmanja u Slovačkoj (22,74%) i Češkoj (28,72%).

https://election-results.eu/european-results/2019-2024/

Iako sa 41 poslanikom manje, Evropska narodna partija će i dalje predstvljati ubedljivu većinu sa 180 poslanika, čineći četvrtinu u parlamentu. Sledi ih Progresivna alijansa socijalista i demokrata sa 146 mandata (45 manje nego u prethodnom sazivu) i Alijansa liberala i demokrata sa 109 mandata (42 više u odnosu na prethodni saziv).

Dobar rezultat ostvarili su i Zeleni sa 69 u odnosu na pređašnjih 50 mandata, ali i novoosnovana populistička Evropa i nacija slobode sa čak 58 mandata. Ipak, iako se mnogo prašine podiglo oko jačanja ekstremne desnice, rezultati pokazuju da će ona činiti manje od 8% saziva skupštine,  što je skroman broj poslanika za ugrožavanje tradicionalne dominacije centralista u Evropskom parlamentu.

U Nemačkoj je Hrišćansko-demokratska unija očekivano pobedila sa osvojenih 28,90% glasova,  a parate ih i Zeleni sa 20,50% glasova. Međutim, zabrinjavajuće je da je više od desetine glasova (11%) pripalo ekstremno desnoj Alternativi za Nemačku.

Konačni rezultati u Francuskoj pokazuju gotovo jednaku snagu dve političke opcije. Na prvom mestu nalazi se Nacionalni front Marin Le Pen sa 23,31% glasova, a odmah iza nalazi se koalicija predvođena pokretom En Marš (čiji je lider bio Emanuel Makron pre preuzimanja fukcije predsednika), sa 22,4%.

Ubedljivi pobednik u Ujedinjenom Kraljevstvu je Bregzit partija sa osvojenih 31,69% glasova, a daleko slabiji rezultat ostvarili su Liberalne demokrate (18,53%) i laburisti (14,08%).

U Italiji je veoma popularni premijer Mateo Salvini uspeo da osvoju najveću podršku na ovim izborima. Njegova Severna liga osvojila je 34,33% glasova, dok je drugoplasirana Demokratska partija uspela da dobije podršku 22,69% izašlih birača.

Kada je u pitanju susedna Hrvatska, očekivanu pobedu ostvario je HDZ, koji će u Evropski parlament poslati četit svoja poslanika. Četiri poslanika poslaće i SDP, a po jedan  mandat pripašće i nezavisnom kandidatu Mislavu Kolakušiću, Hrvatskim suverenistima, pokretu Živi zid i Amsterdamskoj koaliciji.

Leave a Reply