Prvi put u istoriji Izraela: Mandatar za premijera nije uspeo da napravi koaliciju

Objavljeno: 31.05.2019.

Piše: Sara Radojević

 

Izraelski zakonodavci glasali su za raspuštanje parlamenta i održavanje novih izbora – koji se očekuju 17. septembra ove godine.

Političko uređenje Izraela oličeno je u parlamentarnom sistemu i zato je Ksenet (izraelski parlament) najznačajnija politička institucija u državi. Svaka stranka dobija određeni broj mesta za svoje poslanike u odnosu na proporcionalnu srazmetnost dobijenih glasova na izborima. Pošto je izborni prag veoma nizak, svega 2%, to dovodi i do različitih političkih izazova. Naime, može doći do prezastupljenosti manjih političkih partija što neminovno uslovljava stvaranje partijskih koalicija.

Kraj pre početka

Do raspuštanja izraelskog parlamenta došlo je jer trenutni premijer, Benjamin Netanjahu, nije uspeo da napravi vladajuću koaliciju. Šezdesetdevetogodišnji političar, kojem je ovo peti mandat, vođa je najveće izraelske partije desnice – “Likud”. Iako nijedna stranka nikada nije osvojila većinu u parlamentu, ova partija doživljava uspon od 2009. godine. Od tada osvaja zavidne rezulate na nacionalnim izborima u Izraelu kako 2009., tako i 2013. i 2015. godine. Ove godine u aprilu ona je osvojila 30 od 120 poslaničkih mesta u Ksenetu.

Vojni zakon kao prepreka

Netanjahu nije uspeo da dođe do kompromisnog rešenja u vidu stvaranja nove koalicione desnice. U srži problema našao se – vojni zakon – koji je trebao da propiše izuzeće za ultra-pravoslavne jevrejske učenike.

Premijer se sukobio sa bivšim ministrom odbrane, Avigdorom Libermanom, koji je predstavljao vitalan faktor za stvaranje buduće koalicije. Kao vođa nacionalističke partije “Izrael Beitenu”, Liberman, uslovio je savez sa ultra-ortodoksnim jevrejskim partijama da promene izuzeće od vojnog nacrta.

Uprkos svim naporima izraelskog premijera da premosti jaz između ultra-pravoslavnih i sekularih krila desnog bloka svoje partije – do kompromisa nije došlo! Zatim je parlament izglasao 74:45 glasova u korist raspuštanja, nakon što je i sam rok za fomiranje koalicione većine prošao!

U susret septembru

Predikcije su da će se septembarski izbori voditi sličnim linijama kampanja kao i aprilski tekuće godine. Najveća kompeticija očekuje se između aktuelnog premijera Benjamina Netanjahua i njegovog političkog suparnika Bennija Gantza.

 

Kakvi će biti ishodi izbora koji predstoje, da li će po prvi put jedna politička partija osvojiti većinu u parlamentu ili će doći do koalicije ovog puta – ostaje nam da ispratimo u periodu koji je pred nama.

 

Izvori: www. bbc.com/www.aljazeera.com

 

 

 

 

 

Leave a Reply