Pregled najvažnijih vesti (27. maj -01. jun)

Objavljeno: 03.06.2019.

 

Pisao o krađi beba, lokalnim slučajevima korupcije i kriminala, pa mu zapaljen automobil

Aktivisti Dušanu Ostojiću iz Aleksinca, koji je pisao o nestanku i krađi beba, lokalnim slučajevima korupcije i kriminalu, prethodne nedelje spaljen je automobil.
Dušan Ostojić za rekao je za N1, da je prinuđen da ostavi posao koji se bavi iz hobija, jer se plaši za bezbednost svoje porodice, te da mu je ovakva poruka upućena spaljivanjem automobila, bila potpuno jasna.

U nadležnoj policijskoj upravi rekli su za N1 da je intenzivna istraga u toku.

Izvor: N1

Još jedno hapšenje u Zubinom Potoku

Protekle nedelje u Zubinom Potoku, Kosovska policija uhapsila je službenicu granične policije i šestoricu građana Zubinog Potoka kojima je tužilac podneo zahtev za pritvor.

Oni su osumnjičeni, kako navodi, za ometanje službenog lica i postavljanje barikada. Novinarka Kosseva, koja je prisustvovala ročištu, kazala je da su vidljive povrede na njihovim telima i glavi i da se vidi da su iznureni.

Izvor: N1

Dijana Hrkalović odlazi iz MUP-a

Državna sekretarka Ministarstva unutrašnjih poslova Dijana Hrkalović od sutra više neće obavljati ovu funkciju, saopšteno je iz MUP-a navodeći da je razlog “preuzimanje drugih obaveza”.

„Ministar Stefanović je istakao da je u prethodnih pet godina Dijana Hrkalović pružila veliki doprinos reformi Ministarstva unutrašnjih poslova, kao i u borbi protiv kriminala i korupcije, što potvrđuju rezultati koje MUP postiže”, precizira se u saopštenju.

Dijana Hrkalović je u Ministarstvo unutrašnjih poslova došla aprila 2014. godine na mesto zamenika šefa kabineta ministra unutrašnjih poslova, odakle je 2015. godine prešla u Upravu kriminalističke policije na mesto sekretara UKP-a. Za državnog sekretara Ministarstva unutrašnjih poslova izabrana je 20. jula 2017. godine.

Izvor: MUP

 

Republički geodetski zavod (RGZ) saopštio je da je premeštanje službenika sa jednog na drugo radno mesto efikasna antikoruptivna mera 

“Ova mera, rotacija državnih službenika, primenjena je prvi put na nivou Beograda u martu 2016. godine kada su radna mesta zamenili šefovi pravnih službi, a u septembru iste godine i načelnici beogradskih katastara”, navodi se u saopštenju.

Predsednik Saveza samostalih sindikata Srbije Ljubisav Orbovič juče je izjavio da se u RGZ sa radnih mesta premeštaju radnici koji su učestvovali u štrajku, a ministar rada Zoran Đorđević je najavio da će poslati inspekciju u RGZ.

“Stručni i upravni nadzor RGZ sproveo je rutinsku kontrolu rada službe za katastar nepokretnosti Novi Sad 2 i utvrdio brojne nepravilnosti, a jedan od drastičnih primera je nalaz da je u toj službi šef katastra u svojoj fioci ili bolje reći ormaru imao 541 ‘zaboravljen’ ili ‘zagubljen’ predmet. Ovakav nemar šefa službe za katastar očigledno nije slučajan i otvara širok prostor za koruptivne radnje na koje bi se stranke u postupku odlučile u očajničkom pokušaju da reše svoj problem. To je bio uobičajen model za korupciju koji su koristili nesavesni službenici, ali se novim informacionim sistemom za katastar staje na put takvim radnjama”, naveo je u saopštenju RGZ.

“Direktor RGZ Borko Drašković je zbog svih otkrivenih nepravilnosti u radu službi za katastar, doneo odluku o rotaciji pojedinih državnih službenika, zaposlenih u katastrima u Srbiji u kojima su te nepravilnosti utvrdjene. Rotacija državnih službenika je zakonit postupak koji se pokazao kao izrazito brza i efikasna mera u borbi protiv korupcije. Svaki put kada je primenjena doprinela je i poboljšanju radne atmosfere u službi katastra jer bi donela promenu uobičajene prakse i razbijanje rutine”, naveo je RGZ u saopštenju.

Kako je objašnjeno, u postupku rotacije zaposleni se premeštaju na drugo radno mesto sa istim zvanjem i u istom platnom razredu, tako da promena radne pozicije ne utiče na promenu vrste posla niti na visinu zarade.

Izvor: RGZ

Afera u katastru: Šefica kočila legalizaciju

Beograd — Šefica Katastra 2 u Novom sadu smenjena jer je i premeštena na niže radno mesto jer je blokirala više od 2.000 predmeta, pišu Novosti.

Pri kontroli rada šefice katastra u Novom Sadu, u njenom stolu nađen je 541 predmet koji nije završen, a još hiljadu i po je bilo blokirano, kako saznaju Novosti, nisu bili prosleđeni u dalju proceduru.

Time je oštećeno na stotine građana, firmi i investitora, jer nisu mogli da dobiju potrebne papire za izdavanja građevinskih dozvola, niti su mogli da podižu kredite, dok je proces ozakonjenja nelegalnih objekata bio potpuno blokiran.

Iz RGZ nisu mogli da kažu da li iza te blokade stoji korupcija jer, kako piše list, za to nemaju dokaza, ali su rekli da je ona bila kolovođa štrajka u toj instituciji i bukvalno je četiri meseca provela u štrajku, kao i veliki broj njenih saradnika.

Da se ovakvi slučajevi ne bi događali, direktor RGZ Borko Drašković prekjuče je doneo odluku o rotaciji službenika u katastru.

Izvor: Večernje Novosti

 

FABRICI URUČIO PREMIJERKI IZVEŠTAJ O NAPRETKU SRBIJE Napredak u ekonomiji i regionalnoj saradnji, kritične tačke: pravosuđe, korupcija i mediji

Izveštaj Evropske komisije o napretku naše zemlje na putu ka članstvu Evropskoj uniji predstavljen je danas, a rezultati nisu tako sjajni budući da je napredak u pojedinim jako važnim poljima potpuno izostao.

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici sastao se sa premijerkom Srbije Anom Brnabić u Beogradu kako bi joj uručio godišnji izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije u procesu evrointegracija. Uručivanju izveštaja u Vladi Srbije prisustvovala je i ministarka za evropske integracjie Jadranka Joksimović.

Izvor: Blic

SKANDAL U SVETU TENISA: Ukrajinka doživotno suspendovana zbog nameštanja mečeva

Ukrajinka Helen Ploskina dobila je doživotnu suspenziju van tenisa zbog umešanosti u nameštanje mečeva

Ukrajinka Helen Ploskina dobila je doživotnu suspenziju van tenisa zbog umešanosti u nameštanje mečeva.

Ploskina, kojoj je plasman karijere bio 698. na WTA listi, kažnjena je od Teniske jedinice za intergritet (TIU) i novčano sa 20.000 dolara zato što je ustanovljeno da je jednu koleginicu spoijila sa osobom da namesti meč, a onda je odbila da sarađuje u istrazi.

Ceo slučaj dogodio se u oktobru 2016. godine, a prema TIU svaka osoba iz tenisa je u obavezi da pomogne u istrazi oko mogućih nečasnih radnji.

Ova 22-godišnja teniserka karijeru je završila na 833. poziciji na WTA list

Izvor: Večernje Novosti

AFERA IBICA: Pokrenuta istraga protiv srpskog zeta i Markus Čanka i još tri osobe

Austrijsko pravosuđe pokrenulo je istragu protiv pet lica u vezi sa “aferom Ibica”, koja je dovela do rušenja vlade kancelara Sebastijana Kurca.

Afera Ibica – istraga protiv pet osumnjičenih

Austrijsko pravosuđe pokrenulo je istragu protiv pet lica u vezi sa “aferom Ibica”, koja je dovela do rušenja vlade kancelara Sebastijana Kurca.

Reč je o slučaju video snimaka od pre dve godine sa jedne večere na španskom ostrvu Ibica na kojima se vidi kako tadašnji vicekancelar i lider Slobodarske partije Austrije (FPO) Hajnc Kristijan Štrahe jednoj navodnoj nećaki ruskog milijardera nudi državne poslove u zamenu za finansijsku podršku njegovoj stranci i daje savete kako da zaobiđe finansijsku kontrolu. Štrahe je zbog izbijanja te afere morao da podnese ostavku na mesto vicekancelara i sa svih političkih funkcija.

Tužilaštvo za privredni kriminal i korupciju sada je pokrenulo istragu protiv tadašnjeg šefa poslaničkog kluba slobodaraca Johana Gudenusa, koji je prisustvovao toj večeri, ali i poslanika FPO Markusa Čanka.

Pošto je na snimku Štrahe imenovao više bogataša koji su navodno finansiralu stranku preko nekih udruženja bliskih FPO, a zaobilazeći na taj način revizorske vlasti, protiv Gudenusa i Čanka se vodi istraga zbog pronevere, navođenja na proneveru, kao i plaćanje političara sa ciljem lobiranja u njihovu korist. Čanak, koji je bio aktivan u više udruženja bliskih FPO, osumnjičen je da je doprineo proneveri.

Što se tiče osoba koje stoje iza neovlašćenog snimanja razgovora, tužilaštvo vodi istragu protiv tri lica, među kojima su austrijski detektiv Julijan H, koji je osumnjičen za planiranje i realizaciju, kao i jedan državljanina Austrije bosanskog porekla, koji živi u Salcburgu, ka i jednog državljanina BiH.

Njima se, kako tvrdi bečki nedeljnik “Profil, prebacuje zloupotreba neovlašćeno snimanog materijala i falsifikovanje dokumenata.

Bečki advokat Ramin M, koji je navodno dao nalog za akciju “Ibica”, ne pominje se kao osumnjičeni, ali je i njegova uloga predmet istrage.

Izvor: Večernje Novosti

Leave a Reply