Danski parlamentarni izbori: Socijaldemokrate odnele pobedu nakon što je premijer priznao poraz

 

Danski liberalni premijer Lars Løkke Rasmussen priznao je pobedu socijaldemokrata na opštim parlamentarnim izborima (održanih 5.juna 2019. godine) i tako ustupio mesto predvodnici socijaldemokrata da preuzme vlast.

Četrdesetjednogodišnja političarka i vođa Socijaldemokratske partije u Danskoj, Mette Frederiksen, postaće najmlađa premijerka u ovoj zemlji. Socijaldemokrate levog centra osvojile su 25,9% glasova i njen blok obezbedio je 91 od 179 poslanička mesta u parlamentu.

Tradicionalno – glavne političke partije u Danskoj grupisale su se u levičarski “crveni blok” i desničarski “plavi blok”. Na čelu petočlanog crvenog bloka nalaze se socijaldemokrate levog centra, koje su poslednje četiri godine bili u opoziciji.

Plavi blok bio je podeljen na 8 stranaka. Pro-EU Liberalna partija (Venstre) vladala je Danskom od 2015. godine, formirajući koaliciju sa Konzervativnom narodnom strankom i Liberalnim savezom. Venstre je poboljšao svoj izborni učinak u odnosu na 2015. za skoro 4% na 23,4% – ali se Liberalni savez pokazao kao slaba karika osvojivši 9 poslaničkih mesta manje u odnosu na prethodne izbore (4 prema 13). Nakon ovakvog katastrofalnog učinka, lider Liberalnog saveza, Anders Samuelsen, bio je pod pritiskom da podnese ostavku sa čela partije i da se povuče iz političkog života (barem na neko vreme).

Nacionalistička Danska narodna partija, koja je podržavala vladu koja je predvodila Venstre, izgubila je čak 21 od 37 poslaničkih mandata. Ovakav pad se nije beležio od 1973.

Najvažnija pitanja oko kojih su se vodile žestoke rasprave tokom izbornih kampanja bile su vezana za migraciju, klimatske promene ali i socijalnu politiku. Danska je, nakon Švedske i Finske, postala treća nordijska zemlja koja je za godinu dana najviše poverenja ustupila levičarskim strankama.

Izvor:BBC

Leave a Reply