Najvažnije vesti protekle nedelje (03.jun -09.jun)

“Prebacivanje lopte” ministra i niškog rektora po pitanju smene troje dekana

Premijerka Srbije nije želela da odgovara na pitanje do kada će na čelnim mestima tri fakulteta niškog univerziteta biti dekani koji su, po preporuci Agencije za borbu protiv korupcije, zreli za smenu jer su poslovali nezakonito. O tome je pak, govorio ministar prosvete.

Porema saopštenju Ministarstva prosvete delovalo je da će se direktno uključiti i sprovesti zakone po pitanju rada dekana Fakulteta umetnosti, Građevinskog i Fakulteta sporta, danas se ton promenio. I to od strane ministra lično.

“Imam ja ovlašćenja, ali autonomija visokog obrazovanja je u Srbiji široko shvaćena. Zato postoje ti etički odbori da kažu – to može, a to ne može da se radi iz moralnih, zakonskih ili drugih razloga. Mi imamo samo inspekciju, i kada od inspekcije dođe – ja se time bavim”, istakao je Mladen Šarčević odgovarajući na pitanje N1 da li ima ovlašćenja da smeni dekane i da li planira da ih sprovede.

Loptu prebacuje u dvorište niškog rektora. Konkretno, po pitanju dekanke Fakulteta umetnosti, inspekcija njegovog ministarstva je reagovala, tvrdi deo kolektiva koji već dve nedelje štrajkuje, a reagovao je i etički odbor.

“Za jednog od dekana imamo negativnu odluku etičkog odbora i to je nama dovoljan pravni osnov (za smenu)”, rekao je Šarčević.

Glavni u rektoratu Univerziteta u Nišu, uspešno je mesecima “preskakao” novinarska pitanja. Tvrdi da nije upoznat sa odlukama i preporukama za smenu troje dekana na Univerzitetu koji vodi zbog korupcije.

Najavljuje za javnost zatvoren sastanak sa pravnicima iz Inspekcije ministarstva.

“Rektor ne može mimo ministra, ministar je taj koji odlučuje”, kaže rektor Univerziteta u Nišu Dragan Antić.

A ministar, sam kaže, neće odlučivati jer, izričit je, ne želi da preskače rektorat.

“Reagovaću sutra ukoliko smatram da treba da reagujem”, poručio je Antić.

Ko će biti nadležan da sprovede zakone ili ko će pristati na tako nešto, Šarčević kaže da bi trebalo da bude poznato za oko sedam dana.

Izvor: N1

 

            Šarčević: Uskoro smena direktora VMŠ u Ćupriji, vraćanje na posao dela profesora

Direktor Više medicinske škole u Ćupriji Hristos Aleksopulos, koji je zaposlio četiri visoka državna i funkcionera SNS, a u isto vreme ostavio bez posle osam profesorki i jednu članicu nenastavnog osoblja kojima nije produžen ugovor, biće smenjen za oko mesec dana, rekao je za Insajder Mladen Šarčević, ministar prosvete.

On navodi da za njega nije sporno angažovanje poslanika SNS Aleksandra Martinovića i Vladimira Orlića u toj školi, jer ne može da im zameri što su želeli “dodatno da zarade”, dok o angažmanu Ivana Bošnjaka nije želeo da priča, jer je državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave. Radno angažovanje poslanika Darka Laketića, koji je kum direktora škole u Ćupriji, Šarčević nije želeo da komentariše uz napomenu da se “bori protiv nepotizma”. Šarčević navodi da će jedan deo profesora iz Ćuprije, kojima nije produžen ugovor, biti vraćen na posao, dok će za ostale “videti”, piše Insajder.

Izvor: Insajder

Potpredsednik FIFA-e priveden na ispitivanje zbog optužbi za korupciju

Potpredsednik Međunarodne fudbalske federacije (FIFA) i predsednik Afričke fudbalske federacije (CAF) Ahmad Ahmad je ispitivan o navodima vezanim za njegov mandat kao predsjednika Afričke nogometne konfederacije, a u Parizu je privedem usled optužbi za korupciju.

Samo dan nakon što je Gianni Infantino u Parizu izabran za novog-starog predsednika FIFA-e, jedan od njegovih najbližih saradnika morao je u policiju na ispitivanje zbog optužbi za korupciju, zlouporabu službenog položaja, ali i za seksualno uznemiravanje, prenela je Hina.

Ahmad Ahmad je na čelu CAF-a od marta 2017. godine, a optužbe za korupciju i finansijske malverzacije stigle su od glavnog sekretara te organizacije Amra Fahmyja koji je potom otpušten.

„Gospodin Ahmad je ispitivan od strane francuskih vlasti u vezi s navodima vezanim za njegov mandat kao predsednika Afričke fudbalske konfederacije“, potvrdila je FIFA u saopštenju.

‘FIFA nije upoznata s detaljima’

„FIFA nije upoznata s detaljima koji se tiču ​​ove istrage i stoga nije u mogućnosti iznijeti bilo kakav komentar na nju, međutim zatražili smo od francuskih vlasti sve informacije koje bi mogle biti relevantne za istragu koja se odvija u etičkom odboru“” dodali su iz krovne nogometne organizacije.

Fahmi je optužio Ahmada za isplatu mita pojedinim predsjednicima afričkih federacija u iznosu od 20.000 dolara, te za plaćanje 830.000 dolara jednoj francuskoj kompaniji koja je posredovala u nabavci sportske opreme, kao i za to da je potrošio više od 400.000 dolara koji su pripadali CAF-u da bi u Egiptu i Madagaskaru osnovao firmu  preko koje je kupljeno nekoliko automobila.

„Sve odluke donesene su na kolektivan i transparentan način“, rekao je Ahmad sredinom aprila, porekavši sve optužbe.

Vijest o privođenju prvog čovjeka afričkog nogometa dolazi samo dvije sedmice prije početka afričkog prvenstva koje će se održati u Egiptu od 21. juna do 19. jula.

Izvor: Agencije/Al jazeera

 

 

            KADA UTAJA POREZA POSTAJE KRIVIČNO DELO Granica podignuta na milion dinara

Svako izbegavanje plaćanja poreza na koji ste po zakonu obavezni predstavlja utaju poreza. Da bismo govorili o krivičnom delu utaje poreza neophodno je da iznos bude viši od zakonom propisanog i, sa druge strane, mora da postoji namera da ne izvršite plaćanje, što može da abolira počinioce u slučaju greške, posebno kada je reč o fizičkim licima. Za pravna lica je taj teren znatno sužen, jer zakon smatra da svako ko se bavi privrednom delatnošću mora da poznaje zakon, kaže advokat Željko Ristić.

“Ono što je specifično u srpskom pravu u poslednje dve godine je drastičan rast limita iznosa koji neplaćanje poreza kategoriše kao krivično delo. Pre dve godine taj iznos je bio 150.000 dinara, dakle oni koji ne plate porez do tog iznosa gonjeni su prekršajno. Sa pozicije pravne i advokatske struke smatram da je taj iznos bio zaista nerealan, jer je mogla da se potkrade greška i mnogi stručnjaci iz oblasti ekonomije i prava smatrali su da je potrebna izmena”, kaže Ristić.

Pre nešto više od godinu dana, zakon je promenjen i limit je sa 150.000 podignut na 500.000 dinara, da bi posle nepunih godinu dana primene, pre 15-20 dana, izmenom seta krivičnih zakona u skupštini i ovaj zakon ponovo promenjen i taj iznos sada iznosi milion dinara.

“Kada promenite zakon, vi onda počinjete da pratite statistiku, koja je u krajnjoj liniji i dovela do toga da se kaže 150.000 dinara je malo i taj prag treba podići. Međutim, kratak period, nepunih godinu dana u okviru kojih je limit sa 500.000 podignut na milion dinara ne dozvoljava da sprovedete ozbiljna statistička istraživanja, te ostaje nejasno otkud potreba za promenom”, ističe Ristić i dodaje da se prekršaji ne mogu sabirati, te da neko tako može doći u situaciju da mesečno utaji nešto manje od milion dinara PDV-a, odnosno godišnje nešto manje od 12 miliona dinara i biće prekršajno gonjen.

Ristić savetuje privrednike da je najbolje da u situaciji kada u firmu dođe finansijska kontrola imaju oformljen tim u kome treba da budu knjigovođa, poreski savetnik i advokat, i to onaj iz oblasti poreskog prava, koji će na najbolji mogući način zastupati njihova prava, tražiti ekonomsko-finansijska veštačenja i ostavljati pisane tragove, koji u krajnjoj liniji pružaju mogućnost da čak i ukoliko izgube presudu na prvom stepenu, na drugom stepenu, gde odlučioci ispred sebe imaju samo papire dođu do adekvatne odluke.

“Glavni cilj treba da bude da to što jeste zaista bude prezentovano organima koji o tome odlučuju. Da o tome ostane što više pisanih tragova i dokaza, da se urade sva moguća ekonomsko-finansijska veštačenja koja su potrebna”, kaže Ristić i zaključuje da svako ko se bavi određenim poslom treba i da plaća poreze.

Izvor:Blic

 PRONEVERIO 32.000 MARAKA Komercijalista prisvojio robu, pa fakturisao da je uništena

 

Protiv Lole Marčete (43) iz Banjaluke policija je podnela izveštaj Tužilaštvu zbog sumnje da je oštetio firmu „Agromarket“ za više od 32.000 maraka, saznaje Srpskainfo.

U Policijskoj  upravi Banjaluka rekli su, navodeći inicijale, da se Marčeta sumnjiči za proneveru i povrede obaveza vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga i sastavljanje finansijskih izveštaja i njihovo falsifikovanje, piše Srpskainfo.

-On je osumnjičen da je u periodu od januara 2017. do novembra 2018. godine obavljajući poslove terenskog komercijaliste prisvojio robu koja mu je poverena u radu. Ta roba je bila vredna 32.560 maraka, za koliko je sebi pribavio protivpravnu imovinsku korist. On je kroz fakture prikazao da je sporna roba uništena – rekla je portparol PU Banjaluka Marija Markanović.

Izvor: Blic

Leave a Reply