Najvažnije vesti protekle nedelje (10.06. -16.06.)

MUP: Za posao u termoelektrani plaćali dve i tri hiljade evra

Jagodinska policija uhapsila je D.J. (59) i D.T. (59) zbog sumnje da su izvršili krivično delo trgovina uticajem, kako bi zaposlili svoju decu u termoelektrani “Morava” u Svilajncu, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Uhapšeni su osumnjičeni da su se svaki ponaosob tokom 2017. i 2018. godine dogovarali sa Lj.J, koji je u to vreme bio zaposlen u termoelektrani “Morava” u Svilajncu, da zaposli njihovu decu u tom preduzeću.

Sumnja se da im je Lj.J. tražio 5.000 evra kako bi posredovao pri zaposlenju, što su mu osumnjičeni i dali, tako što mu je D.J. isplatio 3.000 evra, a D.T. 2.000 evra.

Osumnjičeni Lj.J. inače je prethodno već uhapšen zbog sumnje da je počinio isto krivično delo. D.J. i D.T. su, uz krivičnu prijavu, privedeni Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Kraljevu.

Izvor: MUP

Predsednik Privrednog suda u Zaječaru osuđen zbog trgovine uticajem

Goran Krstić osuđen na dve i po godine zatvora i meru zabrane delatnosti u trajanju od pet godina.

 Pred Specijalnim sudom u Beogradu danas je prvostepenom presudom na dve i po godine zatvora osuđen bivši Predsednik Privrednog suda u Zaječaru, Goran Krstić zbog krivičnog dela trgovina uticajem.

Pored toga sud mu je izrekao i meru zabrane delatnosti u trajanju od pet godina. Sud je utvrdio da je Krstić tokom 2016. godine u Zaječaru i Boru sa bivšim predsednikom opštine Bor Brankom Rankićem, koji je u međuvremenu sklopio sporazum o priznanju krivice, bio posrednik prema stečajnom upravniku preduzeća “Polet” kako bi omogućio kupovinu te firme bivšoj direktorki Danojli Matijašević, za šta je tražio uslugu od deset hiljada evra.

 

Izvor: Večernje Novosti

Preinačena presuda, svi oslobođeni optužbi za Tehnohemiju

Apelacioni sud u Beogradu preinačio je osuđujuću presudu i pravosnažno oslobodio od optužbi bivšeg direktora Agencije za privatizaciju Miodraga Đorđevića i još dvoje njegovih saradnika za zloupotrebe službenog položaja u vezi sa prodajom Tehnohemije 2005. godine.

Ovom odlukom Apelacionog suda koja je danas objavljena na njegovom sajtu, pored Đorđevića pravosnažno su od optužbi oslobođeni članovi Komisije za kontrolu ugovora o prodaji iz Agencije Aleksandar Vučetić i Ljiljana Mlađan.

Oni su bili osuđeni na dve i po i dve godine zatvora uz meru zabrane vršenja poziva, delatnosti i dužnosti u roku od pet godina, ali je ta odluka pravosnažnom presudom poništena.

U obrazloženju Apelacionog suda navodi se da nije dokazano da su okrivljeni izvršili krivično delo u saizvršilaštvu “jer nije dokazano postojanje umišljaja kod okrivljenih koji bi obuhvatio njihovu svest o bitnim obeležjima krivičnog dela koje im je optužnim aktom stavljeno na teret”.

Oni su bili optuženi da su zloupotrebili službeni položaj jer su prilikom kontrole ispunjenja ugovornih obaveza iz ugovora o prodaji koji je Agencija za privatizaciju zaključila sa kupcem preduzeća “Tehnohemija” – kupcu Ristu Gojkoviću pribavili imovinsku korist od 25.590.000 dinara, ne vršeći kontrolu izvršenja obaveze iz ugovora o prodaji.

Izvor: Večernje Novosti

 

Uhapšen bivši zaposleni u Vodovodu zbog nezakonitih povišica i putnih troškova

POLICIJA u Zrenjaninu uhapsila je I.D. (1953), bivše odgovorno lice Javnog komunalnog preduzeća „Vodovod i kanalizacija“ u Zrenjaninu, zbog postojanja osnova sumnje da je, nezakonitim povećanjem zarada i isplatama putnih troškova, oštetio to preduzeće za oko 984.000 dinara, saopšteno je iz MUP-a.

Sumnja se da je I.D. od decembra 2016. godine do juna 2018. godine, zloupotrebivši svoj službeni položaj, sebi i još petoro zaposlenih nezakonito uvećao zarade, čime je preduzeće „Vodovod i kanalizacija“ oštetio za 800.336 dinara.

Takođe se sumnja da je u periodu od juna 2017. do juna 2018. godine odobrio sebi i još sedmoro zaposlenih isplatu putnih troškova, iako koji su posedovali debitne kartice za gorivo ili su imali na zaduženju službeno vozilo, čime je preduzeću naneo štetu od 183.600 dinara.

Zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično delo zloupotreba službenog položaja, osumnjičeni je, uz krivičnu prijavu, priveden Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Novom Sadu.

Izvor: Blic

Tužilac iz Novog Pazara oslobođen za zloupotrebu službenog položaja

Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno je oslobodio zamenika Osnovnog javnog tužioca u Novom Pazaru Radanka Lojanicu od optužbi da je zloupotrebom službenog položaja sebi pribavio imovinsku korist

Zrenjaninska policija uhapsila je I. D. (66), bivše odgovorno lice JKP Vodovod i kanalizacija u Zrenjaninu, zbog sumnje da je nezakonitim povećanjem zarada i isplatama putnih troškova oštetio to preduzeće za oko 984.000 dinara, saopštio je zrenjaninski MUP.

Sumnja se da je I. D. od decembra 2016. do juna 2018. godine, zloupotrebivši svoj službeni položaj, sebi i još petoro zaposlenih nezakonito uvećao zarade, čime je preduzeće Vodovod i kanalizacija oštetio za 800.336 dinara.

Takođe se sumnja da je u periodu od juna 2017. do juna 2018. godine odobrio sebi i još sedmoro zaposlenih isplatu putnih troškova, iako su posedovali debitne kartice za gorivo ili su imali na zaduženju službeno vozilo, čime je preduzeću naneo štetu od 183.600 dinara.

Zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično delo zloupotreba službenog položaja, uz krivičnu prijavu je priveden Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Novom Sadu, dodaje se u saopštenju.

Izvor: Blic

Četiri osobe uhapšene zbog korupcije, među njima i radnik EPS-

Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 časova i oni će, uz krivičnu prijavu biti privedeni nadležnom tužilaštvu

Osumnjičeni J. M. se tereti da se kao ponuđač, u postupku javne nabavke za izgradnju trafostanice koju je raspisala Gradska uprava Grada Požarevca, protivno zakonu dogovarao sa drugim potencijalnim ponuđačima da odustanu od učešća u postupcima, a time uticao i na naručioca javne nabavke da posao dodeli njegovom preduzeću.

Osumnjičeni N. Š., koji je u svojstvu direktora požarevačkog ogranka EPS Distribucije bio i član komisije za javne nabavke raspisane od strane požarevačke Gradske uprave, sumnjiči se da je J.M. dostavljao podatke o drugim potencijalnim ponuđačima.

Takođe, uhapšeni J. M. se sumnjiči da je preko posrednika D. M. dao 100 evra I. M., zaposlenom u kragujevačkom tehničkom centru EPS Distribucije, da ne prijavi štetu na betonskom stubu EPS-a nastalu usled saobraćajne nezgode i da bez sprovedene procedure omogući izvođenje radova na zameni stuba, koje je obavila preduzetnička radnji “Gorionik”.

Izvor:Večernje Novosti

Leave a Reply