Borba protiv pranja novca, Srbija skinuta sa “sive liste”

Objavljeno: 21.06.2019.

Izvor: RTS, Tanjug

Srbija je skinuta sa “sive liste” liste FATF-a jer su ispunjeni svi zahtevi kada je reč o borbi protiv pranja novca i sprečavanju finansiranja terorizma, potvrđeno je Tanjugu u Ministarstvu finansija.

Skupština FATF ocenila je da je Srbija ispunila sve zahteve, a skidanje sa “sive liste” znači da naša zemlja ispunjava uslove za otvaranje važnog poglavlja u pregovaračkom procesu sa Evropskom unijom. Srbija je na “sivu listu” FATF-a dospela jer je procenjeno da postoje nedostaci u sistemu sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma.

U međuvremenu Srbija je dokazala opredeljenost na najvišem političkom nivou za ispunjavanje Akcionog plana u ovoj oblasti pa je naša zemlja skinuta sa ove liste, potvrdili su u Ministarstvu finansija.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je da se Srbija godinu i po dana borila da pokaže da je iskreno posvećena borbi protiv pranja novca i finansiranja terorizma i naveo da je tom odlukom naša zemlja dobila mesto koje joj pripada.

Stefanović je u izjavi za Tanjug naveo da je donet ogroman broj zakona i podzakonskih akata, ali što je, kaže, mnogo važnije, počela je njihova primena, a rezultati se ogledaju u značajno većem broju lica koja su procesuirana za pranje novca i velikoj zapleni imovine.

Premijerka Ana Brnabić je takođe rekla da su to dobre vesti i istakla da je Srbija imala veliku štetu jer je bila na toj listi. Srbija sada može biti jedan od lidera u borbi protiv pranja novca i terorizma, poručila je Brnabićeva.

Podsećamo, CIK je već istraživao o tome da li se Srbija nalazi na “crnoj” ili “sivoj” (FATF) listi, Međudržavnog tela za kontrolu i sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma. Šta je FATF, Manival i kako funkcioniše sistem vrednovanja, za CIK su objasnili savetnik u Ministarstvu unutrašnjih poslova Mirko Šuković i stručnjaci za poresko pravo.


Više o ovoj temi možete pročitati ovde:

 

Netačno je da se Srbija nalazi na “crnoj listi” FATF

Leave a Reply