Najvažnije vesti protekle sedmice (17.06. – 23.06.)

Objavljeno: 24.06.2019.

 

Veselji razrešio dužnosti sve kadrove svoje DPK optužene za korupciju i kriminal 

 

Predsednik Demokratske partije Kosova (DPK) Kadri Veselji razrešio je dužnosti sve kadrove DPK-a u Vladi, Skupštini, lokalnim samoupravama i samoj partiji koji su optuženi za korupciju, kriminal i zloupotrebu službenog položaja.

Veselji na konferenciji za novinare u Prištini nije govorio o imenima, ali su među razrešenim kadrovima ministar, zamenik ministra, njegov savetnik, poslanik Skupštine Kosova, nekoliko predsednika ogranaka DPK-a i članovi rukovodstva stranke na centralnom nivou.

“Ovom odlukom ne prejudiciram njihovu krivicu i ishod sudjenja. Kada budu oslobodjena optužnica, imaće zasluženo mesto u stranci i u institucijama”, rekao je Veselji.

On je podsetio da se nakon ponovnog izbora za predsednika DPK-a “obavezao da će se maksimalno angažovati protiv korupcije, nepotizma i negativnih pojava zloupotrebe”.

“Odlukom postavljamo nove etičke standarde koji treba da se prošire i na druge stranke vladajuće koalicije”, kazao je lider DPK-a i dodao da ta stranka neće podržati ni funkcionere iz ostalih partija koji se sumnjiče za ista krivična dela.

 

Izvor: N1

Mišel Platini pušten iz pritvora 

 

Bivši predsednik Evropske fudbalske unije (UEFA) Mišel Platini pušten je noćas iz pritvora, posle više sati ispitivanja u istrazi o malverzacijama prilikom dodeljivanja domaćinstva Svetskog prvenstva 2022. godine Kataru, prenele su strane agencije.

Platinijev advokat Vilijam Burdon rekao je da je pritvor ukinut i osudio to što se digla “velika buka ni oko čega”.

“Mišel je doživeo ovaj pritvor kao nepravedan i nesrazmeran”, dodao je on.

Po izlasku iz kancelarije sudske policije za borbu protiv korupcije u Nanteru, kod Pariza, Mišel Platini je rekao da je pozvan da dođe slobodno na razgovor i da ga je policija po dolasku odjednom pritvorila.

“Bilo je dugo”, dodao je on i rekao da su ga pitali o Evropskom prvenstvu 2016. godine, Svetskom prvenstvu u Rusiji, Svetskom prvenstvu u Kataru, o klubu PSŽ i o Fifi.

Platini je rekao da je bio miran jer ne oseća da ima veze sa bilo kakvom aferom.

Njegovo saslušanje kao i saslušanja drugih deo su preliminarne istrage o dodeli domaćinstava za Svetska prvenstva u fudbalu 2018. i 2022. godine.

Izvor: N1

Šarčević: Tri žene učestvovale u lancu, test uzet iz škole u Zemunu 

 

Tri žene učestvovale su u lancu u kom je iz jedne škole u Zemunu uzet test koji je potom snimljen i poslat osobi koja se bavi medijima, rekao je ministar prosvete Mladen Šarčević gostujući na Radio-televiziji Srbije.

Ministar je ranije danas rekao da je ispitivana majku jednog učenika beogradske Osnovne škole “Ilija Birčanin”, koja je došla u posed testa iz matematike koji je “procurio” u javnost, zbog čega je otkazan današnji završni ispit iz tog predmeta. Policija i BIA istražuju slučaj provaljenih testova, a prema rečima ministra Šarčevića, istraga je sužena na 15 škola u “nekih pet gradova”, u kojima su testovi otvarani pre propisanog vremena, navodno uz obrazloženje da nisu čitali mejl.

“Mogućnost da su testovi otvarani u štampariji je svedena na minimum jer je ceo proces štampanja protekao uz kontrolu policije i BIA”, rekao je Šarčević.

On je potvrdio pisanje medija da tužilaštvo ispituje majku jednog učenika beogradske OŠ “Ilija Birčanin”, koja je došla u posed testa iz matematike koji je “procureo” u javnost.

Posebno odeljenje za borbu protiv korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, podnelo je danas zahtev policiji da istraži sve okolnosti slučaja u vezi sa polaganjem testova iz matematike koji su jutros otkazani.

Zahtev je podnet Upravi kriminalističke policije kako bi se istražile sve okolnosti slučaja, rekla je portparolka Tužilaštva Irena Bjeloš.

Curenje testova u okviru male mature dogodilo se i 2013. godine, kada ga je iz štamparije Službenog glasnika iznela jedna službenica. Doneta je bila odluka da se mala matura poništi, a da đaci pri upisu rangiraju na osnovu uspeha iz škole.

Izvor: N1

ŠTETA ZA BUDžET 240.000 EVRA: Policija osumnjičila 23 osobe da su overile isprave sa lažnim podacima kako bi izvršili likvidaciju preduzeća 

 

Podneto je 20 krivičnih prijava protiv 23 lica, zbog osnovane sumnje da su nezakonitostima pričinila materijalnu štetu budžetu u iznosu od ukupno 223.950,13 evra Službenici Uprave policije – Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije su, u sadejstvu sa službenicima centara bezbednosti Podgorica, Berane, Nikšić, Herceg Novi i Pljevlja, su nadležnim tužiocima u u ovim gradovima 20 krivičnih prijava protiv 23 lica.

Ovaj postupak je sproveden u nastavku aktivnosti u okviru plana Operativnog tima za sprečavanje i otkrivanje počinilaca krivičnih dela utaja poreza i doprinosa, nedozvoljena trgovina i krijumčarenje, u okviru operativnog plana „Evazija“, u delu koji se odnosi na nezakonitosti pravnih i fizičkih lica u postupku skraćenog postupka dobrovoljnih likvidacija privrednih društava.

– Krivične prijave su podnete zbog sumnje da su počinili krivično delo navođenje na overavanje neistinitog sadržaja ili krivično delo falsifikovanje isprave. Krivične prijave podnete su protiv: S.K. iz Podgorice, osnivača firme „Taramont“ d.o.o. Podgorica, T.M. iz Podgorice, osnivača firme „MMB Commerce“ d.o.o. Podgorica, M.Š. iz Danilovgrada, osnivača firme „Nerro azzuri“ d.o.o. Danilovgrad. R.M. i J.M. iz Berana, osnivača firme „Zvezda Comerc“ d.o.o. Berane, S.L. iz Berana, osnivača firme „Las – company“ d.o.o. Berane, R.D. iz Rožaja, osnivača firme „D&A Trans export import“ d.o.o. Rožaje, I.D. i M.D, osnivača firme „Dendopromet“ d.o.o. Rožaje, S.P. iz Rožaja, osnivača firme „LCW“ d.o.o. Rožaje; S.K. i N.K. iz Rožaja, osnivača firme „Ingrus comerc“ d.o.o. Rožaje; V.K. iz Nikšića, osnivača firme „Ram commerce“ d.o.o. Nikšić, njegovog sugrađanina V.P. osnivača firme „Raul com“d.o.o. Nikšić. U Herceg Novom su podnete krivične prijave protiv M.Š. iz Herceg Novog, osnivača firme „Bono“ d.o.o. Herceg Novi, M.N izovog grada, osnivača firme „HN-Mirelli“ d.o.o. Herceg Novi, M.B., osnivača firme „Vrbica“ d.o.o. Herceg Novi, kao i pšrotiv D.V. iz, osnivača firme „Vodovar“ d.o.o. Herceg Novi, ali i S.U. iz Pljevalja, osnivača firme „Unko-prom“ d.o.o, sa sedištem u Pljevljima; S.G. iz Pljevalja, osnivača firme „Ukras univer“ d.o.o, sa sedištem u Pljevljima, D.M. iz Nikšića, osnivača firme „Inspirit“ d.o.o, sa sedištem u Nikšiću; A.P. iz Herceg Novog, osnivača firme „Ap-Sara“ d.o.o, sa sedištem u Herceg Novom i T.V. iz Herceg Novog, osnivača firme „Bovet“ d.o.o, sa sedištem u Herceg Novom.

– Ova osumnjičena lica su, kako se sumnja, u svojstvu osnivača i izvršnih direktora privrednih društava, navela notare da overe izjave u kojima je navedeno da su izmirene sve obaveze koje je su ta privredna društva imala prema poveriocima, zaposlenima i Poreskoj upravi, iako su znala da su podaci u izjavama neistiniti, a zatim su takve izjave sa neistinitim sadržajem upotrebila kao prave prilikom podnošenja zahteva Poreskoj upravi za pokretanje postupka dobrovoljne likvidacije privrednih društava čiji su osnivači i izvršni direktori, pri čemu je pričinjena ukupna šteta prema Budžetu u iznosu od 223.950,13 evra, saopštila je Uprava policije Crne Gore, koja ističe da se nastavljaju aktivnosti u sklopu plana aktivnosti Operativnog tima za sprečavanje i otkrivanje počinilaca krivičnih dela utaja poreza i doprinosa, nedozvoljena trgovine i krijumčarenje, kao i operativnog plana „Evazija“.

Izvor: Večernje Novosti

 

Kosovski ministar podneo ostavku 

 

Kosovski ministar za inovacije i preduzetništvo Besim Bećaj podneo je ostavku na svoju poziciju na kojoj je bio od osnivanja tog ministarstva.

“Danas sam podneo ostavku premijeru Kosova”, rekao je Bećaj na konferenciji za novinare.

Njegova ostavka je usledila nakon što je lider PDK Kadri Veselji rekao da će razrešiti sve politički imenovane kandidate te partije u javnim institucijama koji su optuženi za korupciju, kriminal i zloupotrebu službenog položaja.

Rekao je i da njegova stranka neće kandidovati, niti podržavati kandidate bilo kojeg političkog subjekta, koji imaju potvrđene optužnice.

Izvor: Radio kontakt plus

Sudovi ga oslobodili posle više od decenije optužbi: Stanko Subotić potpuno nevin

 

Posle više od decenije istraga i optužbi, Stanko Subotić u potpunosti oslobođen svih sumnji za šverc cigareta i pranje novca.

Posle skoro decenije međunarodnih i nacionalnih istraga vođenih u Švajcarskoj, EU i Srbiji, Stanko Subotić, švajcarski biznismen srpskog porekla, 2015. godine je i u poslednjem postupku koji je protiv njega vođen u potpunosti oslobođen svake sumnje i optužbe da je „glavni mafijaški bos Balkana”, kako je više od 10 godina u medijima predstavljan javnosti u Srbiji i svetu

Ceo slučaj je pratila serija medijskih napisa o Subotiću kao navodnom najvećem krijumčaru cigareta na Balkanu, u kojima je, kako tvrde za “Blic” izvori upućeni u ceo slučaj, aktivno učestvovala privatna istraživačka agencija iz Londona. Procenjuje se da je ta kampanja svojevremeno koštala Subotića posla u koji je uložio 80 miliona dolara.

Ta medijska kampanja je dovela do pokretanja široke međunarodne istrage na čijem čelu je bio italijanski tužilac za borbu protiv mafije, a za koordinaciju je bio zadužen briselski OLAF, kancelarija Evropske komisije za istragu pronevera budžeta EU, ali i korupcije i drugih velikih krivičnih dela u okviru EU i njenih institucija.

Na osnovu tadašnjih zahteva italijanskog tužioca, Švajcarska, Francuska, Kipar i Lihtenštajn su u istragama zaplenile Subotiću sva novčana sredstva na bankarskim računima, svu imovinu njegovih firmi i svu poslovnu dokumentaciju njegovih kompanija. Ipak, posle šest godina sveobuhvatnih istraga, istražne sudije pomenutih zemalja su obustavile istrage jer nisu došlo do bilo kakvog dokaza o povezanosti Subotića sa mafijaškim organizacijama, italijanskom Kamorom i pranjem novca. Odblokirani su Subotićev novac i imovina njegovih firmi.

Kako se još tada moglo zaključiti na osnovu zvaničnih spisa, šteta koju je Subotić pretrpeo šestogodišnjom blokadom svih novčanih sredstava i cele imovine bila je ogromna.

Uprkos ovakvim rezultatima međunarodnih istraga, italijanski tužilac za borbu protiv mafije je odlučio da podigne optužnicu protiv Subotića, tereteći ga za navodno pranje 1,2 milijarde tadašnjih nemačkih maraka. Tužilac je tvrdio da je švercom cigareta za italijansku mafiju i Kamoru ostvarena tolika zarada koju je Subotić, navodno, privatnim avionima natovarenim vrećama punim keš novca, prebacivao iz Švajcarske, preko Crne Gore, za Kipar.

Italijanski tužilac je tada priložio ogromnu količinu dokumentacije o navodnim uplatama novca u ukupnoj sumi od 1,2 milijarde nemačkih maraka na račune Subotićevih firmi na Kipru, kao i dokumentacju o stotinama letova privatnih aviona iz Švajcarske i Crne Gore za Kipar.

To je, prema konstrukciji italijanske optužnice, ujedno bio i ključni dokaz koji je vodio vezi i inkriminisanju crnogorskog predsednika Mila Đukanovića.

Istovremeno je OLAF prikazao ovu široku međunarodnu istragu, kojom je rukovodio italijanski tužilac, kao dokaz u sporu kojeg je pokrenula pred američkim sudovima protiv međunarodnih duvanskih kompanija, tužeći ih za organizovanje šverca cigareta i pranja novca. Sporovi za koje se računalo da treba da ostvare Evropskoj uniji odštetu vrednu više stotina miliona dolara obuhvatali su i zahtev za naknadu ne samo trostrukog iznosa izgubljenih prihoda od poreza, carina, taksa i drugih dažbina, nego je tužbom iz 2002. godina EU tražila od duvanskih kompanija čak i pokriće troškova operacija u Istočnoj Evropi na suzbijanju šverca duvana.

I Srbija je učestvovala u pravnoj pomoći italijanskom tužiocu, ali i crnogorski parlament, osuđujući sopstvenu vladu za međunarodni šverc cigareta ogromnih razmera. U tom kontekstu, presuda protiv Subotića se činila kao gotova stvar. Ipak, posle pribavljanja i najsitnijih dokaza i dokumenata za legalnost svakog centa od pomenute 1,2 milijarde nemačkih maraka, za koje je italijanski tužilac tvrdio da su prljavi novac mafije i Kamore, odbrana je uspela da ostvari to što se, prema mišljenju stručnjaka koji su pratili ceo proces, nikad pre toga nije dogodilo u istoriji italijanskog pravosuđa.

Italijanski tužilac za borbu protiv mafije se, posle svega, pridružio predlogu odbrane Subotića da bude oslobođen. Presudom od 26. februara 2013. godine, sud u Bariju je oslobodio Subotića sa takozvanom “punom formulom”, čime je dobio najveći stepen pravne satisfakcije moguć u Italiji.

Dve godine potom, Subotić je pred Apelacionim sudom u Beogradu, posle osam godina suđenja, pravosnažno oslobođen optužbe Tužilaštva za organizovani kriminal iz 2007. godine za navodni šverc cigareta 1995. i 1996. godine.

Izvor: Blic

 

Leave a Reply