Izbori za mesec jul: Grčka, Ukrajina, Japan i Madagaskar

Objavljeno: 01.07.2019.

Pripremila: Sara Radojević

 

Zahvaljujući podacima koje redovno dostavlja “The International Foundation for Electoral Systems” možemo imati uvid u to gde će se odvijati izborni procesi u narednom periodu.

U julu mesecu očekivani su izbori u: Grčkoj, Ukrajini, Japanu i Madagaskaru.

ALŽIR – (4. jul 2019.)

Predsednički izbori koji su trebali da se održe 4. jula 2019. godine u Narodnoj Demokratskoj Republici Ažir – otkazani su. Nije utvrđen naknadni datum za održavanje ovih izbora.

GRČKA – 7 jul. 2019. – PARLAMENTARNI IZBORI

Grčki parlamentarni izbori održaće se 7. jula 2019. godine. Nakon neočekivano loših rezultata na izborima za Evropski parlament u Grčkoj i lokalnim izborima, u maju ove godine, premijer Alexis Tsipras je najavio da će se održati prevremeni parlamentarni izbori.

Grčki parlament ima 300 mesta – od toga se 250 poslaničkih mesta raspoređuje na osnovu proporcionalne zastupljenosti u izbornim jedinicama, dok se preostalih 50 poslaničkih mesta dodeljuje kao većinski bonus partiji koja osvoji naviše glasova. Sistem većinskog bonusa ima za cilj pružanje većoj stabilnosti vlade.

Izborni prag je 3%, dok se nevažeći i prazni izborni listići neće uzimati u obzir prilikom raspodele glasova. Parlamentarnu većinu postiže stranka ili koalicija stranaka koja če imati najmanje pola + 1 (151/300) ukupnih poslaničkih mandata.

Glasanje u Grčkoj je obavezno.

Sažetak poslednjih parlamentarnih izbora u Grčkoj održanih 20. septembra 2015. godine:

 

 

UKRAJINA – 21. jul 2019. – IZBORI ZA VRHOVNI SAVET UKRAJINE (“Веркховна Рада”)

Vrhovni savet Ukrajine (“Веркховна Рада”) je jednodomni parlametnt Ukrajine koji se sastoji od 450 poslaničkih mesta.

Na izborima za ovo telo koristi se mešoviti sistem glasanja: 50% mandata raspoređuje se po stranačkim listama sa izbornim pragom od 5% i 50% se raspoređuje kroz osvojeno prvo mesto u izbornim jedinicama (gde pobednik uzima sve glasove u jednoj izbornoj jedinici).

Svi članovi parlamenta grupisani su u parlamentarne frakcije i grupe. Samo 15 ili više poslanika može da formira parlamentarnu frakciju, dok poslanik može biti član isključivo jedne poslaničke frkacije u toku mandata.

Na prošlim parlamentarnim izborima u Ukrajini (26. oktobar 2014.) glasanje je bilo nemoguće na teritorijama koje nisu bile pod kontrolom vlade. Procenjuje se da oko 4,6 miliona Ukrajinaca nije bilo u mogućnosti da učestvuje u ovom izbornom procesu. Od toga: 1.8 miliona na Krimu i u gradu Sevastopolju, 1.6 miliona u Donjeckoj i 1.2 miliona u Luganskoj oblasti.

Sažetak poslednjih parlamentarnih izbora u Ukrajini održanih 26. oktobra 2014. godine:

JAPAN – 28. jul 2019. – IZBORI ZA GORNJI DOM PARLAMENTA

Dom većnika (参議院Сангиин) je gornji dom japanskog parlamenta. On ima 242 člana i mandat poslanicima traje 6 godina.

Trenutnu vladu čine “Liberalna demokratska partija Japana (自由民主党 Jiyū-Minshutō)” koja ima 125 poslaničkih mesta i “Komeito (公明党 Kōmeitō)” sa 25 poslaničkih mesta.

MADAGASKAR – 31. jul 2019. – REFERENDUM

Predsednik Madagaskara, Andry Rajoelina, najavio je referendum o promeni ustava, ukidanju senata zemlje i davanju više ovlašćenja regionima.

Izvor: “International Foundation for Electoral Systems”https://www.ifes.org/

 

Leave a Reply