Najvažnije vesti protekle sedmice (01.07. – 07.07.)

Na Kosovu uhapšene 23 osobe zbog izdavanja vozačkih dozvola bez položenog ispita  

 

Policija Kosova saopštila je da su 23 osobe uhapšene zbog sumnje da su umešane u zloupotrebu službenog položaja ili ovlašćenja i uzimanje mita.

Istragu je u januaru 2019. godine započela Direkcija za privredni kriminal, po odobrenju Osnovnog tužilaštva u Prištini.

Tokom današnjeg dana policijska operacija bila je usredsređena na Ministarstvo infrastrukture – Odeljenje za vozačke dozvole i na jednu auto školu u Kosovu Polju.

“Sumnja se da su osumnjičeni omogućili zainteresovanima da dobiju vozačku dozvolu različitih kategorija bez sprovođenja potrebnih testova, u gotovinskom ekvivalentu u zavisnosti od kategorije vozačke dozvole, od 400 do 1.000 evra”, saopštila je policija.

Od uhapšenih 16 su zvaničnici Ministarstva infrastrukture iz Odeljenja za vozačke dozvole, jedan je menadžer auto škole, tri su doktori, jedan psiholog i dvojica su suvlasnici jedne auto škole.

Policija je tokom operacije oduzela relevantne dokaze koji će se koristiti u sudskom postupku, navedeno je u saopštenju.

 Izvor: N1

 

Stručnjaci: Država praktično odustala od borbe protiv korupcije

Do kraja 2018. godine Srbija nije u potpunosti ispunila nijednu od 17 preporuka tela Saveta Evrope za borbu protiv korupcije (GRECO), navodi se u godišnjem izveštaju te organizacije. Dok stručnjaci smatraju da je država praktično odustala od borbe protiv korupcije, iz Vlade Srbije uveravanja da će obaveze ispuniti.

Srbija je od antikoruptivne organizacije Saveta Evrope pre četiri godine dobila set od 13 zadataka, koje je trebalo da ispuni do kraja 2016. godine. Broj preporuka je u međuvremenu narastao na 17, ali do sad nije ispunjena niti jedna sugestija evropskih boraca protiv korupcije.

“Savet Evrope je od Srbije, između ostalog, tražio da izmeni sastav državnog veća tužilaca, reformiše sistem postupaka za izbor javnih tužilaca i promoviše njihov kodeks, precizira pravila o sukobu interesa za narodne poslanike, ojača ulogu Agencije za borbu protiv korupcije, promoviše etički kodeks sudija, reformiše postupak za izbor sudija i revidira sistem za njihovo ocenjivanje, izmeni sastav Visokog saveta sudstva, uvede pravila vezana o lobiranju kod narodnih poslanika, donese kodeks za njihovo ponašanje i unapredi transparentnost postupka donošenja zakona”, navodi se.

Zvuči jednostavno, ali se ispostavilo da su za srpsku državu čak i osnove borbe protiv korupcije nedostižan cilj. Situacija je takva da čak i u savetodavnom telu Vlade Srbije smatraju da je država digla ruke od borbe protiv korupcije.

“S obzirom na to da je vlast došla na krilima borbe protiv korupcije, mi smo se veoma ozbiljno nadali da će to biti jedna vlast koja će prihvatiti saradnju sa Savetom, i da ćemo stvarno da se borimo protiv korupcije. Već dugo mi znamo da nema ništa od borbe protiv korupcije. Tako da nas ovi zaključci nisu iznenadili uopšte”, kaže članica Saveta za borbu protiv korupcije Jelisaveta Vasilić.

U Vladi Srbije tvrde da će uraditi domaći zadatak, ali ne preciziraju kad, niti zašto do su sad bili gluvi na preporuke iz Evropske unije.

“Mi smo dosta uradili na ispunjavanju preporuka iz GRECO izveštaja. Nije sve ispunjeno, ali uradićemo, nije problem. Apsolutno mislim da je vladavina prava jedan od fokusa”, kaže premijerka Ana Brnabić.

Izveštaj GRECO odnosi se na prošlu godinu, od kad je Srbija donela jedan od traženih zakona, onaj koji se tiče lobiranja, ali u Transparentnosti poručuju da u tom aktu nedostaju ključne stvari. Zbog toga sumnjaju da će Srbija i narednu godinu dočekati bez ispunjenih preporuka.

“Nisam u potpunosti uveren da će i krajnja ocena biti pozitivna – ima razloga i za i protiv. Najspornija tačka je pitanje nezavisnosti Agencije (za borbu protiv korupcije), GRECO je tražio da se ona poveća, a mi kroz način izbora rukovodstva Agencije, koji će se obavljati u Skupštini, imamo, po mom mišljenju, korak nazad”, kaže Nemanja Nenadić iz Transparentnosti Srbija.

Srbija je, uz BiH i Španiju jedina zemlja koja nije u potpunosti ispunila niti jednu preporuku GRECO, dok je najviše zahteva za unapređenje borbe protiv korupcije, čak 33, u fiokama završilo u Turskoj.

Izvor: N1

 

CVETA KORUPCIJA NA KOSOVU I METOHIJI: Uhapšene 23 osobe osumnjičene za zloupotrebu službenog položaja 

 

Od uhapšenih 16 su zvaničnici Ministarstva infrastrukture iz Odeljenja za vozačke dozvole, jedan je menadžer auto škole, tri su doktori, jedan psiholog i dvojica su suvlasnici jedne auto škole

PRIŠTINA – Policija Kosova saopštila je večeras da su 23 osobe uhapšene zbog sumnje da su umešane u zloupotrebu službenog položaja ili ovlašćenja i uzimanje mita.

Istragu je u januaru 2019. godine započela Direkcija za privredni kriminal, po odobrenju Osnovnog tužilaštva u Prištini.

Tokom današnjeg dana policijska operacija bila je usredsredjena na Ministarstvo infrastrukture – Odeljenje za vozačke dozvole i na jednu auto školu u Kosovu Polju.

“Sumnja se da su osumnjičeni omogućili zainteresovanima da dobiju vozačku dozvolu različitih kategorija bez sprovodjenja potrebnih testova, u gotovinskom ekvivalentu u zavisnosti od kategorije vozačke dozvole, od 400 do 1.000 evra”, saopštila je policija.

Od uhapšenih 16 su zvaničnici Ministarstva infrastrukture iz Odeljenja za vozačke dozvole, jedan je menadžer auto škole, tri su doktori, jedan psiholog i dvojica su suvlasnici jedne auto škole.

Policija je tokom operacije oduzela relevantne dokaze koji će se koristiti u sudskom postupku, navedeno je u saopštenju.

Izvor: Kurir

 

UHAPŠENA PETORICA NIŠLIJA: Upisivali da su vozila pregledana iako nisu ni bila na tehničkom pregledu

 

Osumnjičeni će, kako dodaju, uz izveštaj o hapšenju i krivičnu prijavu, biti privedeni u Više javno tužilaštvo u Nišu – Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije

Zbog sumnje da su potpisali zapisnike o izvršenom tehničkom pregledu vozila i u registar pregledanih upisali vozila koja ustvari nisu stvarno bila na liniji tehničkog pregleda, niška policija uhapsila je pet osoba.

Zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivična dela zloupotreba službenog položaja i falsifikovanje isprave uhapšeni su S. M. (48) i D. R. (32) iz Niške banje, kao i G. S. (54) i B. E. (44) iz Niša i I. S. (39) iz okoline Niša.

– Sumnja se da su oni kao odgovorna lica – kontrolori na tehničkom pregledu , 3. i 4. jula 2018.godine, sačinili i potpisali 20 zapisnika o izvršenom tehničkom pregledu vozila i u registar pregledanih upisali vozila, a ona tom prilikom nisu stvarno bila na liniji tehničkog pregleda – navode u policiji.

Osumnjičeni će, kako dodaju, uz izveštaj o hapšenju i krivičnu prijavu, biti privedeni u Više javno tužilaštvo u Nišu – Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije.

Izvor: Večernje Novosti

 

Za porodilište u Novom Sadu 209 miliona

 

Posle zastoja od decenije nastavljaju se radovi na klinici u Novom Sadu.

RADOVI na zgradi Klinike za ginekologiju i akušerstvo u Novom Sadu, posle desetogodišnjeg zastoja, biće nastavljeni zahvaljujući odluci Pokrajinske vlade da za tu svrhu odvoji 209 miliona dinara. Radovi će podrazumevati mašinske instalacije, kao i građevinsko-zanatske i elektroinstalaterske radove i trebalo bi da budu okončani u prvoj polovini iduće godine.

Instagram

Instagram

Kako je istaknuto na sednici kojoj je predsedavao pokrajinski premijer Igor Mirović, a prisustvovala je i uprava KCV, Vojvodina je punu deceniju bila bez adekvatnog prostora u kojem svakoga dana na svet dolaze novi životi i u kojem se sprovode procedure neophodne za očuvanje reproduktivnog zdravlja.

– Pre nego što budu završeni blokovi B i C Kliničkog centra Vojvodine, biće završena i rekonstrukcija interne klinike i poliklinike – najavio je predsednik pokrajinske vlade Mirović. – Naložio sam da paralelno sa tim radovima bude nabavljena sva neophodna medicinska oprema, bolnički kreveti, dijagnostička oprema, kako bi odmah, po završetku blokova B i C, oprema bila spremna – izjavio je Mirović, i pojasnio da je cilj da se izbegne scenario iz Niša, gde se kasnilo sa nabavkom nameštaja i pribora.

Instagram @igor.mirovic

Instagram @igor.mirovic

Radovi na rekonstrukciji Klinike počeli su 2008, a prekinuti su 2012. godine. Zbog odluke nadležnih organa objekat je privremeno zatvoren zbog istrage povodom pronevere u iznosu od 210 miliona dinara.

Na sednici je odlučeno i da se 26,5 miliona dinara usmeri Institutu za onkologiju Vojvodine u Sremskoj Kamenici za finansiranje izrade idejnog rešenja i projektno-tehničke dokumentacije objekta Kamenica 3 sa PET centrom.

Idejnim rešenjem je predviđena izgradnja objekta površine 8.200 m2, čime bi se rešio problem sa nedovoljnim posteljnim kapacitetima u Institutu za onkologiju.

STIŽE I NOVIH 348 KREVETA

PROJEKTOM rekonstrukcije B i C bloka KCV predviđena je izgradnja novog objekta površine 33.000 kvadrata. Kako je objasnio pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković, predviđena je i direktna “topla” veza sa Poliklinikom i Internom medicinom, kao i Urgentnim centrom. Ukupan broj kreveta je 348. Projektovani broj operacionih sala je 16.

 

Izvor: Večernje Novosti

 

Sanader upućen na izdržavanje šestogodišnje kazne – al jazeera

 

Bivšeg hrvatskog premijera očekuje i izvršenje jer u državni budžet nije uplatio 2,3 miliona eura.

Bivši premijer Hrvatske Ivo Sanader upućen je u danas u Centar za dijagnostiku remetinečkog zatvora koji će odlučiti gdje će služiti pravosnažnu šestogodišnju kaznu za aferu Planinska zbog koje ga, uz zatvor, očekuje i da isplati nezakonito stečenih 2,3 miliona eura.

„Sanader je upućen u Centar za dijagnostiku gdje će se u idućih mjesec određivati u kojoj će kaznionici služiti kaznu“, kazao je Hini portparol zagrebačkog Županijskog suda Krešimir Devčić.

Time bi Sanader i formalno trebalo početi služiti kaznu zbog afere Planinska, budući da je rješenje o upućivanju na izdržavanje kazne postalo pravosnažno.

Izvor: Al Jazeera

Leave a Reply