Najvažnije vesti protekle sedmice (15.07. – 21.07.)

Osumnjičeni za prodaju rakije “na crno” i utaju poreza od 8,7 miliona dinara – N1

Policija je u saradnji sa poreskim inspektorima uhapsila tri osobe zbog sumnje da su u svojstvu osnivаčа i odgovornih u privrednom društvu iz Bаnаtskog Kаrlovca poreskom utajom oštetili budžet Srbije zа 8,7 milionа dinаrа, saopšteno je danas.

Navodi se da je dvoje osumnjičenih od oktobrа 2017. do februаrа ove godine, organizovalo proizvodnju i prodaju 32.752 litаrа rakije bez izdаvаnjа rаčunа rаznim kupcimа, kаo i bez evidentirаnjа u poslovnim knjigаmа u iznosu od 10.735.316,30 dinаrа.

“Nа tаj nаčin su izbegli obrаčun, prijаvu i plаćаnje аkcize u iznosu od 4.232.811,30 dinаrа i pripаdаjući PDV u iznosu od 2.147.063,25 dinаrа”, stoji u saopštenju Poreske uprave.

Dodaje se da je jedаn od osumnjičenih u svojstvu osnivаčа privrednog društvа, 13.382.379,95 dinаrа od prodаje rаkije “nа crno” zаdržаo zа sopstvene potrebe, čime je utаjio 2.361.596,46 dinаrа poreza nа dohodаk grаđаnа. Osumnjičeni su uz krivičnu prijаvu sprovedeni Osnovnom jаvnom tužiocu u Pаnčevu, gde će biti i sаslušаni.

Izvor: N1

 

Optužen za utaju poreza, nije platio 291.000 maraka PDV – BLIC

 

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Milorada Govedarica (64) zbog utaje poreza. On se tereti da je od 2010. do 2015. godine, kao predsednik Upravnog odbora društva Fabrika za proizvodnju žice Novo Goražde, zajedno sa drugim osobama, postupao protivno odredbama poreznog zakonodavstva i propisima koji regulišu prijavu i naplatu PDV.

U optužnici se navodi, da je putem navedenog preduzeća, veliku količinu proizvedene žice, u vrednosti od oko miliona KM, kao i sporedni proizvod (otpad nastao proizvodnjom), protivno zakonskim odredbama umesto planiranog izvoza, stavio u promet u BiH, te bez izdavanja porezne fakture i evidentiranja porezne obaveze izbegao plaćanje PDV u iznosu od 178.704 KM, kao i po osnovu utvrđenog manjka dobara na skladištu obveznika, PDV u iznosu od 113.146 KM.

U optužnici se navodi da je na ovaj način izbegnuto plaćanje PDV u iznosu od 291.850 KM, za koji je oštećen budžet Bosne i Hercegovine.

Izvor: Blic

Nezakonito dali 105 boračkih dodataka? 

 

Potvrđena optužnica protiv čelnika bijeljinske filijale Fonda PIO. Veseljko Savić i Mirjana Jarić se terete da izdavali uverenja za regulisanje boračkog dodatka osobama koje na to nisu imale pravo

Osnovni sud u Bijeljini potvrdio je optužnicu protiv rukovodioca bijeljinske filijale Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje RS (PIO) Veseljka Savića i načelnice Odeljenja za rešavanje o pravima u prvom stepenu Mirjane Jarić Blagojević zbog sumnje da su oštetili Fond za 82.837 KM.

Optužnicom, Saviću i Jarić Blagojevićevoj se na teret stavlja da su počinili krivično delo nesavestan rad u službi. Suština je da su za 105 osoba izdali uverenje kojim su im regulisani borački dodaci, na koji nisu imali pravo.

– Kao odgovorna lica osumnjičeni su od februara 2012. do kraja juna 2013. godine svesno zanemarili pravilnike Fonda PIO tako što prilikom izdavanja uverenja za ostvarivanje penzije, odnosno boračkog dodatka, u matičnoj evidenciji nisu vršili koordinaciju i kontrolu procesa provera – navodi se u optužnici.

Pojašnjava se da je time za 105 osoba izdato uverenje da su ostvarili penziju od garantovanog penzijskog fonda, odnosno uverenja kojim su regulisana prava na borački dodatak, iako taj podatak nije tačan.

– Na osnovu netačno izdatih uverenja 105 osoba ostvarilo je pravo na mesečni dodatak Ministarstva rada i boračko invalidske zaštite RS u ukupnom iznosu od 82.837 KM, za koliko je oštećen Fond PIO – navodi se u optužnici.

 

Izvor: Večernje Novosti

 

State Department: Korupcija i dalje preovladava u BiH

 

U najnovijem izvještaju State Departmenta o investicijskoj klimi u svijetu, navedeno je da korupcija i dalje ima nagrizajući uticaj na tržišne mogućnosti za američke kompanije koje bi poslovale u Bosni i Hercegovini.

U poglavlju broj 9 koje se odnosi na korupciju stoji da “korupcija i dalje preovladava u mnogim političkim i ekonomskim institucijama u Bosni i Hercegovini te povećava rizike i troškove poslovanja.”

Navodi se i da je “pretjerano složen proces registracije i licenciranja biznisa u BiH posebno osjetljiv na korupciju.”

“Državna, entitetske, kantonalne i općinske administracije, svaka s ovlaštenjima za donošenje zakona i propisa koji utječu na poslovanje, stvaraju sistem koji nema transparentnost i otvara mogućnosti za korupciju putem parafiskalnih nameta.

Plaćanje mita za dobijanje potrebnih poslovnih dozvola i građevinskih dozvola, ili jednostavno za ubrzanje procesa odobravanja, redovne su pojave. Strani investitori kritizirali su tendere vlade i javnih nabavki zbog nedostatka otvorenosti i transparentnosti.

Indeks percepcije korupcije Transparency Internationala (TI) 2018. svrstao je BiH 89 od 180 zemalja. Prema TI, relevantnim institucijama nedostaje volja da se aktivno bore protiv korupcije; agencije za sprovođenje zakona i pravosuđe nisu efikasni u procesuiranju slučajeva korupcije i vidno su izloženi političkim pritiscima; i tužioci se žale da građani generalno ne prijavljuju slučajeve korupcije i ne žele da svjedoče u tim slučajevima.

U 2011. godini, BiH je uspostavila državnu agenciju za sprečavanje i koordinaciju napora u borbi protiv korupcije; iako je zvanično aktivna, agencija je pokazala ograničene rezultate.

Korupcija ima nagrizajući uticaj na tržišne mogućnosti u inostranstvu za američke kompanije i širu poslovnu klimu. To odvraća strane investicije, guši ekonomski rast i razvoj, narušava cijene i potkopava vladavinu prava.

Američke kompanije moraju pažljivo procijeniti poslovnu klimu i razviti djelotvoran program usklađivanja i mjere za sprječavanje i otkrivanje korupcije, uključujući podmićivanje stranaca. Pojedinci i firme iz SAD-a trebaju uzeti vremena da se upoznaju sa relevantnim antikorupcijskim zakonima BiH i Sjedinjenih Država kako bi se na odgovarajući način pridržavali i, gdje je to prikladno, tražili savjet pravnog savjetnika.

Vlada SAD-a nastoji da izjednači globalne uslove poslovanja za američke kompanije ohrabrujući druge zemlje da preduzmu korake za kriminalizaciju korupcije svojih kompanija, uključujući podmićivanje stranih javnih zvaničnika, i podrže obaveze prema relevantnim međunarodnim konvencijama.

Američka firma koja vjeruje da konkurent pokušava da podmićuje stranog javnog službenika kako bi osigurao ugovor, treba na to skrenuti pažnju odgovarajućih američkih agencija.

Američke firme treba da se upoznaju sa lokalnim antikorupcijskim zakonima i, gdje je to prikladno, zatraže pravni savjet. Iako američko ministarstvo trgovine ne može pružiti pravne savjete o lokalnim zakonima, američki i strani komercijalni odjel mogu pružiti pomoć u pravnom sistemu zemlje domaćina i dobijanju popisa lokalnih pravnih savjetnika”, stoji u poglavlju koje se odnosi na korupciju.Izvještaj koji sadrži 14 poglavlja analizira i strane investicije, radne politike i prakse, političko i sigurnosno okruženje, finansijski sektor, industrijsku politiku, državna preduzeća, te zaštitu intelektualnog vlasništva.

 

UTAJA POREZA I KRIVOTVORENJE Oštetio državni proračun za gotovo 2,5 milijuna kuna

Policijski službenici kriminalističke policije postupajući po zahtjevu ODO u Virovitici i temeljem kaznene prijave Porezne uprave Područnog ureda Virovitica proveli su kriminalističko istraživanje kojim je utvrđeno postojanje osnovane sumnje da je direktor (63) slatinskog trgovačkog društva počinio kazneno djelo utaje poreza. Prema službenom priopćenju PU, direktor je u prijavama PDV-a za razdoblje tijekom 2015. i 2016. godine, nezakonito iskazao ukupni iznos pretporeza od stjecanja dobara unutar EU po stopi od 25 posto. Zbog toga je došlo do smanjenja porezne obveze, te je nastupila šteta za državni proračun u iznosu od 2.457.410,21 kuna.

Pored navedenog postoji i osnovana sumnja u počinjenje kaznenog djela krivotvorenje službene ili poslovne isprave, na način da je prijavljeni uporabio neistinite i nevjerodostojne obrasce o prijevozu robe za koju je nezakonito iskazao pretporez. Slijedi podnošenje posebnog izvješća ODO u Virovitici.

Izvor:  informativni centar virovitica

 

 

OŠTETILI DRŽAVU ZA 8,7 MILIONA! Uhapšena trojka zbog utaje poreza!

 

Tri osobe uhapšene su zbog sumnje da su u svojstvu osnivača i odgovornih lica privrednog društva iz Banatskog Karlovca izvršili krivično delo poreske utaje, pri čemu su oštetili budžet Srbije za 8,7 miliona dinara, saopštila je danas Poreska uprava

Dva osumnjičena lica su u periodu od oktobra 2017. do februara 2019. godine, proizvodili i prodavali 32.752 litara alkoholnog pića (rakije) bez izdavanja računa raznim kupcima, kao i bez evidentiranja u poslovnim knjigama u iznosu od oko 10,7 miliona dinara.

Na taj način su izbegli obračun, prijavu i plaćanje akcize u iznosu od 4,2 miliona i pripadajući PDV u iznosu od 2,1 miliona dinara.

Kako se navodi, zatim je jedan od osumnjičenih u svojstvu osnivača privrednog društva, novčana sredstva od prodaje rakije „na crno“ zadržao za sopstvene potrebe u ukupnom iznosu od 13.382.379 dinara, čime je utajio porez na dohodak građana u iznosu od 2.361.596 dinara po osnovu uzimanja iz imovine društva.

Hapšenje je sprovedeno u zajedničkoj akciji inspektora Poreske policije i pripadnika MUP-a, a po nalogu Osnovnog javnog tužioca u Pančevu.

Osumnjičeni su uz krivičnu prijavu sprovedeni Osnovnom javnom tužiocu u Pančevu, gde će biti i saslušani, dodaje se u saopštenju.

Izvor: Informer

 

 

 

 

 

Leave a Reply