Ukrajina: Ubedljiva pobeda predsednikove partije na parlamentarnim izborima

Objavljeno: 22.07.2019.

Piše: Marko Todorović

Nakon što je novi ukrajinski predsednik sazvao vanredne parlamentarne izbore, Ukrajnici su juče izašli na biračka mesta i svojim glasom uticali na budući parlamentarni saziv. Na osnovu nešto više od polovine (50,24%) do sada prebrojanih glasova, podaci Centralne izborne komisije pokazuju nedvosmislenu pobedu partije „Sluga naroda“, čiji je lider aktuelni predsednik Volodimir Zelenski.

Zainteresovanost javnosti za ove izbore juče se pokazala niskom jer je samo nešto manje od polovine (49,8%) izašlo na izbore, što je najniža izlaznost u ovoj postsovjetskoj zemlji od uvođenja demokratije. Iz Centralne izborne komisije čuje se objašnjenje da niska izlaznost nije problem, te da je ona i očekivana zbog trenutnih letnjih odmora, ali i činjenice da su ovi izbori vanredni.

 https://ukraineworld.org/articles/ukraine-explained/snap-elections-live?UWSnapElections2019

https://ukraineworld.org/articles/ukraine-explained/snap-elections-live?UWSnapElections2019

Partija vladajućeg predsednika „Sluga naroda“ osvojila je, prema dosadašnjim rezultatima, 42,35% glasova, a daleko iza nje nalazi se opoziciona i proruska lista „Za život“ sa znatno manjih 12,8% glasova. Na trećem mestu našla se „Evropska solidarnost, partija bivšeg ukrajinskog predsednika Petra Porošenka, sa 8,7% glasova.

 

Zelenski: “Voleo bi da srađujem sa partijom „Golos”

 

Pozdravljajući birače nakon prvih sinoć objavljenih rezultata, Zelenski je izjavio da bi voleo da sarađuje sa partijom „Golos“, koju predvodi rok-zvezda Svjatoslav Vakarčuk, te se mogu očekivati uspešni pregovori o formiranju vladajuće koalicije između ove dve stranke. Partija „Golos“ se prema glasovima nalazi na petom mestu osvojivši procentualno 6,39% od ukupog broja glasova.

Ovogodišnja dvostruka pobeda Volodimira Zelenskog, kako na predsdničkim tako i na parlamentarnim izborima, obezbediće mu najveću političku moć u Ukrajini u narednim godinama, a s tim i veliku slobodu da sprovodi svoje političke namere. Podsećamo da su osnovni proklomovani ciljevi Zelenskog približavanje Ukrajine Zapadu, održavanje tvrde politike prema Ruskoj Federaciji i borba protiv korupcije.

„Od naroda smo dobili ne samo veliko poverenje nego i odgovornost. Mi nećemo prevariti Ukrajince, a obećali smo kraj rata, povratak zarobljenika i da ćemo pobediti korupciju koja još uvek postoji u Ukrajini”, izjavio je Zelenski.

 

 

 

 

Leave a Reply