Izbori za mesec avgust: Gvatemala i Nauru

Zahvaljujući podacima koje redovno dostavlja “The International Foundation for Electoral Systems” možemo imati uvid u to gde će se održavati izborni procesi u predstojećem periodu.

U avgustu mesecu očekivani izbori su u Republici Gvatemali i Republici Nauru.

 

 

GVATEMALA – 11. avgust 2019. – PREDSEDNIČKI IZBORI

 

Opšti izbori u Gvatemali održali su se 16. juna 2019., kada su se istovremeno odvijali kako  parlamentarni izbori (za sastav Kongresa) tako i predsednički izbori. S obzirom na to da nijedan politički kandidat nije uspeo da osvoji apsolutnu većinu glasova birača, drugi krug predsedničkih izbora održaće se upravo – 11. avgusta tekuće godine.

 

U prvom krugu predsedničkih izbora građani su najviše poverenja poklonili Sandri Torres i Alejandru Giammattei-u. Sandra Torres ispred partije “National Unity of Hope (Unidad Nacional de la Esperanza)” osvojila je 25.54% odnosno 1.122.630 glasova.

 

 

Alejandro Giammattei, ispred političke partije “Vamos”, osvojio je 613.302 glasova – što procentualno čini 13,95% od ukupnog broja glasova u prvom krugu predsedničkih izbora.

pixabay

pixabay

 

 

Tabelarni prikaz osvojenih glasova u prvom krugu predsedničkih izbora (izvor: Tribunal Supremo Electoral, Guatemala C.A.”):

 

NAURU – 24. avgust 2019. – PARLAMENTARNI IZBORI

 

Nauru je država sa parlamentarnim sistemom vlasti – gde je predsednik ujedno šef države i šef vlade. Republika Nauru poseduje jednodomni parlament koji se sastoji od 19 članova.

Mandat izabranim političkim predstavnicima u ovom telu traje 3 godine. Neretko se dešava da se potencijalni poslanici kandiduju za parlamentarnu funkciju kao nezavisni (nestranački) kandidati, dok su neke od najprepoznatljivijih partija u ovoj državi – “Democratic Party of Nauru (DPN)”, “Nauru First (Naoero Amo)” i “Centre Party”.

Izvor: “The international foundation for electoral systems”https://www.ifes.org/

Tribunal Supremo Electoral, Guatemala C.A.” – https://resultados2019.tse.org.gt/201901/

Leave a Reply