Najvažnije vesti protekle sedmice (05.08. – 11.08.)

 

Bivši predsednik Kirgistana ostaje u pritvoru do suđenja za korupciju 

 

Sud u Kirgistanu naredio je da bivši predsednik te zemlje Almazbek Atambajev ostane u pritvoru do suđenja po optužbama za korupciju.

Kirgistanska policija je juče uhapsila Atambajeva posle sukoba sa njegovim pristalicama, dan pošto je prilikom prethodnog pokušaja njegovog hapšenja poginuo jedan policajac, a više od 100 ljudi povređeno.

Atambajevu, koji je na vlasti bio od 2011. do 2017. godine, oduzet je imunitet od krivičnog gonjenja koji je uživao kao predsednik i sada se suočava s nizom optužbi, uključujući korupciju i zaplenu imovine.

Atambajev je kao apsurdne odbacio brojne optužbe koje mu se stavljaju na teret i optužio aktuelnog šefa države i svog nekadašnjeg štićenika Soronbaja Ženbekova da je isfabrikovao lažne krivične optužbe protiv njega kako bi ugušio kritiku.

On je rekao da je, kada je policija došla da ga uhapsi, ispalio nekoliko metaka i dodao da se “trudio da ne pogodi ljude”.

Prvi pokušaj policije da uhapsi Atambajeva u njegovoj rezidenciji izvan Biškeka nije bio uspešan pošto su ga pristalice branile, sukobljavajući se s policijom.

 

Izvor: N1

 

Uhapšene tri osobe zbog šverca nafte na Dunavu 

 

Pripadnici Odeljenja za borbu protiv korupcije Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije uhapsili su, u saradnji sa Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva, tri osobe osumnjičene za krijumčarenje, saopštio je MUP Srbije.

Uhapšeni su R.N. (66), zapovednik jednog domaćeg broda, S.T. (41) član posade, i D.V, odgovorna osoba firme “Akva Kargo” d.o.o.

Policija je prilikom redovne kontrole na Dunavu u blizini Pupinovog mosta u Beogradu na teretnom brodu otkrila krijumčarenih 220.000 litara nafte, čija se vrednost procenjuje na oko 30 miliona dinara.

Oni se sumnjiče da su prethodno ovu naftu pretočili sa jednog stranog broda.

Osumnjičeni su, uz krivičnu prijavu, privedeni nadležnom tužilaštvu, navedeno je u saopštenju.

Izvor: N1

 

Četvorica optuženih zbog pronevere novca tokom Mundijala 2006. 

 

Švajcarski javni tužilac optužio je trojicu članova organizacionog komiteta Svetskog prvenstva 2006. godine i jednog bivšeg zvaničnika FIFA za proneveru novca.

 Oni su optuženi za prevaru i skrivanje svrhe uplate od 6,7 miliona evra, povezane sa svetskom kućom fudbala.

Kancelarija švajcarskog javnog tužioca saopštila je da je da su Horst Šmit, Teo Cvanciger i bivši generalni sekretar Švajcarske u FIFA Urs Linsi udruženo načinili prevaru, dok je Volfgang Nirsbah optužen za saučesništvo u prevari.

Nirsbah i Cvacinger su bivši predsednici Fudbalskog saveza Nemačke.

U saopštenju se dodaje da će proces protiv Franca Bekenbauera, koji je bio predsednik organizacionog komiteta Mundijala, da se vodi odvojeno, jer zbog “zdravstvenog stanja” nije u mogućnosti da bude obuhvaćen u ovoj optužnici.

Kao svrha uplate, u aprilu 2005. godine, navedeno je da su 6,7 miliona evra namenjena za svečano otvaranje Mundijala.

 

Izvor: B92

 

Hapšenje zbog pronevere 

 

Policija je uhapsila T. B., bivše odgovorno lice u privrednom društvu “Ehom” i bivšu radnicu “Ehom auta”, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršila krivično delo pronevera u obavljanju privredne delatnosti.

Sumnja se da je T. B. (49) u periodu od 11. septembra 2008. do 18. septembra 2018. godine, zloupotrebom ovlašćenja za raspolaganje novčanim sredstvima na računima privrednog društva “Ehom auto” d. o. o. koja su joj poverena radi plaćanja obaveza prema dobavljačima, bez pravnog osnova, u kontinuitetu prenosila novac sa poslovnih računa ovog privrednog društva na svoje tekuće račune.

Ona se sumnjiči da je na ovaj način oštetila “Ehom auto” d. o. o. za 35.587.755 dinara, saopštio je MUP.

B. su uhapsili pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Odeljenja za borbu protiv korupcije, u saradnji sa Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu.

Osumnjičena je, uz krivičnu prijavu, privedena nadležnom tužilaštvu.

 Izvor: RTS

 

 

Malezija optužuje direktore Goldman Saksa za proneveru 

 

Malezija je podigla optužnicu protiv 17 sadašnjih i bivših direktora američke investicione banke Goldman Saks zbog sumnji da su učestvovali u proneverama teškim više milijardi dolara, prenosi B92.

Šef te banke za inostrane operacije Ričard Gnod optužen je da je 2012. i 2013. pomogao u prikupljanju 6,5 milijardi dolara za malezijski državni investicioni fond 1MDB, od cega je dve trećine pronevereno.

U tome je, kako se sumnja, učestvovao i bivši malezijski premijer Najib Razak, a u tome su mu, po optužnici, pomogli bankari Goldman Saksa.

Glavni tužilac Tomi Tomas rekao je da će tražiti zatvorsku kaznu i krivicnu odgovornost za optužene.

Američki fond je pomogao da se prikupi 6,5 milijardi dolara (5,4 milijarde funti) kroz ponude obveznica za 1MDB.

Medu optuženima su sadašnji i bivši direktori te banke u Londonu, Hong Kongu i Singapuru, a preti im maksimalno 10 godina zatvora.

Najib Razak, koji je prošle godine izgubio na izborima, sa saradnicima je optužen da je proneverio milijarde dolara kupujuci luksuzne nekretnine u gradovima poput Njujorka, razbacujuci državni novac na nakit i umetnicka dela.

Između ostalog, iz tog državnog fonda koji je trebalo da podstiče investicije u Maleziji, finansirano je snimanje filma Martina Skorsezea “Vuk sa Vol Strita”, u kojem se prikazuje život investicionih bankara.

Ako budu osudeni, optuženi se mogu suočiti sa zatvorskom kaznom do 10 godina i novčanom kaznom od najmanje milion ringita – 200.000 funti, navodi B92.

 

Izvor: The world news

Leave a Reply