Dijalog vlasti i opozicije – usaglašavanje stavova ili nova polarizacija?

CPI

Objavljeno: 09.08.2019

Piše: Petar Ranković

Fakultet političih nauka Univerziteta u Beogradu i Fondacija za otvoreno društvo organizovali su 30. jula prve razgovore vlasti i opozicije u formi okruglog stola u vezi sa redovnim parlamentarnim i lokalnim izborima koji treba da se održe na proleće 2020. godine.

Predmet razgovora vlasti i opozicije na Fakultetu političkih nauka tiče se finansiranja kampanja, pristupa medijima i njihovoj kontroli, biračkom spisku i izbornoj administraciji kao i obezbeđivanju biračkog prava svim građanima.

 

Organizatori su pozvali predstavnike relevantnih političkih stranaka, organizacija civilnog društva i stručnjaka koji se bave izborima i izbornim procedurama. Na prvom okruglom stolu predstavnici civilnog sektora koji se bave izborima i izbornim procedurama (Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost CRTA i Centar za slobodne izbore i demokratiju CeSID) predstavili su svoje analize i predložili set pitanja u izbornom procesu koji se mogu rešiti ili sanirati u kratkom roku (do sledećih izbora) kao i probleme koji zahtevaju velike sistemske zahvate i dolaze na dnevni red nakon održavanja narednih izbora, naveli su organizatori u saopštenju.

Na drugom organizovanom okruglom stolu 9.avgusta, predstavnici vlasti i opozicije diskutovali su o finansiranju izbornih kampanja. Predsedavajući Saveza za Srbiju Nebojša Zelenović izneo je nakon održanog okruglog stola tri zahteva, koja je prema SZS, neophodno ispuniti kako bi se obezbedila regularnost izbornog procesa. Zelenović je ponovio da SZS neće učestvovati na parlamentarnim i lokalnim izborima ako se uslovi ne ispune zahtevajući smenu članova REM-a, postizanje konsenzusa oko formiranja novog sastava RIK-a kao i smene direktora i članova upravnog odbora Agencije za borbu protiv korupcije.

Član delegacije Srpske napredne stranke Vladimir Orlić izjavio je da je njegova stranka spremna da prihvati deo sugestija civilnog sektora koje ne zahtevaju promene postojećih zakona i da njegova stranka smatra da nema smisla da stranački predstavnici budu deo REM-a ili Agencije za borbu protiv korupcije

Učesnici dijaloga obavezali su se da će poštovati format razgovora koji se održavaju iza zatvorenih vrata- Chatham House pravilo koje podrazumeva odsustvo učešća javnosti i medija tokom moderirane debate od strane organizatora. Činjenica da javnost nema mogućnost da prati proces pregovora pokrenula je pitanje relevantnosti, transparentnosti i smisla pregovora pa su određeni društveno-politički subjekti zahtevali otvaranje debate za širu javnost i medije.

Fakultet političkih nauka i Fondacija za otvoreno društvo u saopštenju za javnost izneli su stav da je važno pokrenuti širok dijalog o izborima u Republici Srbiji koji može obezbediti unapređenje pojedinih delova izbornog procesa i izbornih uslova u kratkom roku – pre održavanja parlamentarnih i lokalnih izbora, kao i na dužem roku u službi otklanjanja problema u izbornom sistemu kroz sveobuhvatnu reformu i uspostavljanju njegovog integriteta.

 

Postojeća vaninstitucionalna forma iznošenja stavova struke i relevantnih političkih aktera u vezi sa izbornim procedurama na Fakultetu političkih nauka velika je novina u savremenom političkom životu u Srbiji što ne znači da slični forumi ne postoje u drugim razvijenim demokratskim zemljama. Usaglašeni stavovi dve pozicije predstavili bi izraz zajedničke dobre volje za unapređenje izbornih procedura u Srbiji i demokratskom sazrevanju društva i politike uopšte.

Leave a Reply