Vlada Srbije formirala radnu grupu za saradnju sa OEBS-om. Cilj praćenje preporuka za unapređenje izbornog procesa

Izvor: Večernje Novosti, Beta

Vlada Srbije je na poslednjoj sednici usvojila odluku o obrazovanju radne grupe za saradnju sa OEBS-om, čiji je zadatak da prati primenu preporuka te organizacije za unapređenje izbornog procesa

Po navodima lista, za predsednika radne grupe imenovan je ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović dok je njegov zamenik nekadašnji predsednik Republičke izborne komisije Dejan Đurdjević.
Dodaje se da će radna grupa saradjivati sa svim nadležnim organima i međunarodnim institucijama koje učestvuju u unapređenju izbornog procesa kao i da će svakih šest meseci podnositi izveštaj nadležnom skupštinskom odboru i izvršnoj vlasti.

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović potvrdio je da se nalazi na čelu radne grupe za praćenje primene preporuka Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS), koja je nedavno formirana odlukom Vlade Srbije.

Nebojša Stefanović je novinarima u Nišu rekao da radna grupa treba da služi za unapređivanje izbornih uslova, dodajući da je jedan od njih potpuno transparentan birački spisak.

“Srbija već godinama sarađuje sa OEBS-om, oni iznose različita zapažanja za obezbeđivanje fer izbornih uslova, a njihov prvi izveštaj za Srbiju je iz 2003. godine. Ova radna grupa treba da obezbedi dobre izborne uslove, da birački spisak bude potpuno transparentan i on je već danas neuporedivo bolji nego što je bio ranijih godina”, rekao je Stefanović.

On je dodao da se sve izmene brzo registruju u biračkom spisku i da više nema opasnosti da birači budu upisani sa pogrešnim podacima.

Stefanović ističe da osim biračkog spiska, radna grupa želi da razgovara i sa drugim domaćim i međunarodnim institucijama o tome koji su drugi uslovi koje Srbija može da unapredi za poboljšanje izbornog procesa.

“To nije proces koji je počeo danas, mi sa OEBS-om od 2017. radimo na promeni različitih stvari vezanih za zakonodavstvo i podzakonske akte i nadam se da će OEBS videti trud koji smo uložili i koji je rezultirao unapređenjem izbornih uslova”, rekao je Stefanović.

Upitan da li će na taj način biti ostvaren jedan od uslova opozicije, Stefanović je odgovorio da ne razmišlja o njihovim uslovima, već o tome šta može, kao neko ko je na čelu takve radne grupe, da učini da građani Srbije budu zadovoljni.

“Mislim da građani mogu da primete da su izborni uslovi danas neuporedvio bolji od onih koji su bili 2004, 2008. i 2012. godini. Ne postoji nijedan parametar koji je danas lošiji, naprotiv, po svim parametrima su uslovi bolji”, istakao je Stefanović.

Govoreći o najavljenom bojkotu izbora, kaže da deo opozicije ne najavljuje bojkot izbora jer misli da ne postoje dovoljno dobri izborni uslovi, već da je to “politička taktika kako da izbegnu politički poraz”.

“Oni to rade zbog očekivanog lošeg rezultata, neće da rizikuju da dobiju sedam, osam ili 10 odsto glasova na izborima, pa da ne mogu više da pričaju kako su ogromna sila u Srbiji, zato su se odlučili na bojkot”, naveo je Stefanović.

 

Leave a Reply