Završen peti sastanak vlasti i opozicije na FPN. Nastavak razgovora 19. septembra

Izvor: Tanjug, Beta

Na beogradskom Fakultetu političkih nauka (FPN) danas je održan peti po redu sastanak predstavnika vlasti i dela opozicije o izbornim uslovima na čijem su dnevnom redu bila pitanja biračkog spiska i izborne administracije. 

Izvršni direktor Fondacije za otvoreno društvo Milan Antonijević rekao je danas, posle sastanka vlasti i opozicije na FPN, da oko biračkog spiska i izborne administracije postoji saglasnost svih prisutnih. Jeste tehnička tema, ali je bilo žustre rasprave, rekao je Antonijević novinarima i dodao da su se učesnici ponovo vratili na temu medija.

“Mislim da postoji spremnost da se organizuje javno slušanje o funkcionisanju i radu REM-a koje može imati i delove izmene zakona kao rezultat tog javnog slušanja. Znamo da to može zahtevati određeni period, ali jeste jedan od puteva koje vidimo kao izlaz iz situacije koja je u ovom trenutku u medijima”, rekao je Antonijević.

Dodao je da su u delu rasprave bili povišeni tonovi, međutim, kaže da se može reći i da se na sastanku došlo do konkretnih i konstruktivnih zaključaka.

“Postoji spremnost i da se razgovara o efektima dijaloga na FPN-u sa radnom grupom koja je formirana pri Vladi Srbije, koju vodi Nebojša Stefanović, da vidimo na koji način može da se pretoči ono što su teme na FPN-u pred radnom grupom”, rekao je Antonijević.

Obraćajući se novinarima nakon višesatnih razgovora iza zatvorenih vrata, poslanik Srpske napredne stranke (SNS) Vladimir Orlić ocenio je da je današnji sastanak predstavnika vlasti i dela opozicije bio “veoma dobar” kao i da je “sve što se tiče biračkog spiska” u zajedničkim predlozima nevladinih organizacija poput CRTE ili CeSID-a, “naišlo na odobravanje i saglasnost učesnika skupa”.

“Bilo je i povišenih tonova tokom rasprave ali to samo pokazuje da je učesnicima stalo da se određeni zaključci definišu. Naša je poruka učesnicima sastanka da nije sporno da građani Srbije mogu na slobodan i demokratski način da se izjašnjavaju na izborima, što potvrdjuju i misije stranih posmatrača”, rekao je Orlić.

On je ocenio da je Srbija danas “bolja nego što je bila” i da se “svakog dana trudi da bude bolja nego juče”.

“Danas postoji i volja da se u slučaju da ima dovoljno prostora, stvari vezane za izborni proces unaprede. Tako je već realizovano nekoliko preporuka OEBS-a ili CRTE poput preporuke o sprovodjenju obuke članova biračkih odbora”, naveo je poslanik SNS-a.

Reagujući na zahtev Pokreta slobodnih gradjana da se ministri obavežu da će biti sprovedeno ono što kao preporuke iznesu predstavnici NVO, Orlić je naveo da “ne treba bilo ko da očekuje ili tera” vladajuću većinu da radi mimo zakona.

Potpredsednik Skupštine Srbije i funkcioner SPS-a Đorđe Milićević ocenio je da dijalog na FPN-u “gubi smisao” jer se kako je rekao, od vladajuće većine traži da se izjasni o preporukama NVO o izbornim uslovima dok se postavlja pitanje šta je sa delom opozicije, oličenom u Savezu za Srbiju, koji bojkotuje te razgovore i institucije sistema.

“Jasno je da deo opozicije ove razgovore shvata kao šalu, kao način da izigraju javnost i predstave sebe kao žrtvu. Srbija neće nasedati na takve gubitničke trikove”, naveo je Milićević.

On je dodao da su pojedine preporuke nevladinih organizacija o izbornim uslovima prihvatljive za SPS, ali i da ima onih koje su “rigidne i neprihvatljive”.

“O njima ćemo razgovarati unutar stranke kao i sa partnerima iz SNS-a a sve odluke će biti donete u parlamentu”, kazao je Milićević ne želeći da kaže o kojim se konkretno preporukama radi, što je opravdao poštovanjem pravila organizatora dijaloga.

Aleksandar Marton iz Lige socijaldemokrata Vojvodine izrazio je zadovoljstvo što se na današnjem sastanku pričalo i o Vojvodini ali i zbog kako je naveo, činjenice da su se na temu biračkog spiska čuli “dobri i kvalitetni stavovi predstavnika vlasti i opozicije”.

“Liga socijaldemokrata Vojvodine je zadovoljna što je došlo do dijaloga ali je i važno da se on vodi u institucijama sistema. Srbija nema vremena za čekanje, izbori će biti održani za nekoliko meseci i vreme je da se i vlast i opozicija uozbilje”, rekao je Marton.

Ahmedin Škrijelj iz SDA Sandžaka kazao je da je cilj te stranke da u dijalogu otvori proces rešavanja “otvorenih pitanja izmedju Srbije i Sandžaka” dok je Djordjo Žujović iz Liberalno demokratske partije ocenio da “još uvek nema političke volje da se stvari pomere sa mrtve tačke”.

“Nisu nam potrebne strane diplomate da presudjuju o našim problemima. Koren tih problema je u vlasti, jer od volje jednog čoveka zavisi da li ćemo imati normalne izborne uslove ili bojkot opozicije. Predstavnici vlasti još uvek ne mogu da odluče da li će prihvatiti predloge sa ovih sastanaka, a dok se to ne desi, ne možemo reći da smo se pomerili sa mrtve tačke”, kazao je Žujović.

Naredni sastanak u okviru dijaloga predstavnika vlasti i opozicije biće održan 19. septembra na FPN-u a po rečima jednog od organizatora skupa, izvršnog direktora Fondacije za otvoreno društvo Milana Antonijevića, tema sledećeg sastanka biće biračko pravo

 

Leave a Reply