Najvažnije vesti protekle sedmice (02.09.-08.09.)

 

Petoro uhapšeno zbog korupcije u vezi s uređenjem parka u Novom Sadu 

Policija u Novom Sadu uhapsila je pet osoba osumnjičenih da su izvršile više koruptivnih dela vezanih za javnu nabavku u vezi sa uredjenjem parka u tom gradu sa infrastrukturom i javnim osvetljenjem, saopštilo je danas Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP).

Uhapšeni su Z.L. (63) i D.B.P. (55), službenici Gradske uprave za građevinsko zemljište i investicije Novi Sad, kao i zakonski zastupnik privrednog društva “MN” d.o.o Loznica M.N. (63) zbog sumnje da su tom privrednom društvu prilagođavali konkursnu dokumentaciju za tu javnu nabavku i na taj način mu pribavili protivpravnu imovinsku korist u iznosu od oko 124,3 miliona dinara.

Sumnja se i da su oni zajedno sa odgovornim licem u tom privrednom društvu S.T. (48), koji je takođe uhapšen, sačinjavali i potpisivali i građevinske dnevnike i obračunske listove sa neistinitim sadržajem, a u vezi sa izvedenim radovima na popravci oštećenih površina stepeništa na prilazu pozorištu u Novom Sadu.

Na taj način su, kako se sumnja, za privredno društvo “MN” d.o.o Loznica pribavili korist u iznosu od oko 1,6 miliona dinara, za koliko je oštećen grad Novi Sad i budžet AP Vojvodina, navodi se u saopštenju MUP-a.

Uhapšena je i M.M. (68), radnica JКP “Put” Novi Sad zbog sumnje da je izvršila krivično delo zloupotreba službenog položaja.

Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 sati i oni će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni Višem javnom tužilaštvu u Novom Sadu.

Izvor: N1

Poljska: Zastupnici želi Tuska na sudu zbog utaje poreza 

Parlamentarna komisija je utvrdila da je vlada bivšeg premijera zanemarila informacije o velikim utajama poreza.

Grupa poljskih zastupnika saopžila je da bi se bivši premijer i aktuelni predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk trebao naći pred specijalnim sudom zbog navodnog propusta u zaštiti poreskog sistema od prevare.

Nakon godinu dana svjedočenja bivših državnih zvaničnika, uključujući i Tuska, parlamentarna komisija je saopćila da je utvrdila da je vlada Poljske pod Tuskom u periodu od 2008. do 2014. godine zanemarila informacije o velikim utajama poreza na promet na dodanu vrijednost, prenosi AP.

Gubici procijenjeni na milijarde dolara

Komisija je gubitke procijenila na nekoliko milijardi dolara.

Zaključeno je da bi se Tusk i njegov tadašnji ministar finansija trebali naći pred sudom.Članovi komisije su pretežno iz vladajuće partije Pravo i pravda, rivalske stranke Tuskovoj, koju brine Tuskov kontinuirani utjecaj na poljsku politiku uoči parlamentarnih i predsjedničkih izbora, prenosi agencija.

Izvor: Al Jazeera

 

POTRAGA ZA DVOJICOM SRBA Crnogorska policija razbila grupu ŠVERCERA CIGARETA, uhapšene tri osobe 

Crnogorska policija uhapsila je tri osobe, među kojima jednu iz Srbije, zbog sumnje da su kao deo kriminalne grupe krijumčarili cigarete otkrivene u cisterni na prelazu između Srbije i Crne Gore.

Vrednost cigareta procenjena je na 200.000 evra, a policija je saopštila da traga za još dvojicom osumnjičenih državljana Srbije.

U saopštenju se navodi da su pet osoba i jedno pravno lice osumnjičeni da su kao kriminalna organizacija vršili krijumčarenje akciznih roba – cigareta na teritorijama Crne Gore i Republike Srbije.

Uhapšeni su M. N. (35) iz Srbije, N. D. (49) iz Kotora i N. F. (19) iz Kotora, dok se za državljanima Srbije M. V. (37) i M. B. (30) traga.

Krivične prijave podnete su protiv pet osoba i protiv pravnog lica “Top Gas” d.o.o. Kotor, zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili krivično delo stvaranje kriminalne organizacije, krivično delo krijumčarenje i krivično delo utaja poreza i doprinosa.

“Službenici Uprave policije i Uprave carina su na graničnom prelazu Ranče sprečili krijumčarenje 9.988 šteka cigareta inostranog porekla bez akciznih markica tržišne vrednosti od oko 200.000 evra, a koje su tom prilikom zaplenjene zajedno sa teretnim motornim vozilom i priključnim vozilom – cisternom”, dodaju iz policije, prenosi RTCG.

Cisterna je bila namanjena za prevoz tečnog naftnog gasa.

Izvor: Blic

 

PRETI IM DUGA ROBIJA Šefica i upravnica pošte u Brčkom proneverile novac

Tužilaštvo Brčko distrikta BiH podiglo je optužnice protiv Gorane Dimić (58) i Snežane Đurić (45), službenica pošta u Brčkom, kojima se na teret stavlja da su prisvajanjem novca poverenog u službi počinile krivična dela pronevere.

Optuženoj Dimić na teret se stavlja da je kao šefica jedne pošte pri JP “BH pošta” zadržala za sebe novac koji je primila po osnovu više od tri stotine pojedinačnih uplata fizičkih osoba za komunalne i slične usluge.

– Ona je potvrde o plaćanju overavala žigom i predavala korisnicima usluga kao potvrdu o urednom plaćanju, a zatim je taj zaprimljeni novac, u iznosu od 16.860,86 KM, zadržala za sebe – navodi se u optužnici.

Sve se odigralo od početka juna 2017. godine do maja 2018. godine dok je radila na radnom mestu voditelj pošte i primala uplate više fizičkih osoba kao korisnika usluga za račune i za poreske obaveze.

Za pomenuti iznos optužena je oštetila JP “BH pošta” d.o.o. Sarajevo, koje je nadoknadilo kompletnu štetu oštećenim korisnicima usluga, pišu Nezavisne.

Đurićeva je optužena da je obavljajući poslove upravnika pošte u Brčkom pri Preduzeću za poštanski saobraćaj RS, zadržala za sebe novac koji je primila po osnovu poštanskih usluga, kao i sredstva banke u vidu depozita, te sredstva glavne blagajne “Western Uniona”.

– Na teret joj se stavlja da je na ovaj način za sebe pribavila protivpravnu imovinsku korist u iznosu od 1.617,51 KM za koji je oštetila Preduzeće za poštanski saobraćaj RS a. d. Banjaluka – navodi se u optužnici.

Kako je navedeno iz tužilaštva, protiv Dimićeve je podignuta optužnica za krivično delo pronevera iz člana 378. stav (3) Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH, za koje je zaprećena kazna zatvora u trajanju od dve do 10 godina, uz predlog za oduzimanje protivpravne imovinske koristi.

Đurićeva je optužena za krivično delo iz stava (1) ovog člana za koje je zaprećena kazna zatvora u trajanju od šest meseci do pet godina.

– Nakon prosleđivanja Osnovnom sudu Brčko distrikta BiH, obe optužnice su u fazi prethodnog saslušanja u celosti potvrđene – naveli su iz tužilaštva, prenosi Srspkainfo.

Izvor: Srpska.info

 

SRPSKE DILERE ODALE FOTOGRAFIJE Švercovali 800 kilograma kokaina kupljenog od meksičkog kartela, a pali jer su se HVALILI NA FEJSBUKU 

Šverceri kokaina koji su uhapšeni u nedelju sa 800 kilograma kokaina na jedrilici koja je plovila od Meksika u Španiju hvalili su se na Fejsbuku fotografijama iz Južne Amerike koje su ukazale na njihove mutne poslove…

Kriminalna grupa koja je raskrinkana u blizini Azorskih ostrva po svemu sudeći mislila je da će neopaženo proći sa jedrilicom u kojoj je prevozila 800 kilograma kokaina, pa su se tako njeni članovi hvalili svojim putovanjima u Južnu Ameriku.

Kao vođa ove grupe, kako je saopšteno u Tužilaštvu za organizovani kriminal, osumnjičeni je Vladislav Funštajn, inače skiper, koji je u trenutku zaplene bio na jedrilici.

Kako se sumnja, on je osmislio čitavo delovanje, a kao svoje najbliže saradnike uzeo je oca i sina iz Šida, Mirka (66) i Dragana Đankovića (39). Ova dvojica uhapšena su u Srbiji, a kako se sumnja, oni su bili finansijeri kriminalne grupe.

Prema prvim informacijama, a na to dodatno ukazuju i dokazi koje je policija prilikom pretresa njihovog porodičnog doma pronašla, oni su obezbeđivali logističku podršku, uplatama novčanih sredstava neophodnim za finansiranje puta i transporta.

Upravo jedan od uhapšenih u Srbiji Dragan Đanković kroz niz fotografija na Fejsbuku koje je objavljivao od januara do aprila ove godine raskrinkao je njihove mutne radnje. Štaviše, njegove fotografije ukazale su i na međusobnu povezanost ove kriminalne grupe.

Naime, on se na Fejsbuku hvalio svojim odlaskom u Meksiko, a čak je i na jednoj od fotografija na kojoj se vide jedrilice označio organizatora ove kriminalne grupe Vladislava Funštajna, uz opis: “Pa ti, kapetane, hrani mačke”.

Inače, kako se sumnja, povod Đankovićevog odlaska u Meksiko bio je prepravljanje jedrilice kako bi kokain mogao da se sakrije u nju. Nakon toga, oni su čekali pogodan trenutak da svoje planove pretvore u delo. U međuvremenu, oni su počeli da sarađuju sa mladićem iz Meksika E. A. A. C. (24), Rusije S. R. (48), koji su uhapšeni na jedrilici prilikom zaplene kokaina, kao i s državljaninom Srbije B. I. koji je u bekstvu.

Nakon izvršenih prepravki, članovi ove organizovane kriminalne grupe su, kako se sumnja, preuzeli ranije ugovorenu količinu od 800 kilograma kokaina u Latinskoj Americi, smestili ga u pripremljene konstrukcione šupljine i krenuli ka Evropi, gde su ih zaustavlili španski nadležni organi u blizini Azorskih ostrva.

– Tokom akcije, prilikom prilaska policijskog broda jedrilici sa kokainom, nije bilo vidljivih registarskih tablica, niti je bila podignuta zastava ili neki drugi znakovi koji bi jasno mogli da pokažu nacionalnost broda. Međutim, kada je policija prišla još bliže, utvrđeno je da jedrilica ima registraciju Sjedinjenih Američkih Država – navode španski mediji.

Osumnjičeni otac i sin Đanković juče su tokom dana saslušani u Tužilaštvu za organizovani kriminal zbog krivičnog dela neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga od organizovane kriminalne grupe. Za ovo krivično delo zaprećena je kazna zatvora od najmanje 10 godina.

Izvor: Blic

 

Cisterna puna cigareta, sprečen šverc od 200.000 evra! 

Policijsko-carinskom akcijom na graničnom prelazu Ranče, kod Pljevalja sprečen šverc vredan 200.000 evra

U policijsko-carinskoj akciji, u saradnji sa Specijalnim državnim tužilaštvom, na graničnom prelazu Ranče na teritoriji Pljevalja, sprečeno je krijumčarenje cigareta vrednih oko 200.000 evra.

– Pet fizičkih i jedno pravno lice osumnjičeni su da su kao kriminalna organizacija vršili krijumčarenje akciznih roba – cigareta na teritorijama Crne Gore i Srbije, saopštila je Uprava policije Crne Gore, koja je Specijalnom državnom tužilaštvu podnela krivične prijave zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili krivično delo stvaranje kriminalne organizacije, krivično delo krijumčarenja i krivično delo utaja poreza i doprinosa protiv M.N. (35) iz Republike Srbije, Kotorana N.D. (49) i N.F. (19), i državljana Srbije M.V. (37) i M.B. (30),kao i protiv pravnog lica „Top Gas“ d.o.o. Kotor.

Uhapšeni su M.N, N.D. i N.F, dok se za M.V. i M.B. intenzivno traga.

– Sumnja se da su osumnjičeni krivična djela počinili tako što su po prethodno utvrđenom planu i sa jasno određenim ulogama, vršili ilegalne aktivnosti krijumačarenja akciznih roba – cigareta na sivom tržištu Crne Gore i Republike Srbije. Službenici Uprave policije i Uprave carina su na Graničnom prelazu Ranče sprečili krijumčarenje 9.988 šteka cigareta inostranog porekla bez akciznih markica tržišne vrednosti od oko 200.000 evra, a koje su tom prilikom zaplijenjene zajedno sa teretnim motornim vozilom i priključnim vozilom – cisternom. Cigarete su otkrivene u cisterni koja je bila namenjena za prevoženje tečnog naftnog gasa uz pomoć specijalizovane opreme koja je korišćena u ovoj aktivnosti. U toku su dalje mjere i radnje na utvrđivanju identiteta drugih lica koja su eventualno imala učešće u izvršenju ovih krivičnih dela, kažu iz Uprave policije Crne Gore.

Izvor: Večernje Novosti

 

KORUPCIJA U POŠTAMA: SLUŽBENICE POŠTI U BRČKO DISTRIKTU OPTUŽENE ZA PRONEVJERE U SLUŽBI 

Tužilaštvo Brčko distrikta BiH podiglo je optužnice protiv dvije poštanske službenice u Brčkom zbog sumnje da su prisvajanjem novca povjerenog u službi počinile krivična djela pronevjere. Gorana Dimić (58), šefica Pošte G. Rahić i Snežana Đurić (45), upravnica Pošte Š u Brčkom, optužene su da su novac od uplata za poštanske usluge zadržavale za sebe pribavivši tako sebi protivpravnu imovinsku korist.

Optuženoj Dimić stavlja se na teret da je kao šefica pošte u G. Rahiću, pri JP BH POŠTA, zadržala za sebe novac koji je primila po osnovu više od tri stotine pojedinačnih uplata fizičkih lica za komunalne i slične usluge. Ona je potvrde o plaćanju ovjeravala žigom i predavala korisnicima usluga kao potvrdu o urednom plaćanju, a zatim je taj zaprimljeni novac u ukupnom iznosu od 16.860,86 KM zadržala za sebe – navodi se u optužnici. Za ovaj iznos optužena je oštetila JP BH POŠTA d.o.o. Sarajevo, koje je nadoknadilo kompletnu štetu oštećenim korisnicima usluga.

S druge strane, Đurić je zasebno optužena da je obavljajući poslove upravnika Pošte Brčko Š, pri Preduzeću za poštanski saobraćaj RS-a, zadržala za sebe novac koji je primila po osnovu poštanskih usluga, kao i sredstva banke u vidu depozita, te sredstava glavne blagajne Western Uniona. Ona se tereti da je na ovaj način za sebe pribavila protivpravnu imovinsku korist u iznosu od 1.617,51 KM za koji je oštetila Preduzeće za poštanski saobraćaj RS-a  A.D. Banja Luka.

 S tim u vezi,  protiv Dimić je podignuta optužnica za krivično djelo pronevjere iz člana 378 stav (3) Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH za koje je zaprijećena kazna zatvora u trajanju od dvije do deset godina, uz prijedlog za oduzimanje protivpravne imovinske koristi. Đurić je, pak optužena za krivično djelo iz stava (1) ovog člana za koje je zaprijećena kazna zatvora u trajanju od šest mjeseci do pet godina. Nakon prosljeđivanja Osnovnom sudu Brčko distrikta BiH obje optužnice su u fazi prethodnog saslušanja u cjelosti potvrđene.

*Preduzimanje radnji krivičnog gonjenja prema određenoj osobi ne znači da je ta osoba zaista i odgovorna za počinjenje krivičnog djela. Prema principu presumpcije nevinosti, svako se smatra nevinim za krivično djelo dok se pravosnažnom presudom ne utvrdi njegova krivica.

Izvor:brcko.tv

Uhapšeno pet radnika JKP “Put” zbog zloupotreba službenog položaja 

Uhapšeni su: Z.L.(62) i D.B.P.(55) službenici Gradske uprave za građevinsko zemljište i investicije Novi Sad zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo zloupotreba službenog položaja u saizvršilaštvu

PRIPADNICI Ministarstva unutrašnjih poslova, Odeljenja za borbu protiv korupcije, u saradnji sa Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Novom Sadu, uhapsili su pet osoba osumnjičenih da su počinili više koruptivnih krivičnih dela.

Uhapšeni su: Z.L.(62) i D.B.P.(55) službenici Gradske uprave za građevinsko zemljište i investicije Novi Sad zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo zloupotreba službenog položaja u saizvršilaštvu, kao i M.M. (58) radnica JKP “Put” Novi Sad zbog sumnje da je izvršila krivično delo zloupotreba službenog položaja. Takođe, zbog sumnje da je izvršio krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica, uhapšen je S.T. (48) odgovorno lice u privrednom društvu “MN” d.o.o Loznica i M.N. (62) zakonski zastupnik ovog privrednog društva osumnjičen za zloupotrebu u vezi sa javnom nabavkom.

Osumnjičeni Z.L., D.B.P. i M.N. se, kako je saopšteno, terete da su u toku 2018. godine, privrednom društvu „MN“ d.o.o Loznica prilagođavali konkursnu dokumentaciju za javnu nabavku u vezi sa uređenjem parka u Novom Sadu sa infrastrukturom i javnim osvetljenjem, kao i da su na taj način ovom privrednom društvu pribavili protivpravnu imovinsku korist u iznosu od 124.278.840 dinara.

Sumnja se i da su Z.L., M.M., M.N. i S.T. sačinjavali i potpisivali građevinske dnevnike i obračunske listove sa neistinitim sadržajem u vezi sa izvedenim radovima na popravci oštećenih površina stepeništa na prilazu pozorištu u Novom Sadu na osnovu kojih su izvršena plaćanja prema „MN“ d.o.o Loznica. Na taj način su, kako se sumnja, za ovo privredno društvo pribavili korist u iznosu od 1.637.968 dinara, za koliko je oštećen grad Novi Sad i budžet AP Vojvodina.

Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 sati i oni će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni Višem javnom tužilaštvu u Novom Sadu.

Više javno tužilaštvo u Novom Sadu, Posebno ofeljenje za borbu protiv korupcije je saopštilo da se protiv navedenih, kao i Z,N.S. i V,G, uz Gradske uprave za građevinako zemljište i ivesticije, za kojima je raspisana potraga, doneta naredba o sprovođenju istrage zbog sumnje da su počinili navedena krivična dela.

Izvor: Večernje Novosti

 

Osumnjičeni da su ovjerili isprave sa lažnim podacima 

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Službenici policije su u Podgorici, Bijelom Polju, Beranama, Nikšiću i Kotoru podnijeli nadležnim državnim tužiocima krivične prijave protiv 18 osoba, osumnjičenih da su ovjerili isprave sa lažnim podacima zbog likvidacije preduzeća, čime su oštetili budžet za 110,92 hiljade EUR.

Iz Uprave policije je saopšteno da je deset osoba osumnjičeno da je počinilo deset krivičnih djela navođenje na ovjeravanje neistinitog sadržaja, dok je njih osam osumnjičeno za šest krivičnih djela falsifikovanje službene isprave.

„Osumnjičeni su, kako se sumnja, ta krivična djela počinili tako što su u svojstvima osnivača i izvršnih direktora preduzeća naveli notare da ovjere neistinite izjave u kojima je navedeno da su izmirene sve obaveze koje su te firme imale prema povjeriocima, zaposlenima i Poreskoj upravi (PU)“, navodi se u saopštenju.

Oni su, kako se dodaje, takve izjave sa neistinitim sadržajem upotrijebili kao istinite prilikom podnošenja zahtjeva PU za pokretanje postupka dobrovoljne likvidacije kompanija čiji su osnivači, pri čemu je pričinjena ukupna šteta prema budžetu od 110,92 hiljade EUR.

Službenici Uprave policije su sproveli mjere i radnje u okviru plana aktivnosti Operativnog tima za sprječavanje i otkrivanje počinilaca krivičnih djela utaja poreza i doprinosa, nedozvoljene trgovine i krijumčarenje, u okviru operativne akcije Evazija.

Izvor: MINA

 

Leave a Reply