Vlada usvojila deset novih zaključaka za unapređenje izbornog procesa

Vlada Srbije usvojila je danas deset novih zaključaka Radne grupe za saradnju sa Organizacijom za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) i Kancelarijom za demokratske institucije i ljudska prava, kojima se dodatno unapredjuje izborni proces u zemlji.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave se nalaže da uvede posebnu stranicu na internet prezentaciji na kojoj će biti dostupne sve informacije o biračkom spisku, pre svega njegovo ažuriranje i izmenu podataka, kao i način unosa izmena u biračkom spisku.

Takodje će biti dostupne i informacije o kontakt osobama, telefonima i elektronskim adresama u tom ministarstvu koje su zadužene za Jedinstveni birački spisak.

“Sve ovo se radi u cilju dodatnog upoznavanja gradjana o njihovim pravima o glasanju prema mestu boravišta u zemlji ili inostranstvu, kao i načinu kako gradjani mogu da provere da li su podaci u Jedinstvenom biračkom spisku tačni”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se i da je usvojen Zaključak kojim se pomenutom ministarstvu nalaže da preko Upravne inspekcije vrši nadziranje nad ažuriranjem biračkog spiska, uključujući i mere vanrednog nadzora.

Od tog ministartva se traži i da organizuje obuku ovlašćenih matičara i zamenika matičara zaduženih da svaki podatak koji utiče na potpunost, tačnost i blagovremenost vodjenja biračkog spiska dostavi organu koji je nadležan za donošenje rešenja na kome se zasnivaju promene u biračkom spisku.

Takodje je naloženo da se izvrši obuka ovlašćenih lica za vodjenje, odnosno ažuriranje Jedinstvenog biračkog spiska, kao i da resorno ministarstvo izradi priručnik za sprovodjenje Zakona o jedinstvenom biračkom spisku za potrebe ovlašćenih lica za vodjenje, odnosno ažuriranje biračkog spiska.

Na današnjoj sednici Vladi usvojen je i Zaključak kojim se preporučuje Republičkoj izbornoj komisiji (RIK) da propiše odredbe kojima bi se bliže uredio javni uvid u zapisnike o radu biračkih odbora.

Medju preporukama Radne grupe za saradnju sa OEBS-om i Kancelarijom za demokratske institucije i ljudska prava, a koje je Vlada Srbije usvojila, nalazi se i preporuka RIK-u da do raspisivanja izbora za poslanike organizuje obuku svih potencijalnih članova biračkih odbora u stalnom i proširenom sastavu.

Takodje usvojena je i preporuka RIK-u da propiše odredbe kojima bi se bliže uredilo praćenje rada organa za sprovodjenje izbora od strane domaćih i stranih posmatrača, kao i preporuka da RIK propiše odredbe koje bi se odnosile na omogućavanje gradjanima da po zahtevu obave uvid u izvod iz biračkog spiska nakon glasanja.

 

Leave a Reply