Najvažnije vesti protekle sedmice (23.09. – 29.09.)

Osumnjičenima za korupciju u KC Kragujevac određen pritvor do 30 dana 

 

Pred Posebnim odeljenjem Višeg javnog tužilaštva u Kraljevu za suzbijanje korupcije protiv 14 osumnjičenih u predmetu korupcije u Kliničkom centru u Kragujevcu u toku je postupak preduzimanja dokaznih radnji. U Posebnom odeljenju VJT u Kraljevu je Beti rečeno da je za petoro osumnjičenih određen pritvor do 30 dana.

Odluku je donelo Posebno odeljenje Višeg suda u Kraljevu za suzbijanje korupcije zbog postojanja “osobitih okolnosti koje ukazuju da će ometati krivični postupak uticanjem na svedoke”.

Kako je MUP saopštio 17.septembra, uhapšeno je 13 osoba zbog sumnje da su počinili više koruptivnih krivičnih dela kojima su naneli štetu Kliničkom centru Kragujevac.

Tom prilikom, osumnjičeni da su zloupotrebom položaja u postupku javnih nabavki kojima su ostvarili protivpravnu imovinsku korist od oko 26 miliona dinara, uhapšeni su rukovodioci u KC Kragujevac D.P. (49) i N.S. (48) kao i devet posrednika u prodaji medicinskih sredstava i opreme.

Takođe, zbog sumnje da je počinio krivično delo zloupotreba službenog položaja, trovina uticajem i falsifikovanje službene isprave uhapšen je rukovodilac u Kliničkom centru Kragujevac G. A. (55)koji je obavljao vanstandardne estetske operacije za koje je od pacijenata uzimao novac.

Zaposlena u Kliničkom centru Kragujevac M. G. (43) uhapšena je zbog sumnje da je pomagala G. A. u izvršenju krivičnog dela.

Izvor:N1

 

 

PALI ZBOG UTAJE POREZA Uhapšene četiri osobe, oštetile Srbiju za višemilionske iznose 

Pripadnici MUP-a, u saradnji sa Poreskom policijom i nadležnim osnovnim javnim tužilaštvima su u više odvojenih akcija uhapsili četiri osobe zbog sumnje da su počinili krivično delo poreska utaja na teritoriji Beograda, Novog Pazara i Šapca.

Oni se sumnjiče da u periodu od 2017. do 2019. godine u poslovnim knjigama nisu evidentirale prodaju tekstilne robe i time izbegli plaćanje poreza.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Šapcu uhapsili su odgovorno lice trgovinske radnje “O la la BM” B .M. (37), zbog postojanja osnova sumnje poreskom utajom oštetila budžet Srbije za 9.321.314 dinara.

Sumnja se da B. M. u poslovnim knjigama nije evidentirala prodaju tekstilne robe vredne više od 48.905.240 dinara i da je na taj način izbegla plaćanje poreza.

Osumnjičenoj je, zbog postojanja osnova sumnje da je počinila krivično delo poreska utaja, određeno zadržavanje do 48 sati i ona će uz krivičnu prijavu biti privedena Osnovnom javnom tužilaštvu u Šapcu.

U Beogradu je uhapšen odgovorno lice trgovinske radnje “Geno” G. A. (48) zbog postojanja osnova sumnje da je poreskom utajom oštetio budžet Republike Srbije za 13.277.363 dinara.

Sumnja se da u poslovnim knjigama nije evidentirao prodaju tekstilne robe vredne više od 37.162.634 dinara i da je na taj način izbegao plaćanje poreza.

Osumnjičenom je, zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično delo poreska utaja određeno zadržavanje do 48 sati i on će uz krivičnu prijavi biti priveden Trećem osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Novom Pazaru uhapsili su E. A. (34) zbog postojanja osnova sumnje da je poreskom utajom oštetila budžet Republike Srbije 8.077.074 dinara.

Sumnja se da je bez ikakve evidencije, prodala robu preko interneta u vrednosti od 32.000.000 dinara i da je na taj način izbegla plaćanje poreza. Osumnjičenoj je određeno zadržavanje do 48 sati i ona će uz krivičnu prijavu biti privedena Osnovnom javnom tužilaštvu u Novom Pazaru.

Takođe u Novom Pazaru uhapšeno je odgovorno lice privrednog društva “SesStajl” S. P. (42) zbog sumnje da je poreskom utajom oštetio budžet za 10.570.674 dinara.

Sumnja se da je bez evidencije u poslovnim knjigama, preko interneta prodao tekstilnu robu vrednu 35.000.000 dinara i da je na taj način izbegao plaćanje poreza.

Osumnjičenom je, zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično delo poreska utaja određeno zadržavanje do 48 sati i on će takođe, uz krivičnu prijavi biti priveden Osnovnom javnom tužilaštvu u Novom Pazaru.

Izvor:BLIC

 

U velikoj akciji, policija na više lokacija uhapsila 20 osoba 

U više koordiniranih akcija usmerenih na suzbijanje krivičnih dela poreske utaje i pranja novca uhapsili su 20 osoba i podneli krivičnu prijavu protiv još 18 osoba

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, u saradnji sa nadležnim tužilaštvima i Poreskom policijom, u više koordiniranih akcija usmerenih na suzbijanje krivičnih dela poreske utaje i pranja novca uhapsili su 20 osoba i podneli krivičnu prijavu protiv još 18 osoba.

Pripadnici Uprave kriminalističke policije u saradnji sa Tužilaštvom za organizovani kriminal i Poreskom policijom, na širem području Beograda i Pančeva, uhapsili su 16 osoba osumnjičenih da su kao pripadnici organizovane kriminalne grupe registrovali privredna društva preko kojih su malverzacijama sa utajom poreza i pranjem novca omogućili drugim privrednim društvima izbegavanje i umanjenje poreskih obaveza, navodi se u saopštenju MUP-a.

Time su oštetili budžet Republike Srbije za 50, 8 miliona dinara.

Zbog sumnje da su počinili krivična dela udruživanje radi vršenja krivičnih dela, zloupotreba položaja odogovornog lica, pranje novca i poreska utaja uhapšeni su D.R. (33), D.J. (39), V.Š. (43), G.S. (26), A.J. (21), Z.Ć. (63), M.L. (61), I.D. (36), P.M. (54), U.M. (22), M.M. (21), S.P. (26), P.M. (43), A.R. (32), L.M. (30) i G.N. (55).

Osumnjičeni se terete da su tokom 2018. i 2019. godine u Srbiji osnivali nova preduzeća ili preuzimali postojeća i kod poslovnih banaka za te privredne subjekte otvarali račune i aktivirali uslugu elektronskog bankarstva.

Sumnja se da su potom, sačinjavali i overavali poslovnu dokumentaciju neistinite sadržine u kojoj su prikazivali fiktivni promet dobara i usluga između privrednih subjekata pod njihovom kontrolom i drugih privrednih subjekata, na osnovu čega su im ta preduzeća uplatila na račun ukupno 278.143.408 dinara.

Postoje osnovi sumnje da su potom ta sredstva osumnjičeni pripadnici organizovane kriminalne grupe putem elektronskom bankarstva, bez stvarnog pravnog osnova, prenosili dalje na račune određenih fizičkih lica, koja su odmah podizala taj novac i predavala ga osumnjičenima.

Osumnjičeni se terete da su potom novac dobijen od fizičkih lica predavali odgovornim licima privrednih subjekata, koja su bez stvarnog pravnog osnova novac i uplatila privrednim društvima pod njihovom kontrolom.

Sumnja se da su za tu uslugu osumnjičeni uzimali proviziju od šest do osam odsto, čime su pribavili protivpravnu imovinsku korist od najmanje 16, 6 miliona dinara.

Postoje osnovi sumnje da je na ovaj način po osnovu neobračunatih, neiskazanih i neplaćenih poreskih obaveza budžet Srbije oštetili za 50.833.705 dinara.

Određeno im je zadržavanje do 48 sati i oni će uz krivičnu prijavu biti privedeni Tužilaštvu za organizovani kriminal.

Krivična prijava u redovnom postupku, zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivična dela poreska utaja i pranje novca, podneta je protiv još 18 lica, vlasnika i odgovornih lica privrednih subjekata koja su vršila uplate na račune privrednih društava pod kontrolom osumnjičenih pripadnika ove organizovane kriminalne grupe, ističe se u saopštenju.

Izvor:Večernje Novosti

 

 

PORESKA POLICIJA I MUP UHAPSILI PETORO: Prodavali garderobu preko brze pošte, utajili 191 milion dinara!

Osumnjičeni oštetili budžet tako što novac za robu koji su dobijali od kurirskih službi na ruke nisu prijavili kao prihode, niti su vodili poslovne knjige

U nastavku akcije za suzbijanje sive ekonomije, inspektori Poreske policije u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova su na teritoriji Beograda, Šapca i Novog Pazara uhapsili tri preduzetnika, kao i jedno fizičko lice zbog sumnje da su izvršili krivično delo poreske utaje u ukupnom iznosu od oko 39 miliona dinara.

Kako Kurir nezvanično saznaje, ovo je samo nastavak velike akcije u kojoj je u proteklih nekoliko dana uhapšena još jedna osoba, a protiv više njih iz Subotice, Niša i Vranja podnete krivične prijave u redovnom postupku. Naš izvor otkriva da ukupan iznos za koji su oni utajom oštetili budžet Srbije prelazi 191 milion dinara.

– Osumnjičeni su u periodu od januara 2017. do jula 2019. godine vršili promet tekstilnih proizvoda pretežno fizičkim licima na daljinu posredstvom kurirske službe iz Šapca, koja je u ime pošiljalaca preuzimala otkupninu od kupaca i istu predavala prijavljenima. Preduzetnici su gotovinu zadržavali za sopstvene potrebe, bez evidentiranja u poslovnim knjigama, odnosno fizičko lice navedenu delatnost nije ni registrovalo. Na ovaj način su izbegnuti obračun i plaćanje PDV, poreza na dohodak građana i doprinosa – saopštila je juče Poreska uprava.

Među uhapšenima su, kako je MUP juče saopštio, vlasnici trgovinskih radnji “O la la BM” B. M. (37) iz Šapca, “Geno” G. A. (48) iz Beograda, kao i vlasnik “Ses stajla” S. P. (42) iz Novog Pazara.

Kako izvor Kurira iz istrage otkriva, reč je o novom modalitetu utaje poreza, i to preko kurirskih službi, koje su koristili osumnjičeni.

– Najčešće je reč o prodaji garderobe koju prodavci oglašavaju putem interneta, odnosno društvenih mreža, a kupcima je dostavljaju i naplaćuju preko kurirskih službi u gotovini. Novac se ne uplaćuje na poslovne račune, niti se evidentira u poslovnim knjigama, pa se samim tim izbegla obaveza da se na njega plati obaveza prema državi – pojašnjava sagovornik iz istrage na koji način su funkcionisali osumnjičeni.

– Akcija nije završena i inspektori poreske policije u saradnji sa MUP će nastaviti da proveravaju veći broj privrednih subjekata i fizičkih lica za koje se sumnja da na ovakav način ostvaruju prihode – dodaje izvor Kurira.

Poštanska isporuka robe preko kurira, kako kaže, nije zabranjena delatnost, ali jeste zabranjena ukoliko je reč o ostvarivanju prihoda koji se ne prijavljuju.

– U dosadašnjim proverama inspektori Poreske policije se susreću sa problemom identifikacije pošiljaoca robe, odnosno lica kome se predaje gotovina iz otkupne pošiljke. Zakonom je definisano da je pošiljalac dužan da navede svoju punu adresu, međutim, kurirska služba nije u obavezi da mu pogleda lična dokumenta, odnosno da identifikuju osobu koja predaje pošiljku – objašnjava sagovornik Kurira i dodaje da je jedini način da se tačno utvrde tokovi novca proširenje zakonskog okvira.

– Neophodno je proširiti zakonodavni okvir i utvrditi obavezu identifikacije pošiljaoca kurirskoj službi u slučajevima kada se pošiljaocu predaje novac koji kupac daje pri preuzimanju robe – objašnjava sagovornik Kurira.

 Izvor: Kurir

 

KINESKI FUNKCIONER REKORDER U KORUPCIJI: U podrumu kuće držao 13,5 tona zlata

Pravda Privedeni Džang Ći poseduje i nekoliko luksuznih vila ukupne površine više hiljada kvadratnih metara

Kineska policija je uhapsila Džang Ćija (58), bivšeg gradonačelnika grada Dandžoua i šefa Komunističke partije u provinciji Hajnan nakon što je tajnom podrumu njegove kuće pronađeno neverovatno bogatstvo – čak 13,5 tona zlata i novac u raznim monetama čija je vrednost oko 34 milijarde evra.

Džang Ći je tokom bogate političke karijere bio generalni sekretar Komunističke partije u tri grada na jugu Kine.

Istraga protiv njega pokrenuta je po nalogu Centralne komisije za proveru discipline, najvišeg disciplinskog organa Komunističke partije i Nacionalne komisije za nadzor, najvišeg kineskog tela za borbu protiv korupcije.

U tajnom podrumu jedne od njegovih vila, koju su mediji s pravom nazvali Ali-babina pećina, pronađeno je 13,5 tona zlata u polugama, pločicama, nakitu i drugim oblicima, kao i velike količine keša u juanima, dolarima i evrima, čija je ukupna vrednost 268 milijardi juana ili 34 milijarde evra. Vrednost zaplenjenog zlata je procenjena na 868 miliona dolara. Džang Ći poseduje i nekoliko luksuznih vila čija je površina nekoliko hiljada kvadratnih metara. Džang Ćiju zbog korupcije preti smrtna kazna.

Stručnjaci procenjuju da je sadržaj njegovog podruma mogao da spase Grčku od finansijske krize koja je u siromaštvo gurnula više hiljada ljudi.

 Izvor: Kurir

 

 

Podignute optužnice protiv 10 osoba zbog organizovanog kriminala 

Specijalno tužilaštvo Kosova podiglo je pred Osnovnim sudom u Prištini optužnice protiv deset osoba zbog krivičnog dela organizovanog kriminala, prenosi Ljajmi.

U saopštenju Specijalnog tužilaštva navodi se da su optužnice podignute protiv K.S., B.S., A.N., G.K., J.B., F.B., F.B., H.B., D.S. i K.I., koji se sumnjiče da su delovali kao organizovana kriminalna grupa koju je predvodio optuženi K.S.

Kriminalna grupa se sumnjiči da je vršila krivična dela neovlašćena kupovina, držanje, distribucija i prodaja opojnih droga.

Optuženi B.S. se sumnjiči da je izvršio utaju poreza, i na taj način oštetio budžet Kosova u iznosu od 5.945,30 evra.

Takođe, optuženi K.I., se sumnjiči da je izvršio krivično delo utaja poreza, čime je oštetio bužet u iznosu od 4.783,01 evra.

Izvor:Kosovo online

 

 

VUJOŠEVIĆ MORA U ZATVOR! Sudija u Crnoj Gori doneo je ovu odluku u nedelju kasno uveče – espreso

Vujoševićev advokat Borivoje Borović najavio je da će se žaliti na takvu odluku, ocenjujući da je “besmislena”

Istražni sudija podgoričkog Višeg suda odredio je pritvor do 30 dana sekretaru Vrhovnog državnog tužilaštva Nenadu Vujoševiću zbog opasnosti od bekstva.

Sudija je doneo odluku o pritvoru u nedelju kasno uveče

Vujoševićev advokat Borivoje Borović najavio je da će se žaliti na takvu odluku, ocenjujući da je “besmislena”.

Borović je naveo da se njegov branjenik dobrovoljno vratio u Crnu Goru i da je doneo dokumentaciju koja potvrđuje da je bio na lečenju u Beogradu.

Tužilaštvo tereti Vujoševića za krivično delo protivzakoniti uticaj i da je deo kriminalne grupe biznismena Duška Kneževića.

On je u telefonskim razgovorima sa Kneževićem tvrdio da je podmićivao vrhovnog tužioca Ivicu Stankovića, koji je to demantovao.

Uhapšeni Pazarci zbog utaje preko 18,6 miliona dinara poreza 

Novopazarska policija uhapsila je E.A. (34) i S.P. (42) iz ovog grada zbog sumnje da su poreskom utajom oštetili budžet Srbije za preko 18,6 miliona dinara, saopćilo je danas Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Sumnja se da je E.A., bez ikakve evidencije, prodala robu preko interneta u vrijednosti od 32 miliona dinara i na taj način izbjegla plaćanje 8.077.074 dinara poreza.

Uhapšeni S.P. je odgovorno lice firme “Ses Style”, a on se sumnjiči da je, bez evidencije u poslovnim knjigama, preko interneta prodao tekstilnu robu vrijednu 35 miliona dinara izbegavši na taj način plaćanje 10.570.674 dinara poreza.

Oboje uhapšenih se sumnjiče da su počinili krivično djelo poreska utaja i po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u Novom Pazaru određeno im je zadržavanje do 48 sati.

Izvor:sandzakpress

 

 

Uhapšeno devet osoba zbog poreske utaje i pranja novca 

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, u saradnji sa nadležnim tužilaštvima i Poreskom policijom, u više koordiniranih akcija usmerenih  na suzbijanje krivičnih dela poreske utaje i pranja novca uhapsili su dvadeset osoba i podneli krivičnu prijavu protiv još 18 lica.

Pripadnici Uprave kriminalističke policije u saradnji sa Tužilaštvom za organizovani kriminal i Poreskom policijom, na širem području Beograda i Pančeva, uhapsili su 16 osoba osumnjičenih da su kao pripadnici organizovane kriminalne grupe registrovali privredna društva preko kojih su malverzacijama sa utajom poreza i pranjem novca omogućili drugim privrednim društvima izbegavanje i umanjenje poreskih obaveza, čime su oštetili budžet Republike Srbija za 50.833.705 dinara.

Zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivična dela udruživanje radi vršenja krivičnih dela, zloupotreba položaja odogovornog lica, pranje novca i poreska utaja uhapšeni su D.R. (1986), D.J. (1980), V.Š. (1976), G.S. (1993), A.J. (1998), Z.Ć. (1956), M.L. (1958), I.D. (1983), P.M. (1965), U.M. (1997), M.M. (1998), S.P. (1993), P.M. (1967), A.R. (1987), L.M. (1989) i G.N. (1964).

Osumnjičeni se terete da su tokom 2018. i 2019. godine u Srbiji osnivali nova preduzeća ili preuzimali postojeća i kod poslovnih banaka za te privredne subjekte otvarali račune i aktivirali uslugu elektronskog bankarstva.

Sumnja se da su potom, sačinjavali i overavali poslovnu dokumentaciju neistinite sadržine u kojoj su prikazivali fiktivni promet dobara i usluga između privrednih subjekata pod njihovom kontrolom i drugih privrednih subjekata, na osnovu čega su im ta preduzeća uplatila na račun ukupno 278.143.408 dinara.

Postoje osnovi sumnje da su potom ta sredstva osumnjičeni pripadnici organizovane kriminalne grupe putem elektronskom bankarstva, bez stvarnog pravnog osnova, prenosili dalјe na račune određenih fizičkih lica, koja su odmah podizala taj novac i predavala ga osumnjičenima.

Osumnjičeni se terete da su potom novac dobijen od fizičkih lica predavali odgovornim licima privrednih subjekata, koja su bez stvarnog pravnog osnova novac i uplatila privrednim društvima pod njihovom kontrolom.

Sumnja se da su za tu uslugu osumnjičeni uzimali proviziju od šest do osam odsto, čime su pribavili protivpravnu imovinsku korist od najmanje 16.688.604 dinara.

Postoje osnovi sumnje da je na ovaj način po osnovu neobračunatih, neiskazanih i neplaćenih poreskih obaveza budžet Republike Srbije oštetili za 50.833.705 dinara.

Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 sati i oni će uz krivičnu prijavu biti privedeni Tužilaštvu za organizovani kriminal.

Krivična prijava u redovnom postupku, zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivična dela  poreska utaja i pranje novca, podneta je protiv još 18 lica, vlasnika i odgovornih lica privrednih subjekata koja su vršila uplate na račune privrednih društava pod kontrolom osumnjičenih pripadnika ove organizovane kriminalne grupe.

U više odvojenih akcija, zbog sumnje da su počinili krivično delo poreska utaja pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, u saradnji sa Poreskom policijom i nadležnim osnovnim javnim tužilaštvima, na teritoriji Beograda, Novog Pazara i Šapca uhapsili su četiri osobe osumnjičene da u periodu od 2017. do 2019. godine u poslovnim knjigama nisu evidentirale prodaju tekstilne robe i time izbegle plaćanje poreza.

***

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Šapcu uhapsili su odgovorno lice trgovinske radnje „O la la BM“ B.M. (1982), zbog postojanja osnova sumnje poreskom utajom oštetila budžet Republike Srbije za 9.321.314 dinara.

Sumnja se da B.M. u poslovnim knjigama nije evidentirala prodaju tekstilne robe vredne više od 48.905.240 dinara i da je na taj način izbegla plaćanje poreza.

Osumnjičenoj je, zbog postojanja osnova sumnje da je počinila krivično delo poreska utaja, određeno zadržavanje do 48 sati i ona će uz krivičnu prijavu biti privedena Osnovnom javnom tužilaštvu u Šapcu.

 

***

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Beogradu uhapsili su odgovorno lice trgovinske radnje „Geno“ G.A. (1971) zbog postojanja osnova sumnje da je poreskom utajom oštetio budžet Republike Srbije 13.277.363 dinara.

Sumnja se da G.A. u poslovnim knjigama nije evidentirao prodaju tekstilne robe vredne više od 37.162.634 dinara i da je na taj način izbegao plaćanje poreza.

Osumnjičenom je, zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično delo poreska utaja određeno zadržavanje do 48 sati i on će uz krivičnu prijavi biti priveden Trećem osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu.

***

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Novom Pazaru uhapsili su E.A. (1985)zbog postojanja osnova sumnje da je poreskom utajom oštetila budžet Republike Srbije 8.077.074 dinara.

Sumnja se da je E.A., bez ikakve evidencije, prodala robu preko interneta u vrednosti od 32.000.000 dinara i da je na taj način izbegla plaćanje poreza.

Osumnjičenoj je, zbog postojanja osnova sumnje da je počinila krivično delo poreska utaja, određeno zadržavanje do 48 sati i ona će uz krivičnu prijavu biti privedena Osnovnom javnom tužilaštvu u Novom Pazaru.

***

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Novom Pazaru uhapsili su odgovorno lice privrednog društva „SesStajl“ S.P. (1977) zbog postojanja osnova sumnje da je poreskom utajom oštetio budžet Republike Srbije 10.570.674 dinara.

Sumnja se da je S.P., bez evidencije u poslovnim knjigama, preko interneta prodao tekstilnu robu vrednu 35.000.000 dinara i da je na taj način izbegao plaćanje poreza.

Osumnjičenom je, zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično delo poreska utaja određeno zadržavanje do 48 sati i on će uz krivičnu prijavi biti priveden Osnovnom javnom tužilaštvu u Novom Pazaru.

Izvor:mediagroup

 

U Pančevu i Beogradu uhapšeno 20 osoba zbog poreske utaje i pranja novca 

Pripadnici Uprave kriminalističke policije u saradnji sa Tužilaštvom za organizovani kriminal i Poreskom policijom, na širem području Beograda i Pančeva, uhapsili su 16 osoba osumnjičenih da su kao pripadnici organizovane kriminalne grupe registrovali privredna društva preko kojih su malverzacijama sa utajom poreza i pranjem novca omogućili drugim privrednim društvima izbegavanje i umanjenje poreskih obaveza, navodi se u saopštenju MUP-a. Time su oštetili budžet Republike Srbije za 50,8 miliona dinara.

Zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivična dela udruživanje radi vršenja krivičnih dela, zloupotreba položaja odogovornog lica, pranje novca i poreska utaja uhapšeni su D.R. (33), D.J. (39), V.Š. (43), G.S. (26), A.J. (21), Z.Ć. (63), M.L. (61), I.D. (36), P.M. (54), U.M. (22), M.M. (21), S.P. (26), P.M. (43), A.R. (32), L.M. (30) i G.N. (55).

Osumnjičeni se terete da su tokom 2018. i 2019. godine u Srbiji osnivali nova preduzeća ili preuzimali postojeća i kod poslovnih banaka za te privredne subjekte otvarali račune i aktivirali uslugu elektronskog bankarstva.

Sumnja se da su potom, sačinjavali i overavali poslovnu dokumentaciju neistinite sadržine u kojoj su prikazivali fiktivni promet dobara i usluga između privrednih subjekata pod njihovom kontrolom i drugih privrednih subjekata, na osnovu čega su im ta preduzeća uplatila na račun ukupno 278.143.408 dinara.

Postoje osnovi sumnje da su potom ta sredstva osumnjičeni pripadnici organizovane kriminalne grupe putem elektronskom bankarstva, bez stvarnog pravnog osnova, prenosili dalje na račune određenih fizičkih lica, koja su odmah podizala taj novac i predavala ga osumnjičenima.

Osumnjičeni se terete da su potom novac dobijen od fizičkih lica predavali odgovornim licima privrednih subjekata, koja su bez stvarnog pravnog osnova novac i uplatila privrednim društvima pod njihovom kontrolom.

Sumnja se da su za tu uslugu osumnjičeni uzimali proviziju od šest do osam odsto, čime su pribavili protivpravnu imovinsku korist od najmanje 16,6 miliona dinara.

Postoje osnovi sumnje da je na ovaj način po osnovu neobračunatih, neiskazanih i neplaćenih poreskih obaveza budžet Srbije oštetili za 50.833.705 dinara.

Određeno im je zadržavanje do 48 sati i oni će uz krivičnu prijavu biti privedeni Tužilaštvu za organizovani kriminal.

Krivična prijava u redovnom postupku, zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivična dela poreska utaja i pranje novca, podneta je protiv još 18 lica, vlasnika i odgovornih lica privrednih subjekata koja su vršila uplate na račune privrednih društava pod kontrolom osumnjičenih pripadnika ove organizovane kriminalne grupe, ističe se u saopštenju.

Izvor:epancevo

 

 

Uhapšeno 16 osumnjičenih za “izvlačenje novca” 

Posle višemesečnog predistražnog postupka, vođenog u saradnji sa Službom za borbu protiv organizovanog kriminala i Poreskom policijom, po nalogu Tužilaštva za organizovani kriminal uhapšeno je 16 lica zbog postojanja osnova sumnje da su od 2018. godine preko fiktivnih računa omogućavali firmama da “izvlače gotovinu”, saopštilo je Tužilaštvo za organizovani kriminal.

Kako se navodi, uhapšeni su D.R., V.Š, Z.Ć., M.L., D.J., G.S., A.J., U.M., I.D., P.M., M.M., G.V., N.L., M.C., A.A. i B.Đ.

Postoje osnovi sumnje da su osumnjičeni u periodu od 2018. godine do danas izvršili krivična dela udruživanje radi vršenja krivičnih dela iz člana 346. Krivičnog Zakonika, krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica član 227 Krivičnog zakonika, pranje novca iz člana 245 KZ i poreska utaja 225 KZ.

Ta organizovana kriminalna grupa je osnivala i registrovala privredna društva preko kojih je, uz sačinjavanje fiktivne poslovne dokumentacije – računa i faktura, omogućavala privrednim subjektima koji regularno posluju na teritoriji Republike Srbije tzv. “izvlačenje gotovine”, u cilju izbegavanja ili umanjenja poreskih obaveza, navodi se u saopštenju.

Po transferisanju novčanih sredstava na račune privrednih društava pod kontrolom organizovane kriminalne grupe sačinjavana je takođe, fiktivna dokumentacija koja je služila da se na osnovu nje izvrši podizanje gotovinskih sredstava sa računa, koja su nakon zadržavanja provizije, vraćana uplatiocima, odnosno privrednim subjektima koje regularno posluju.

Na taj način, organizovana kriminalna grupa je stekla protivpravnu imovinsku korist u iznosu većem od 14 miliona dinara.

Izvor: RTS

 

 

Uhapšena tri preduzetnika i jedan gradjanin zbog poreske utaje u Srbiji  

BEOGRAD – Inspektori Poreske policije u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova, u nastavku akcije u suzbijanju sive ekonomije uhapsili su tri preduzetnika, kao i jedno fizičko lice zbog sumnje da su utajili porez u ukupnom iznosu od oko 39 miliona dinara.

Osumnjičeni su u periodu od januara 2017. do jula 2019. godine vršili promet tekstilnih proizvoda pretežno fizičkim licima na daljinu, posredstvom kurirske službe iz Šapca, koja je u ime pošiljalaca preuzimala otkupninu u ukupnom ;iznosu od oko 130 miliona dinara od kupaca, i istu predavala prijavljenima.

Preduzetnici su gotovinu zadržavali za sopstvene potrebe, bez evidentiranja u poslovnim knjigama, odnosno fizičko lice navedenu delatnost nije ni registrovalo.

Na ovaj način je izbegnut obračun i plaćanje PDV–a, poreza na dohodak gradjana i doprinosa u ukupnom iznosu od 39.037.121 dinara.

Protiv fizičkog lica biće podneta krivična prijava zbog nedozvoljenog skladištenja robe, a navedena lica će uz zajedničke krivične prijave biti privedena nadležnim tužilaštvima.

Izvor: indeksonline

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply